Skip to main content

Φλερτ της ΔΕΗ με νέες δραστηριότητες

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Στην επικαιροποίηση των μελών της στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών ΔΕΗ-SOLAR SOLUTIONS και Waste Syclo, στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει με 49%, προχώρησε κατά τη χθεσινή συνέλευση το δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Και οι δύο εταιρείες έχουν συσταθεί εδώ και μία τετραετία, με έτερο μέτοχο στη ΔΕΗ-SOLAR SOLUTIONS την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 51%, και σκοπό τη δραστηριοποίηση στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Waste Syclo ο δεύτερος μέτοχος ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (51%), με αντικείμενο τη διαχείριση αποβλήτων. 

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο εταιρειών ήταν πως στην πορεία περιήλθαν σε αδράνεια, με συνέπεια να εκπροσωπούνται στα Δ.Σ. τους από τη μεριά της ΔΕΗ με ανθρώπους που δεν ανήκουν πλέον στη Δημόσια Επιχείρηση. Έτσι, η χθεσινή αντικατάσταση αυτών των μελών, με άτομα ενεργά στη ΔΕΗ, ερμηνεύεται ως κίνηση επανενεργοποίησής τους και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος της Δημόσιας Επιχείρησης για τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Μία κίνηση που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την ανάγκη διεύρυνσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, μέσα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο εγχώριο ενεργειακό «τοπίο» και τον αναπόφευκτο περιορισμό του μεριδίου της τόσο στην προμήθεια όσο και την ηλεκτροπαραγωγή (με την πώληση του 40% της λιγνιτικής της ισχύος). 

Κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ακόμη

Στην περίπτωση της ΔΕΗ – SOLAR SOLUTIONS, στόχος ίδρυσής της ήταν η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων με franchising, για την παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών, όπως ενεργειακών επιθεωρήσεων ή την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών. Παράλληλα, εν όψει της απελευθέρωσης των εγχώριων ενεργειακών αγορών, υπάρχει το ενδεχόμενο από τα καταστήματα να προωθούνταν επίσης συμβόλαια ρεύματος ή και συνδυαστικών «πακέτων» ρεύματος – φυσικού αερίου. Όσον αφορά τη Waste Syclo, σκοπός ήταν η κατασκευή μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. 

Πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως οι ενεργειακές υπηρεσίες είναι ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει τη Δημόσια Επιχείρηση, κάτι που φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στις νέες δραστηριότητες στις πρόσφατες αλλαγές του καταστατικού της. 

Επίσης, σημειώνουν πως στο πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων, θα μπορούσε να ενταχθεί η κατασκευή και λειτουργία μονάδων βιομάζας. 

Ωστόσο, προσθέτουν πως ακόμη δεν υπάρχουν κάποια απτά σχέδια για τις δύο εταιρείες, στα οποία να έχουν καταλήξει με τους δύο άλλους μετόχους.

Ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο 

Την ίδια στιγμή, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το πρώτο τρίμηνο, η επιχείρηση «έγραψε» ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η επιδείνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων προήλθε κατ’ αρχάς από τη νέα χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (104,9 εκατ.). Αιτίες ήταν επίσης η λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση (που «μεταφράστηκαν» σε ζημίες 70 εκατ.), όπως και από την πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (ζημία 21,8 εκατ.). 

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ συρρικνώθηκε κατά 43,8 εκατ. ευρώ ή κατά 3,1%, στο 1,369 δισ., με τα αποτελέσματα EBITDA να διαμορφώνονται σε κέρδη 123,6 εκατ. ευρώ, από 345,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε επίπεδο προ φόρων, οι ζημίες άγγιξαν τα 106,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 91,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016.

Οι συνολικές επενδύσεις, επίσης, περιορίστηκαν σε 94,2 εκατ. ευρώ από 127,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ως ποσοστό του τζίρου συρρικνώθηκαν στο 6,9% από 9% προηγουμένως. Στις θετικές εξελίξεις ξεχωρίζει η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 58,5 εκατ. ευρώ σε 104,8 εκατ. ευρώ, αλλά και η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 6,9%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, σημείωσε πως η επιδείνωσή τους οφείλεται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες. «Χωρίς αυτούς, ο Όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχου τριμήνου του 2016» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ δρομολογεί την πώληση χαρτοφυλακίου στη λιανική, όπως έχει ανακοινώσει, με την επιλογή των καταναλωτών που θα διατεθούν.