Skip to main content

Η ΚΥΑ «τορπιλίζει» τη συμφωνία για το Ελληνικό

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τορπίλη στην ανάπτυξη του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, έριξε χθες η κυβέρνηση με την απόφασή της να προχωρήσει στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά το Πάρκο, χωρίς τη συναίνεση του επενδυτή και κατά παράβαση των όσων έχουν συμφωνηθεί με κείμενα που έχουν την ισχύ νόμου.

Σε ανακοίνωσή της, η Lamda Development δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση, διατυπώνοντας με σαφήνεια τη θέση της. Όπως σημειώνει: «Η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά την επένδυση (Ν. 4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν. 4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου». 

Σύμφωνα με τη Lamda, η ΚΥΑ απαιτεί «καταχρηστικά και αδικαιολόγητα»: α) Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτήρια, ειδικά κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά. β) Έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα παραπάνω, όπως υπογραμμίζει ο επενδυτής, «ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου. Ουσιαστικά, πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης. Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο». Καταλήγοντας, η Lamda επισημαίνει ότι «έπειτα από τεσσεράμισι έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση». 

Όπως εκτιμάται, εφόσον η ΚΥΑ δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τότε για να αλλάξει απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει εκ νέου εγκρίσεις, ακόμα και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Προφανώς, το θέμα θα το αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, η οποία -εφόσον δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- θα χρειασθεί κάποιους μήνες για να οργανωθεί και να τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους για να «τρέξουν» τις διαδικασίες για το έργο.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες, όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί και γενικοί γραμματείς που έχουν λόγο για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν έδειχναν να συμφωνούν με τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η άποψη της οποίας εν τέλει υπερίσχυσε.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, είχε «τρέξει» όλος ο διοικητικός μηχανισμός, όπως ποτέ άλλοτε, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να δημοσιευτεί η εν λόγω ΚΥΑ, η οποία είναι μία από τις τρεις που είναι αναγκαίες, ώστε εν όψει εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να «επικοινωνήσει» ότι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την υπόθεση «Ελληνικό». Από τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται πως τελικά επικράτησαν τα στελέχη εκείνα της κυβέρνησης που δεν επιθυμούν να προχωρήσει η επένδυση, γιατί δεν υπάρχει εξήγηση στο γιατί έστειλαν προς δημοσίευση την ΚΥΑ αφού γνώριζαν πολύ καλά την αντίθεση και τα επιχειρήματα του επενδυτή.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Ν», μια από τις αιτίες της επιμονής του υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι στελέχη του είναι κατά των ψηλών κτηρίων, που όμως έχουν γίνει αποδεκτά από την κυβέρνηση και συμπεριλαμβάνονται στο master plan του έργου. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, στην περιοχή του Πάρκου, συνολικής έκτασης 2.000.569 τ.μ., επιτρέπεται η κατασκευή ενός ψηλού κτηρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, σε εγγύτητα με τις εξόδους του Πάρκου προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως τοπόσημο.   

Η απάντηση Σταθάκη

* Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει την ΚΥΑ, παρά τα επιχειρήματα του επενδυτή, ανέλαβε να προασπιστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του λίγες ώρες μετά από αυτήν της Lamda, την κατηγόρησε ότι κωλυσιεργεί μήνες, καθώς και ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι αλλαγές που υποστηρίζει ο επενδυτής ότι προέκυψαν ξαφνικά χθες, «δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».