Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Με τις ελπίδες για άνοιγμα του λιανεμπορίου να ενισχύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν αρχίσει τους υπολογισμούς για να προβλέψουν πότε θα έρθει και η δική τους σειρά.
Συσκέψεις, επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και σχέδια επί χάρτου είναι στην ημερήσια διάταξη. Όπως μας μεταφέρουν στελέχη της αγοράς, το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες, με την επανεκκίνηση συγκεκριμένων κλάδων υπό το καθεστώς δέσμης μέτρων που θα εγγυηθούν την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών, ανοίγει τον δρόμο για τον σχεδιασμό της άρσης των περιορισμών και στην εστίαση. Αρκεί να μην προκύψουν έκτακτες καταστάσεις στο μέτωπο της πανδημίας και να προοδεύει το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών.
Μάλιστα, με βάση τον ρυθμό εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών και των προβλέψεων για αύξηση του αριθμού των προμηθειών της χώρας σε εμβόλια, ο αλγόριθμος δίνει όλο και καλύτερα προγνωστικά για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το πιθανότερο σενάριο τοποθετείται σήμερα κοντά στην άνοιξη. Μέχρι τότε όλοι οι παίκτες ανασχεδιάζουν τις στρατηγικές τους, ακόμη και όσοι αποφάσισαν να μην ανοίξουν με την υπηρεσία take away. Ταυτόχρονα επανατοποθετούνται εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους με τους συνεργαζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, με προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών.
Τα δημοτικά τέλη
Τη στρατηγική αυτή ακολουθούν και άλλα σήματα της αγοράς, κυρίως μεγάλοι παίκτες που αναζητούν ακίνητα σε πιάτσες όπου μετακινείται η ζήτηση. Ταυτόχρονα είναι συνεχείς οι ζυμώσεις στον κλάδο για την προώθηση νέων μέτρων που θα περιορίσουν τις απώλειες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης δεν κατέβαλε (είτε λόγω αδυναμίας ή λόγω κακής πληροφόρησης) εγκαίρως το ετήσιο τέλος για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν για τραπεζοκαθίσματα και απειλούνται με πρόστιμα.
Η απειλή προστίμου ίσου με το 100% της αξίας του τέλους είναι σημαντικός βραχνάς για πολλές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, γι’ αυτό και ζητείται μεταξύ άλλων παράταση της σχετικής προθεσμίας. Για να γίνει αντιληπτό το κόστος σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, επιχείρηση στο Παγκράτι που δεν μπόρεσε να καταβάλει τέλος ύψους 1.500 ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη το 2021 με οφειλή 3.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, ένα δίκτυο με πάνω από 2.000 μέλη, η πληρωμή του τέλους εδώ και 3 χρόνια γίνεται με μία εφάπαξ πληρωμή, ενώ μέχρι τότε υπήρχε η δυνατότητα δόσεων, ο αριθμός των οποίων οριζόταν κάθε χρόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρατάσεις και απαλλαγές
Για το 2020 και λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε απαλλαγή τελών για τους μήνες εφαρμογής του lockdown (15/03 – 25/05 και 01/11 – 31/12), δωρεάν παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων και μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία. Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του τέλους ορίστηκε η 31/12/2020, αλλά μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης δεν μπήκε στις ρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου ζητείται μεταξύ άλλων παράταση καταβολής έως ότου επανεκκινήσει τη λειτουργία του ο κλάδος και δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του ποσού που αναλογεί, ενώ ο κλάδος ζητά επίσης ρυθμίσεις και για τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως πάγωμα ρυθμίσεων έως 9/2021, κατάργηση όλων των προσαυξήσεων, μέγιστο αριθμό δόσεων για όλες της ληξιπρόθεσμες οφειλές (2020) προς τον Δήμο Αθηναίων, νέα ρύθμιση με το μέγιστο αριθμό δόσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προηγούμενων ετών