Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Σταθερά ανοδικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης καταγράφει η εξωστρέφεια της εγχώριας ποτοποιίας, που μετρά 253 μονάδες παραγωγής αλκοολούχων ποτών, με την περσινή χρονιά να κλείνει αυξημένη κατά 5,7% στην αξία των εξαγωγών, που ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 73,8 εκατ. ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το 70% των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων εξάγεται, με τις κυριότερες αγορές να αφορούν τη Γερμανία, όπου η συμμετοχή των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου του κλάδου κυμαίνεται στο 39,47%, ενώ στη δεύτερη θέση με συμμετοχή 9,62% βρίσκεται η αγορά του Ιράκ. Ακολουθούν η Ισπανία με 8,89%, η Βουλγαρία με 5,83% και η Ολλανδία με 5,09%.
«Είμαστε ένας εξωστρεφής κλάδος με ανοδική εξαγωγική δύναμη, ενισχύοντας συνεχώς τη διεθνή μας παρουσία. Ο κλάδος προχωράει. Αν δεν είχαμε εσωτερικά αντικίνητρα θα είχαμε μεγαλύτερη ακόμη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι «η επιστροφή του ΦΠΑ έχει σχεδόν λυθεί, αλλά τα άλλα δύο βασικά ζητήματα που αφορούν τον ιδιαίτερα υψηλό ΕΦΚ και τη χύμα διακίνηση προϊόντων μας εμποδίζουν να αναπτυχθούμε περαιτέρω».
Σε όρους εξωτερικού εμπορίου, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών σημειώνει σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί από 211,6 εκατ. ευρώ το 2009 σε 79,2 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat – Eu Trade μετά την επεξεργασία του ΣΕΑΟΠ. Στη βελτίωση των παραγόμενων αποσταγμάτων και στον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος μπορεί να συμβάλει παραγωγικά στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε μιλώντας στην γ.σ. ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να εξελίξουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τη χώρα».
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο κλάδος προτείνει μεταξύ άλλων τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΦΚ και σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή προτείνεται η μείωση της φορολογίας κατά 10% κατ’ έτος σε βάθος τριετίας, ήτοι από 25,5 ευρώ που είναι σήμερα ο ΕΦΚ να διαμορφωθεί σε περίπου 18,6 ευρώ σε βάθος τριετίας. Επίσης υπερτονίζεται η ανάγκη για ίση μεταχείριση μεταξύ επίσημων αποσταγματοποιών και μικρών διήμερων. Σύμφωνα με το κ. Νίκο Βέττα γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ στο βαθμό που υπάρξει περιορισμός του λαθρεμπορίου αλκοολούχων κατά 50%, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν 33,5 εκατ. ετησίως.