Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΔΕΣΦΑ

Από την έντυπη έκδοση

Απολύτως έτοιμο για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Έτσι, η μοναδική εκκρεμότητα που απομένει για να «τρέξει» ο διαγωνισμός είναι η ψήφιση και η δημοσίευση σε ΦΕΚ της τροπολογίας που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας, με την οποία διευρύνονται οι κατηγορίες των εταιρειών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ «βλέπει» ότι η προκήρυξη θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αν βέβαια στο μεταξύ έχει δημοσιευτεί η τροπολογία, κύκλοι του υπουργείου τοποθετούν την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς μόλις ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία. Έτσι, εκτιμούν πως η προκήρυξη θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία η δρομολόγηση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η πρώτη φάση της διαδικασίας προβλέπει την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές, τους οποίους στη συνέχεια θα ελέγξει το ΤΑΙΠΕΔ για το αν ικανοποιούν τους όρους του διαγωνισμού.

Απ’ όσες εταιρείες ή κοινοπραξίες πληρούν τα σχετικά κριτήρια, το Ταμείο θα ζητήσει έπειτα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, αν ακολουθηθεί η πρακτική που κατά κανόνα έχει τηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχει «τρέξει» έως τώρα, στη συνέχεια θα ζητήσει την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς – είτε αποκλειστικά από την εταιρεία ή την κοινοπραξία που έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά είτε από τους συμμετέχοντες με τις 2-3 μεγαλύτερες προσφορές.

Αν και με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή διευρύνονται οι κατηγορίες των υποψήφιων αγοραστών, και πάλι επικεντρώνονται σε Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου ή εταιρείες που έχουν οργανική σχέση με Ευρωπαίους διαχειριστές. Η διαφορά είναι πως, τη στιγμή που στο παρελθόν δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο τα μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου ή επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σύμπραξη με εταιρείες του δικτύου, πλέον διευρύνεται η έννοια του μέλους, επεκτείνοντας την ιδιότητα και στις μητρικές, θυγατρικές ή θυγατρικές της ίδιας μητρικής που έχει η εταιρεία η οποία συμμετέχει στο δίκτυο.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος έχουν δείξει αρκετά από τα μέλη του δικτύου, θεωρώντας αρκετά ελκυστικά τόσο τα πάγια που κατέχει μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΔΕΣΦΑ όσο και την επέκταση του ελληνικού συστήματος μέσω του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος που έχει καταρτίσει ο Διαχειριστής. Έτσι, ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται η βελγική Fluxys και η ιταλική Snam, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για την πρόθεση συμμετοχής και γνωστών επενδυτικών funds, τα οποία σχεδιάζουν να «κατέβουν» μέσω κοινοπραξιών με Ευρωπαίους διαχειριστές. Ωστόσο, μόνο στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών θα φανεί πόσες εταιρείες, και σε ποιον βαθμό, είναι διατεθειμένες να μετουσιώσουν το θεωρητικό ενδιαφέρον τους και σε ένα υψηλό ποσό εξαγοράς.