Από την έντυπη έκδοση
Των Σοφίας Εμμανουήλ και Iουλίας Ζαφόλια
Το ποσοστό της στην Αττικά Πολυκαταστήματα «προσφέρει» η Folli Follie ως απάντηση στις πρόσθετες εξασφαλίσεις που φέρονται να ζήτησαν οι τράπεζες σε συνέχεια της κλιμάκωσης της κρίσης στον ελληνικό όμιλο και μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα, η ενεχυρίαση του ποσοστού αυτού, το οποίο έχει υποχωρήσει κάτω από 40%, από 45,9% που εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις 2017 του ομίλου FF, συζητήθηκε κατά τις πληροφορίες σε συνάντηση που είχε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιούτος με υψηλόβαθμο κλιμάκιο τραπεζιτών. Ας σημειωθεί ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται διαδικασία μετατροπής ομολογιακού της Αττικά Πολυκαταστήματα που θα τροποποιήσει τα μερίδια ελέγχου, με τους βασικούς μετόχους της αλυσίδας να αυξάνουν το δικό τους ποσοστό άνω του 51%.
Το ποσοστό της εισηγμένης στην Αττικά Πολυκαταστήματα -ως προς την εκχώρηση του οποίου φέρονται να έχουν δώσει από τις αρχές της εβδομάδας το πράσινο φως τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών- είναι ένα από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της FFG, όπως το μερίδιο στην Dufry, αλλά και σημαντικής αξίας ακίνητα που διαθέτει και βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Αυτό το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ομίλου δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί στο σύνολό του, καθώς διαθέτει συνολικά 45 θυγατρικές, οι αξίες δεν εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτυπώνουν εμπορική αξία, σε άλλες αξία κτήσης κ.ο.κ. Για παράδειγμα 31.12.2017 η αποτίμηση του μεριδίου της Dufry ήταν 207 εκατ. ευρώ, ποσό που υπόκειται σε μεταβολές ανάλογα με την τιμή της μετοχής της ελβετικής εταιρείας. Το ποσοστό της FFG στην Αττικά Πολυκαταστήματα στα βιβλία της FF αποτιμάται με την αξία κτήσης, ήτοι 5 εκατ. ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία είναι σαφώς μεγαλύτερη. Προσεγγίζοντας την αξία βάσει ιδίων κεφαλαίων υπολογίζουμε το μερίδιο της FFG γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, για το 46% ή κάτω από 27 εκατ. ευρώ αν συνεκτιμήσουμε τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Αττικά Πολυκαταστήματα εξαιτίας της μετατροπής του ομολογιακού.
Οι πιέσεις
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ομίλου Folli Follie βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση τόσο των εποπτικών αρχών όσο και των μετόχων. Πληροφορίες θέλουν μια διά ζώσης επαφή να έχει πραγματοποιηθεί ήδη από την Τετάρτη στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δεν επιβεβαιώνεται από την τελευταία. Αν και το αποτέλεσμα αυτής δεν έγινε γνωστό μπορεί κανείς να υποθέσει ότι προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ομίλου επέστρεψε την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα (πριν από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στον όμιλο – υπενθυμίζεται ότι 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε η έκθεση του αμερικανικού fund QCM). Φέρεται δε να έχει αναλάβει τα τελευταία 24ωρα τη σκυτάλη από το οικονομικό επιτελείο του ομίλου σε αυτό το γαϊτανάκι συναντήσεων με εποπτικές και δικαστικές αρχές, λόγω και της κλιμάκωσης της κρίσης αλλά και των παρενεργειών της ευρύτερα στην αγορά.
Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι επίσημη ενημέρωση τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie Group (FFG) όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές που χειρίζονται το θέμα των αμφισβητούμενων οικονομικών στοιχείων της εισηγμένης έχει ζητήσει η Fosun International (με ποσοστό ελέγχου 16,37%), εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις» και ζητώντας να προστατευθούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, τα οποία εκπροσωπεί και η ίδια. Πηγές κοντά στη Fosun μετέφεραν αυτά τα μηνύματα σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την υπόθεση.
Η αγορά τελεί σε αναμονή ολοκλήρωσης της εξέτασης όλων των στοιχείων που εστάλησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τον εισαγγελέα σχετικά με τη Folli Follie.
Η μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάνει λόγο για παρεμπόδιση ελέγχου καθώς και μη προσκόμιση αιτούμενων στοιχείων από την πλευρά της εισηγμένης προς την εποπτική αρχή.
Μετά την εξέταση όλων των δεδομένων ο εισαγγελέας θα αποφανθεί εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην παρούσα φάση, η υπόθεση αφορά σε πλημμέλημα. Εάν ανακύψουν νέα στοιχεία και ο εισαγγελέας κάνει λόγο για αδικήματα που αφορούν σε κακουργηματικές πράξεις, η υπόθεση θα λάβει άλλη τροπή τόσο ως προς τους χρόνους που θα τηρηθούν όσο και ως προς τις συνέπειες που τελικώς υπάρξουν.
Η ΕΧΑΕ
Το θέμα Folli Follie απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ, με τον πρόεδρο αυτής Γιώργο Χαντζηνικολάου να σημειώνει πως «το πρόβλημα που ανέκυψε με τη Folli Follie μας θύμισε πόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι η εταιρική διακυβέρνηση. Είμαστε σε αρχικό στάδιο διαλόγου με άλλους φορείς της αγοράς για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Η EΧΑΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΕΒ, οι ορκωτοί ελεγκτές και άλλοι φορείς της αγοράς θα πρέπει να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πουθενά δεν μπορούμε να πάμε στο εξωτερικό αν δεν πείσουμε προηγουμένως για την αξιοπιστία μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια.
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί εξίσου σοβαρούς χειρισμούς. Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως πρόκειται επιπλέον για μείζον «ηθικό ζήτημα», που συνεχίζει να απασχολεί και να επηρεάζει την ελληνική αγορά.