Skip to main content

Ψύχραιμη «υποδοχή» για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χ.Α.

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Για την εκτίμηση της πρώτης αντίδρασης του επενδυτικού κοινού στη «μετά ΑΔΜΗΕ» εποχή της ΔΕΗ, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ασφαλές κριτήριο δεν είναι οι απώλειες που «έγραψε» η Δημόσια Επιχείρηση, συγκριτικά με την τιμή που είχε η μετοχή της στο «κλείσιμο» της Τετάρτης, όταν και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, για να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα θα πρέπει να συγκριθεί η τιμή της Τετάρτης με τη συνολική τιμή που διαμορφώθηκε χθες τόσο για τη μετοχή της ΔΕΗ όσο και γι’ αυτήν της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Αυτό σημειώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στη «Ν», υποστηρίζοντας πως μόνο το άθροισμα των δύο μετοχών μπορεί να δώσει ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού το αποκλειστικό περιουσιακό στοιχείο της νεοεισελθείσας στο ταμπλό ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία κατείχε μέχρι και την Τετάρτη η Δημόσια Επιχείρηση. Έτσι, με δεδομένο πως η μετοχή της ΔΕΗ «έκλεισε» την Τετάρτη στα 3,83 ευρώ, και η συνολική τιμή των μετοχών των δύο εταιρειών άγγιξε χθες τα 4,61 ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η αγορά φαίνεται πως υποδέχθηκε ψύχραιμα τα νέα δεδομένα.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η ΔΕΗ βρισκόταν εκτός διαπραγμάτευσης από την Πέμπτη, το κριτήριο ήταν κατά πόσο το άθροισμα θα υπερέβαινε ελαφρώς τα 3,83 ευρώ. Μόνον αν ήταν μικρότερο από το συγκεκριμένο νούμερο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για επιφυλακτική στάση της αγοράς στο όλο εγχείρημα» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Διόρθωση με «βουτιά» για τη ΔΕΗ

Όσον αφορά τη χθεσινή διαπραγμάτευση του χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας ξεχωριστά, σίγουρα ξεχωρίζει η «βουτιά» της μετοχής της ΔΕΗ η οποία έκλεισε στα 2,26 ευρώ, γράφοντας απώλειες 40,99%. Με βάση τους ίδιους χρηματιστηριακούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή ήταν φυσιολογική αφού η μετοχή διαπραγματευόταν με ελεύθερο όριο διακύμανσης, ακριβώς για να προσαρμοστεί η τιμή της στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απώλεια της αξίας της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. «Μάλιστα, στην έναρξη της συνεδρίασης η αγορά αντέδρασε μάλλον σπασμωδικά, με συνέπεια η τιμή να πέσει ακόμη και στο 1,75 ευρώ, πριν διορθωθεί στη συνέχεια» υπογραμμίζουν.

Αντίθετα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κινήθηκε συνεχώς πάνω από την τιμή έναρξης, η οποία είχε ορισθεί 2,12 ευρώ – ενδεικτικό είναι πως η μικρότερη τιμή στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν 2,26 ευρώ. Μάλιστα, κλείνοντας στα 2,35 ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο (+10,85%) στο σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αβέβαιες ακόμη οι προοπτικές

Αν όμως η αγορά έδειξε σε πρώτη φάση να μην αποδοκιμάζει το σχέδιο που επιλέχθηκε για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους θα χρειαστούν 4-5 ακόμη συνεδριάσεις για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την αυτόνομη πορεία που θα έχουν από εδώ και στο εξής οι μετοχές των δύο εταιρειών. Όπως συμπληρώνουν, σίγουρα η απώλεια των δικτύων υψηλής τάσης αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη ΔΕΗ, για την οποία υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα, όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων ή οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα οποία μάλιστα προστέθηκε πρόσφατα και η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου. Επίσης, δεν πρέπει να αμελεί κανείς πως για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αποζημιώθηκε οικονομικά μόνο για το 49% των μετοχών. Από την άλλη μεριά, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δεν έχει τέτοιου είδους εκκρεμότητες και διαθέτει ένα περιουσιακό στοιχείο (τα δίκτυα) με διασφαλισμένα έσοδα.

«Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού για παράδειγμα η ΔΕΗ παραμένει ο κύριος ηλεκτροπαραγωγός στη χώρα, παρά τα προβλήματά της, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα» λένε χαρακτηριστικά. 

Η κινεζική State Grid

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, πρώην θυγατρικής πλέον της ΔΕΗ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου συμμετέχει και ο κινεζικός κολοσσός State Grid, ο οποίος μέσω διεθνούς διαγωνισμού εξαγόρασε το 24% έναντι 320 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η επίσημη μεταβίβαση των μετοχών στην κινεζική εταιρεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σε εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μπενάκη, παρόντος του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Η είσοδος της State Grid θα συνοδευθεί από μία μεγάλη σειρά από οργανωτικές αλλαγές στον «νέο ΑΔΜΗΕ», όπως αποκαλύπτει το ενημερωτικό σημείωμα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, για την είσοδό της στο Χ.Α. Έτσι, από το 9μελές Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ, η State Grid θα υποδεικνύει τουλάχιστον 3 μέλη, ενώ αν και ο δ/νων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ θα προτείνεται από το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συναίνεση από την κινεζική εταιρεία. Μάλιστα και για την παύση του θα χρειάζεται να συναινέσει η κινεζική πλευρά. Παράλληλα, οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη τραπεζικού δανεισμού, όσο και η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προϋποθέτει τη συναίνεση της State Grid, η σύμπραξη της οποίας είναι επίσης απαραίτητη και για το επιχειρησιακό σχέδιο, τον ετήσιο προϋπολογισμό και το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, η State Grid έχει τη δυνατότητα να εισάγει όλο τον ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο, μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Κι αυτό γιατί της παρέχεται το δικαίωμα προαίρεσης να απαιτήσει, εντός ενός χρόνου από τη μεταβίβαση σε αυτήν των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, είτε τη συγχώνευση με απορρόφηση του ΑΔΜΗΕ από την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, είτε την αύξηση του μ/κ της εταιρείας, με εισφορά σε είδος των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχονται από την ίδια και τη θυγατρική του Δημοσίου (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσουν μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η τελευταία θα γίνει κατά 100% μέτοχος του ΑΔΜΗΕ.