Από την έντυπη έκδοση
Περαιτέρω πτώση της τάξης του 5%-8% προβλέπεται να καταγράψει το 2015 η αξία της αγοράς οικιακών επίπλων έπειτα από πτώση 9,4% το 2014 και μέσο ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης 14% την περίοδο 2008-2014.
Τα στοιχεία κλαδικής έρευνας της ICAP Group δείχνουν μεν συνέχεια της συρρίκνωσης της αγοράς επίπλου στην Ελλάδα, αναδεικνύουν ωστόσο μια τάση εκτόνωσης των πιέσεων.
Ας σημειωθεί ότι η αγορά απαρτίζεται κατά βάση από εισαγωγικές εταιρείες – καθώς οι παραγωγικές περιορίζονται αριθμητικά και χάνουν σταθερά μερίδιο τα τελευταία χρόνια, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2014 το μερίδιο των εισαγόμενων οικιακών επίπλων επί της συνολικής αξίας της αγοράς κυμάνθηκε περίπου στο 54% – ενώ τα έπιπλα καθιστικού χώρου καλύπτουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 46% της συνολικής αξίας της αγοράς.
Η ανάλυση της ICAP Group δείχνει ότι η εγχώρια παραγωγή οικιακών επίπλων σε αξία παρουσιάζει συνεχή μείωση την τελευταία εξαετία, με το 2012 να αποδεικνύεται μια από τις χειρότερες χρονιές, καθώς η πτώση συγκριτικά με το 2011 ανήλθε σε 32% για να αποκλιμακωθεί το 2013 συγκριτικά με το 2012 σε 17%. Ειδικά το 2014, το σύνολο της εγχώριας παραγωγής εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το 2013.
Η Ελένη Βλάχου, σύμβουλος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η οποία επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη κλαδική μελέτη, σημειώνει ότι «η αξία της εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων παραγόμενων και εισαγόμενων προϊόντων ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής στο -14,2% την περίοδο 2008-2014».
Η κα Βλάχου παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο των οικιακών επίπλων βαίνει αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία. Το 2014 το μερίδιο των εισαγωγών επί της συνολικής αξίας της αγοράς εκτιμάται σε 54% έναντι 31% το 2004.
Χρηματοοικονομική ανάλυση
Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε επίσης εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των παραγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί για τη διετία 2012-2013 βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.
Από την επεξεργασία 13 επιχειρήσεων κατασκευής επίπλων παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 5,3% το 2013/12, ενώ σημαντική μείωση κατά 25,6% κατέγραψαν και τα ίδια κεφάλαιά τους. Οι μέσο – μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις παρουσίασαν αύξηση 11,2%, οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό (+5,5%).
Οι συνολικές τους πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,6%, τα δε μικτά κέρδη μειώθηκαν με αρκετά υψηλότερο ρυθμό (-30%) την ίδια περίοδο. Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, τα οποία, αν και μειώθηκαν το 2013, εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα μικτά κέρδη, οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος και το 2013. Οι εταιρείες του δείγματος εμφάνισαν ζημιές και τα δύο έτη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 13 επιχειρήσεις του δείγματος, 5 ήταν κερδοφόρες τόσο το 2013 όσο και το 2012.
Καθοδική πορεία ακολούθησε το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους του συνόλου των παραγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος την πενταετία 2009-2013. Ομοίως, σε καθοδική τροχιά κινήθηκε και το μέσο περιθώριο κέρδους EBITDA, το οποίο μάλιστα διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα την περίοδο 2010-2013. Επιπλέον, από την επεξεργασία 19 αντιπροσωπευτικών εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2,5% το 2013/12, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 4,3%.
Οι μέσο – μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις παρουσίασαν μείωση 6,6% και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησαν κατά 5,5% την ίδια χρονική περίοδο. Οι συνολικές τους πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,3% και τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 16% την ίδια περίοδο.
Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, τα οποία, αν και μειώθηκαν κατά 23,9% το 2013, εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα μικτά κέρδη, οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος και το 2013. Οι εταιρείες του δείγματος εμφάνισαν ζημιές και τα δύο έτη, μειωμένες όμως κατά 52% το 2013 σε σχέση με το 2012. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν σημαντικά την ίδια περίοδο. Από τις 19 επιχειρήσεις του δείγματος, 11 ήταν κερδοφόρες το 2013 από 8 εταιρείες το 2012.
Καθοδική πορεία ακολούθησε το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους του συνόλου των εισαγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος την πενταετία 2009-2013. Ομοίως, καθοδική πορεία ακολούθησε και το μέσο περιθώριο κέρδους EBITDA, λαμβάνοντας μάλιστα αρνητική τιμή τη διετία 2011-2012, ενώ αύξηση παρατηρείται το 2013. Λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους κυμάνθηκε σε αρνητικά επίπεδα (2010-2013).
Τρεις χώρες έχουν το 60%
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγομένων επίπλων τη διετία 2012 – 2013 προήλθε από την Ιταλία, η οποία κάλυψε περίπου το 28% της συνολικής αξίας αυτών και ακολούθησε η Κίνα με ποσοστό 21% και η Τουρκία. Οι τρεις προαναφερόμενες χώρες κάλυψαν από κοινού περίπου το 60% της συνολικής αξίας εισαγωγών. Οι εξαγωγές επίπλων διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, εμφανίζοντας καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με κυριότερες χώρες προορισμού την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Οι χώρες αυτές κάλυψαν από κοινού περίπου το 35% της συνολικής αξίας των εξαγωγών.
Aνταγωνισμός
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση των επίπλων οικιακής χρήσης επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από διάφορους παράγοντες (ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αριθμός νέων κατοικιών, τιμή διάθεσης των προϊόντων, διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών).
Τα τελευταία έτη η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, επηρεάζοντας και τις πωλήσεις των επίπλων.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι ιδιαίτερα έντονος, λόγω της πληθώρας των σημείων πώλησης, και εντείνεται περισσότερο τα τελευταία έτη, λόγω της μειωμένης ζήτησης από πλευράς καταναλωτών (περιορισμός εισοδήματος κ.ά.).
Χαρακτηριστικό του κλάδου τα τελευταία έτη είναι το κλείσιμο εταιρειών, καθώς και η σημαντική διαχρονική μείωση των πωλήσεών τους.
Η αγορά
Πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων -κυρίως εισαγωγικών- που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Η πλειοψηφία των παραγωγικών μονάδων του κλάδου είναι μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Ανομοιογένεια παρατηρείται και στον εισαγωγικό τομέα, στον οποίο ωστόσο είναι εντονότερη η παρουσία εταιρειών μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους.
Αρκετές εταιρείες του κλάδου δραστηριοποιούνται παράλληλα στην παραγωγή ή/και εισαγωγή άλλων ειδών επίπλων, όπως κουζίνας, μπάνιου, γραφείου, εξωτερικών χώρων, παιδικών – βρεφικών επίπλων, αλλά και άλλων οικιακών ειδών, προσφέροντας πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εξοπλισμό μιας κατοικίας.