Skip to main content

Πρώτο έτος ανάκαμψης το 2017 για το «Ντυνάν»

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά

Το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάκαμψης αναμένει να είναι το 2017 η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν», σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση 2016. Το πολύπαθο νοσηλευτήριο πέρυσι κατάφερε να σημειώσει άνοδο κύκλου εργασιών άνω του 20% και σημαντική μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρεται από την έναρξη της διαχείρισης του νοσοκομείου «Ντυνάν» από τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Ημιθέα, η διοίκηση εκπόνησε το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, με βάση τις εξής κατευθυντήριες γραμμές:

  • βασική προτεραιότητα η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης,
  • σταδιακή μεταστροφή των ζημιών σε θετική κερδοφορία, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας αλλά και του κλάδου ιδιωτικής υγείας.

Το 2016 λοιπόν ο κύκλος εργασιών (προ Rebate & Clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015. Στην τρέχουσα χρήση καταγράφηκε έξοδο από Rebate & Clawback, συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίσθηκε βάσει των οριστικών εκκαθαρίσεων: 1) του α΄εξαμήνου 2016 που εστάλη από τον ΕΟΠΥΥ τον Μάρτιο του 2017 και 2) της χρήσης 2014 που εστάλη τον Μάιο του 2017.

Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται ώστε να επιδράσει στη θετική διαμόρφωση κερδών. Κατά συνέπεια, το 2016 κατεγράφησαν αρνητικά EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως είναι σαφώς βελτιωμένα έναντι του 2015 κατά 42%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 33% έναντι του 2015

Ενδιαφέρον στην οικονομική έκθεση παρουσιάζει πάντως η σημείωση του ορκωτού ελεγκτή σχετικά με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις εργατικών αξιώσεων υπαλλήλων και συνεργαζόμενων ιατρών που δημιουργήθηκαν κυρίως την περίοδο πριν από την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού και αφορούσαν το νομικό πρόσωπο «Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ). Οι ανωτέρω υποθέσεις αναφέρονται ενδεικτικά σε απαιτήσεις από: α) δεδουλευμένες και αναδρομικές αποδοχές εργαζομένων, β) απαιτήσεις από αμοιβολόγια και μεριδολόγια ιατρών, γ) αποδοχές υπερημερίας, δ) αιτήματα ακυρότητας απολύσεων, ε) αποζημιώσεις ηθικής βλάβης κ.ά. Το σύνολο των απαιτήσεων που αφορούν την προγενεστέρα του πλειστηριασμού περίοδο ανέρχεται σε 7,3 εκατ. ευρώ ενώ οι μετά την 1.11.2014 ανέρχονται σε 451 χιλ. ευρώ.

Νέα μέλη δ.σ.

Μεταβολές στο διοικητικό συμβούλιο της Ημιθέα Α.Ε., μοναδικού μετόχου του «Ερρίκος Ντυνάν» Hospital Center, ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, κατόπιν και της πρόσφατης ανάληψης της προεδρίας από τον Γεράσιμο Τσιαπάρα. Νέα μέλη στο δ.σ. είναι ο επιχειρηματίας Βασίλειος Φουρλής και η διευθύντρια του Α΄ Παθολογικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» Αναστασία Κουτσούρη.