Skip to main content

Τι έδειξε η πρώτη ακτινογραφία των «μνηστήρων» του ΔΕΣΦΑ

Από την έντυπη έκδοση

Μετά το πρώτο… χειροκρότημα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά τον διαγωνισμό πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, δεύτερες σκέψεις «προσγειώνουν» το κυβερνητικό επιτελείο ως προς την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος.

Ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με το πόσα από τα 6 σχήματα ανταποκρίνονται ρεαλιστικά στις προϋποθέσεις συμμετοχής και, κυρίως, στην εκ μέρους τους κατοχή των ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων που απαιτεί ο διαγωνισμός.

Βεβαίως, οι τέσσερις πιστοποιημένοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων αποφάσισαν, λογικά, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κατέβουν σε κοινοπραξία. Πρόκειται για την ιταλική Snam S.p.A, την ισπανική Enagas Internacional S.L.U., τη βελγική Fluxys S.A. και την ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία συνιστά ένα όντως ισχυρό σχήμα, ωστόσο περιορίζει τον ανταγωνισμό με άγνωστο το ύψος του τελικού τιμήματος. Η Snam, η Enagas και η Fluxys είναι μέτοχοι στον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP) και δεν αποκλείεται η σύμπραξη με τη Gasunie να αποτελεί «εισιτήριο» συμμετοχής των Ολλανδών και στον αγωγό.

Απέναντι στο παραπάνω σχήμα αναμένεται να βρεθεί η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A., η οποία διαθέτει πιστοποίηση ανεξάρτητου διαχειριστή αερίου, αποτελεί μέλος του ENTSO-G και διαχειρίζεται τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) και αγωγό στην Ισπανία.

Δυνατά εμφανίζεται και η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, με έδρα τη Βρετανία και θυγατρικές εταιρείες, εντός του ομίλου, που διαχειρίζονται αγωγούς, όπως η ιταλική Societa Gasdotti (SGI). Είναι πλήρως πιστοποιημένη ως ανεξάρτητος διαχειριστής και επίσης μέλος του ENTSO-G, έχοντας επενδύσεις και στον σλοβακικό αγωγό Eustream και στον γερμανικό Open Grid Europe GmbH.

Ασφαλώς, με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης θα πρέπει και το σχήμα που κατέρχεται στον διαγωνισμό, η Μacquarie, να διαθέτει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της ρουμανικής Transgaz S.A. με τη γαλλική GRTgaz S.A. δεν αποτελούν πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένους διαχειριστές, όπως ζητεί η προκήρυξη και αυτό πιθανώς να αποτελέσει πρόβλημα για την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο.

Παράλληλα, η Integrated Utility Services Inc. (INTUS), με έδρα τις ΗΠΑ, φέρεται από πληροφορίες ως η εταιρεία ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, με τους επιχειρηματίες Αγγέλου και Αγουρίδη, που ζήτησε και την παράταση της αρχικής προθεσμίας υποβολής των μη δεσμευτικών αιτήσεων. Η εταιρεία, που ειδικεύεται στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών για οπτικές ίνες, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και αγωγόυς, επίσης δεν φαίνεται να διαθέτει τις πιστοποιήσεις που απαιτεί ο διαγωνισμός.

Τέλος, εξίσου προβληματική εμφανίζεται και η υποψηφιότητα της Powerglobe LLC, εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από το Κατάρ.

Μέσα στις προσεχείς ημέρες, όλες οι εταιρείες θα κληθούν να προσκομίσουν τα έγγραφα με τις αναγκαίες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και τα άλλα προαπαιτούμενα. Έως τα τέλη του μηνός το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διενεργεί τον διαγωνισμό, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την προεπιλογή των υποψηφίων, προκειμένου όσοι προκριθούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.