Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο όμιλος Μαρινόπουλος, η διοίκηση του οποίου δηλώνοντας «προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν» εμφανίζεται να διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι «το δίκτυο των καταστημάτων Μαρινόπουλος συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του».
Το «στοίχημα» της διοίκησης του ομίλου εκπνέει σε περίπου 80 μέρες, όταν και θα κληθεί να παρουσιάσει μια βιώσιμη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξυγίανσης στις αίθουσες του δικαστηρίου. Στο διάστημα αυτό, η αγορά παραμένει σε αναβρασμό με αποτέλεσμα να φουντώνουν πολλά σενάρια.
Διαπραγμάτευση για «κούρεμα» χρεών
Ως προς την «επιτακτικότητα» να υπάρξει κούρεμα χρεών στο σχέδιο σωτηρίας, μερίδα των προμηθευτών -κυρίως όσοι στήριξαν τον όμιλο σε πρώτη φάση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή- εμφανίζονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μια εν δυνάμει απομείωση οφειλών, ωστόσο το πλάνο 15ετίας που έχει κατ’ αρχήν παρουσιάσει η πλευρά Μαρινόπουλου δεν φαίνεται να τους βρίσκει σύμφωνους.
Επίσης, υπάρχουν φωνές που αναφέρουν ότι στο άλλο μεγάλο deal που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, δηλαδή στην εξαγορά της εγχώριας δραστηριότητας της Βερόπουλος από τη Μετρό ΑΕΒΕ, δεν υπήρξε κανένα κούρεμα. Ωστόσο, οι συσχετισμοί με τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον παρακινδυνευμένοι.
«Το πιο κρίσιμο κομμάτι του παζλ είναι αυτό που έχουν οι τράπεζες και αφορά τη στάση που κρατούν έναντι όλου του εγχειρήματος και κατά πόσο έχουν παθητική ή ουσιαστική διάθεση να το στηρίξουν» σημειώνουν παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων.
Ταυτόχρονα, το «καλό σενάριο» εμπλοκής της Σκλαβενίτης, με οποιονδήποτε τρόπο αυτή επιτευχθεί, έχει αρχίσει να ατονεί στα μάτια της αγοράς, ένεκα των πολλών αστερίσκων που έχουν μπει στο τραπέζι, αλλά και του «δεδικασμένου» που αφορά τόσο το «πάγωμα» του deal με τη Βερόπουλος όσο και τη σύσταση κοινής εταιρείας με την ίδια τη Μαρινόπουλος, που επίσης «πάγωσε».
Ενδιαφέρον από επενδυτικό fund
Αναφορικά με τη φημολογία περί ύπαρξης επενδυτικού fund που φέρεται να έχει εκφράσει ένα αρχικό ενδιαφέρον, δεν φαντάζει αδύνατο στους επιχειρηματικούς κύκλους της αγοράς και δη για την περίπτωση ενός ομίλου με μακρά ιστορία και δυνατό brand name.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό σημείο θεωρείται η ολοκλήρωση -ενός επιβεβλημένου κατά την αγορά- νομικοοικονομικού ελέγχου (due diligence) προκειμένου να υπάρξει μια υγιής βάση, τουλάχιστον ως προς τα πραγματικά δεδομένα της εταιρείας.
Ως προς τα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες στο διαδικτυακό Τύπο που ανέφεραν ότι εξετάζεται η πώληση της εταιρείας Starbucks, που ελέγχεται από τον όμιλο Μαρινόπουλο, διαψεύδονται κατηγορηματικά από πηγές προσκείμενες στην αλυσίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες η οικογένεια Μαρινόπουλου αναζητά αγοραστή για την εταιρεία FAMAR και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να είναι πολύ κοντά στη μεταβίβαση ποσοστού άνω του 51%. Η εξέλιξη αυτή, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως να εξασφαλίσει αναγκαία κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια της εξυγίανσης του ομίλου.