Skip to main content

«Μετέωρη» η αξιοποίηση του 85% του ορυχείου μετά την κατολίσθηση

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
 [email protected]

Αβέβαιη είναι η δυνατότητα εξόρυξης του 85% του κοιτάσματος λιγνίτη στο ορυχείο Αμύνταιου, μετά την κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, για την έγκριση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην επιχείρηση και τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, από τους 30 εκατομμύρια τόνους, που είναι η συνολική απολήψιμη ποσότητα λιγνίτη στο ορυχείο, ανέπαφοι από την κατολίσθηση έμειναν οι 4,5 εκατομμύρια τόνοι, ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του κοιτάσματος. Επομένως, για το υπόλοιπο 85%, θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποιον βαθμό μπορεί να αξιοποιηθεί. Μία απάντηση που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο ενδεχόμενο επέκτασης της λειτουργίας των δύο παρακείμενων μονάδων του ΑΗΣ «Αμύνταιο» μετά το 2020.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ μίλησε για «σημαντικό κλυδωνισμό», μία άποψη που φαίνεται πως συμμερίζονται και οι επενδυτές, με συνέπεια η μετοχή της επιχείρησης να κλείσει χθες με πτώση 6,97%. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ΔΕΗ θα καταφέρει να απορροφήσει τελικά τον κραδασμό, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές αρκετές από τις έως τώρα εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ύψος της ζημίας για την εταιρεία, τονίζοντας πως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Διασφαλισμένος ο «χρόνος ζωής» του ΑΗΣ Αμύνταιο

Τα προηγούμενα 24ωρα υπήρξαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για ζημία πάνω 500 εκατ. ευρώ, ή ακόμη και 1 δισ., από την καταστροφή των τεσσάρων σκαπτικών μηχανημάτων, το κόστος μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού Αναργύρων (το 50% από το οποίο θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ) και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος. Πάντως, χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ προς το χρηματιστήριο αναφέρει πως το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης, ενώ σημειώνει επίσης πως το κόστος αντικατάστασης των σκαπτικών μηχανημάτων θα άγγιζε τα 30-40 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα ορυχεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΔΕΗ με τις δηλώσεις του στη γενική συνέλευση διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται άμεσο θέμα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Αμύνταιο, και πιο συγκεκριμένα των μονάδων «Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2» που προμηθεύονται καύσιμο από το ορυχείο. Ο λόγος είναι πως οι δύο μονάδες βρίσκονται για περιβαλλοντικούς λόγους σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, έχοντας ακόμη χρόνο «ζωής» 17.000 ώρες (δηλαδή μέχρι το 2020), αν στο μεταξύ δεν αναβαθμιστούν για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και αζωτούχων ενώσεων.

Καρκινοβατεί η προοπτική επέκτασης λειτουργίας του ΑΗΣ

Έτσι, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, οι 4,5 εκατομμύρια τόνοι που έμειναν ανέπαφοι από την κατολίσθηση είναι αρκετοί για να καλύψουν τις 17.000 ώρες λειτουργίας. Μάλιστα, η εξόρυξή τους αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον χειμώνα, ώστε οι δύο μονάδες να είναι έτοιμες όχι μόνο να συνεισφέρουν στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και να καλύψουν τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμύνταιου.

Ωστόσο, ο χρόνος «ζωής» των δύο μονάδων θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί πέραν από τις 17.000 ώρες και τουλάχιστον μέχρι το 2030, υπό την προϋπόθεση πως θα βρίσκονταν κεφάλαια για την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους. Μάλιστα, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από έναν ιδιώτη επενδυτή, στην περίπτωση που τα εργοστάσια περιλαμβάνονταν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που δρομολογεί η κυβέρνηση, και εξαγοράζονταν από κάποιον ιδιώτη. Μία προοπτική στην οποία μάλλον θα μπει «ταφόπλακα», στην περίπτωση που αποδειχτεί πως το παρακείμενο ορυχείο δεν θα μπορεί να τα τροφοδοτήσει.

«Πράσινο φως» στη σύμβαση με ΛΑΡΚΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία (99,9%), η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε επίσης τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό καταναλωτή στη χώρα. Η σύμβαση αφορά τόσο την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της βιομηχανίας αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Εκτός από προμηθευτής ενέργειας, η ΔΕΗ κατέχει επίσης το 11% των μετοχών της εταιρείας.

Επιτροπή διερεύνησης

Παράλληλα, συγκροτήθηκε από χθες η επιτροπή της ΔΕΗ που θα διερευνήσει τα αιτία της κατολίσθησης. Εκτός από στελέχη της επιχείρησης, στην επιτροπή συμμετέχουν και καθηγητές Γεωτεχνικής και Τεχνικής Γεωλογίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Επιχείρησης, το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου. Για την κατολίσθηση, επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο Χ.Α. η ΑΔΜΗΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ για την εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας.

Επίσης η διοικούσα επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρείας ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, για την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπό τη διαλυτική αίρεση ολοκλήρωσης της εταιρικής πράξης της εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και επιστροφή σε είδος στους μετόχους της, των μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ).

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης εταιρικής πράξης, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί με ανακοίνωσή της.