Skip to main content

Την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν στην κρίση ζητούν οι φαρμακοποιοί

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, οι ελλείψεις φαρμάκων, η διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) και ο τρόπος διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, βρίσκονται στην κορυφή των θεσμικών θεμάτων που διεκδικεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ( ΠΦΣ).

«Οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη στον εξορθολογισμό των δαπανών στα χρόνια της κρίσης», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του συλλόγου για την μεταμνημονιακή εποχή.

Μετά την τροποποίηση του μνημονιακού νόμου για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων -μέχρι τις 9 το βράδυ λειτουργούν τα «διευρυμένα» φαρμακεία, και οι σύλλογοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση κάλυψης των αναγκών με την ανάρτηση πινάκων εφημερίας- για την οποία οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, έρχονται στο τραπέζι ζητήματα που προέκυψαν στα χρόνια της κρίσης και που οι φαρμακοποιοί ζητούν την επίλυσή τους.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Βαλτάς, είπε ότι είναι «αδιανόητο» να δοθεί η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει 10 άδειες (προβλέπεται να ισχύσει από το 2020), όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τις τρεις.

Τεράστιο θέμα θεωρούν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ τη δυνατότητα που δίνεται στον εισαγωγέα ιατροτεχνολογικών προϊόντων να είναι ταυτόχρονα και πάροχος, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, να κάνει λόγο για μονοπώλια στη συγκεκριμένη αγορά και για διαμόρφωση τιμής υψηλότερης από την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα σκευάσματα ειδικής διατροφής των οποίων η δαπάνη «εκτοξεύθηκε» όταν σταμάτησε η χορήγηση τους από τα φαρμακεία. Αναφέρθηκε επίσης στην απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε συγκεκριμένο σκεύασμα ειδικής διατροφής για το οποίο αποδείχτηκε ότι παρότι συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες το 2018, το σκεύασμα δεν εισήχθη ποτέ στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαλτάς μίλησε επίσης για διπλασιασμό της χονδρικής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω απελευθέρωσης τις τιμής τους, ενώ για τα ΦΥΚ χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις εξαγγελίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα διακινούνται μέσω courier, λέγοντας ότι οι απόψεις αυτές κινούνται «εκτός λογικής και εκτός πραγματικότητας». «Τα φάρμακα πρέπει να διακινούνται από φαρμακοποιό» και στην Ελλάδα ευτυχώς είπε, έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο φαρμακείων -11.500 φαρμακεία, 1.030 κάτοικοι ανά φαρμακείο.

Σήμερα τα ΦΥΚ διακινούνται από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα 70 σημεία διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους -κυρίως Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα αυτά, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ζήτημα για φαρμακοποιούς και ασθενείς αποτελούν επίσης, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Η πολιτεία, είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, πρέπει να λάβει μέτρα όπως η απαγόρευση των εξαγωγών όταν δεν καλύπτεται η ελληνική αγορά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ