Skip to main content

Λιανεμπόριο: Προβλέψεις για νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στα σούπερ μάρκετ

Μιλώντας σήμερα στο 11ο συνέδριο σελφ σέρβις – Food Retail Forum «Προς ένα δυναμικό μοντέλο αγοράς» που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν έχει κλείσει. «Πάγωσε» μεν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά συνεχίζει να αποτελεί ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης του υφιστάμενου δικτύου των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Μεγαλύτερη συγκέντρωση

«Στην Ελλάδα ο βαθμός συγκέντρωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι χαμηλός, σε σχέση με τον βαθμό συγκέντρωσης που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανέρχεται σε 50 με 55%. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός καταστημάτων ανά 1.000 κατοίκους είναι μεγάλος.

Αυτό αναπόφευκτα μαζί με την επόμενη μέρα της πανδημίας θα κάνει έντονα ανταγωνιστικό το περιβάλλον και θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου» ανέφερε ο Βασίλης Σταύρου Brand President, ΑΒ Βασιλόπουλος ΜΑΕ, εκτίμησε ότι «μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα δούμε ένα νέο κύκλο συγκέντρωσης της αγοράς, με δεδομένο ότι πλέον τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τα οποία μέχρι σήμερα έχουμε δει από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, θα σταματήσουν να υπάρχουν. ‘Αρα δεν βλέπω συνθήκες τέτοιες οι οποίες δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον της ΑΒ Βασιλόπουλος να προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις απάντησε χαρακτηριστικά: «Καθένας που είναι μέσα στο top 5 βλέπει παρακολουθεί και πράττει ανάλογα με τη στρατηγική του και ανάλογα με τις ευκαιρίες».

Βιώσιμα δίκτυα

Το ενδιαφέρον του Ομίλου Metro να προχωρήσει σε νέα εξαγορά, επιβεβαίωσε μιλώντας στο συνέδριο ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Metro ΑΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Προφανώς έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Προφανώς οι εξαγορές μας ενδιαφέρουν, είναι ένας τρόπος γρήγορης ανάπτυξης σε ένα τοπίο το οποίο δεν παρέχει πλέον άπειρες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης γιατί δεν είναι εύκολο να βρει κανείς σημεία. ‘Αρα, εφόσον το τίμημα μια εξαγοράς είναι λογικό και το δίκτυο είναι βιώσιμο σαφώς και μας ενδιαφέρει».

Εστιάζοντας στις δύο τελευταίες προϋποθέσεις ο κ. Παντελιάδης διευκρίνισε ότι «αυτά τα δύο πράγματα δεν είναι καθόλου αυτονόητα και ιδιαίτερα το βιώσιμο δίκτυο. Δεν είναι εύκολο για μια μεγάλη αλυσίδα να δουλέψει με κερδοφόρο τρόπο καταστήματα πολύ μικρά, τα οποία αντίθετα μπορεί να δουλεύει πολύ αποδοτικά η μικρή αλυσίδα» και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα εμπόδιο στις εξαγορές πολλών από τις μικρομεσαίες αλυσίδες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και για αυτό τον λόγο δεν έχουμε δει πολλές εξαγορές το τελευταίο διάστημα από τέτοια μεγέθη αλυσίδα».

Γιατί φρέναραν τα deals

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μασούτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Δ. Μασούτης ΑΕ εκτίμησε ότι οι εξαγορές έμειναν πίσω για δύο λόγους. Πρώτον επειδή τους τελευταίους 14 μήνες οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλύτερα από τις αναμενόμενες, με αποτέλεσμα για κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες ενδεχομένως ήταν υποψήφιες να υπάρξει καθυστέρηση. Επιπλέον, υπήρξε η δυσκολία της δια ζώσης επαφής των ενδιαφερομένων, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα.

«Από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξουν τα πράγματα και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών και συζητήσεων στον οποίο θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά» ανέφερε ο κ. Μασούτης και συνέχισε: «Αγαπάμε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης. Οι εξαγορές είναι ο τρόπος ανάπτυξης της Μασούτης. Για εμάς είναι πιο εύκολο να γίνει μια εξαγορά από το να γίνει ένα νέο κατάστημα. Είναι το δυνατό μας χαρτί».

Αναφορικά με ενδεχόμενες συνέργειες της αλυσίδας με άλλη μεγαλύτερη επιχείρηση, που δεν θα έχει σχέση μετοχική, η διοίκηση αποκλείει το ενδεχόμενο.

«Δεν το συζητάμε γιατί μας έχει κοστίσει πολύ αυτό το πράγμα. Εμείς έχουμε μια εξωστρέφεια και ο κόσμος μπερδεύεται, βλέποντας τον Μασούτη να επικοινωνεί με όλους και να μιλάει για διάφορα θέματα που αφορούν τον κλάδο, παίρνοντας λάθος μηνύματα. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει συνέργεια με κάποια άλλη επιχείρηση.

Οι εξαγορές μας ενδιαφέρουν. Παρακολουθούμε την αγορά, βάζουμε τις προτεραιότητές μας, στοχοποιούμε, βάζουμε τα όριά μας και αν τα βρούμε προχωράμε» ανέφερε ο κ. Μασούτης, και συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της διοίκησης είναι η Μασούτης να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εκεί που δραστηριοποιείται καθώς επίσης και η δραστηριοποίηση σε περιοχές όπου η αλυσίδα έχει μικρή συμμετοχή, όπως για παράδειγμα είναι η Αττική, στις οποίες επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ