- Η αγορά στοιχηματίζει εν όψει της βαθμολογίας της Fitch: αλλαγή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναβάθμιση του αξιόχρεου ή αλλαγή στις προοπτικές χωρίς αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας; Οι τοποθετήσεις είναι μοιρασμένες και η αγορά περιμένει το ανακοινωθέν (πιθανότατα μετά το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης), για να λάβει κατεύθυνση.
- Είναι σαφές ότι πιθανή αναβάθμιση (από το σημερινό BB- της Fitch) θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, για την οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg τονίζοντας ότι τόσο οι ξένοι όσο και οι εγχώριοι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με νέα εμπιστοσύνη καθώς υπάρχει πλέον ένα “πειστικό αφήγημα” για επενδύσεις στη χώρα.
- Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο. Η Ελλάκτωρ ενίσχυσε την κεφαλαιακή της θέση εν όψει της υλοποίησης των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει – παραχωρήσεις, ΑΠΕ και περιβαλλοντικά έργα. Με όχημα την θυγατρική της, Ellactor Value Plc, σε ενάμιση μήνα ολοκλήρωσε δύο ομολογιακές εκδόσεις, ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,375%, που είναι το μεγαλύτερο high yield green bond στην Ευρώπη για το 2019 και διεθνή έκδοση senior ομολογιών 70 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε χθες και κατά πληροφορίες δέχθηκε προσφορές πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
- Στο ενεργειακό μέτωπο η επενδυτική κινητικότητα είναι αμείωση. Διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι 6 Μαρτίου, με UBS και Τράπεζα Πειραιώς να ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι.
- Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση – εντός του 2020 – του ΑΔΜΗΕ, όπου το δημόσιο ελέγχει το 51%. Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση η State Grid, που είναι στρατηγικός επενδυτής με το 24%, έχει ρήτρα άσκησης δικαιώματος πρώτης άρνησης.
- Νέα ανατροπή στη διαδικασία υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον ΟΤΕ προκάλεσε η άρνηση του νέου γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας, Βασίλη Φούκα, να υπογράψει την οριστική συμφωνία με τη διοίκηση του οργανισμού ζητώντας προσθήκες. Σε συνέχεια αυτού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, διαβεβαίωσε με επιστολή του τους εργαζόμενους ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ανθρώπινο δυναμικό υποσχόμενος μεταξύ άλλων αναπροσαρμογές στις αποδοχές των νεότερων και χαμηλόμισθων.
- Σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ στοχεύει το 2020 η Εθνική Τράπεζα μειώνοντας στα 5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αποκάλυψε δε ότι στην εν εξελίξη διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής συμμετέχουν τρεις υποψήφιοι (CVC Capital, Fosun, Värde Partners) οι οποίοι και θα έχουν πρόσβαση στο Data Room για να οριστικοποιήσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
- Στο μεταξύ σε επαφές με την οικογένεια Αγγελόπουλου βρίσκονται οι τράπεζες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Χαλυβουργικής, όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους η διοίκηση της Εθνικής, που φέρεται να προγραμματίζει σχετικές συναντήσεις. Η εταιρεία έχει δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και σημαντική περιουσία, από ακίνητα, λιμενικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, μέχρι δικαιώματα ρύπων και άδειες ηλεκτροπαραγωγής.
- Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,22 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της Jumbo. H πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει την Πέμπτη 30.1.2020, από την πληρώτρια Τράπεζα Eurobank.
- Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων αναμένεται να φέρει η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα μέχρι το 2022. Σε συνδυασμό δε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων, εκτιμάται ότι θα επέλθει αύξηση αγοραπωλησιών και οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες αλλά και τους επαγγελματίες σε όλο το φάσμα της οικοδομικής δραστηριότητας.
- Η εβδομάδα κλείνει με την ολοκλήρωση των επαφών της κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία των θεσμών εν όψει της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με γνώμονα βασικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς όπως αξιοποίηση σε ώριμες επενδύσεις των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση των σχετικών στόχων από το 2021 στο 2,5% του ΑΕΠ, από το 3,5% σήμερα και δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επόμενο έτος.