Skip to main content

Συμμετοχή των αεροπορικών στο μεταφορικό ισοδύναμο

Οι αεροπορικές εταιρείες Aegean, Ολυμπιακή, Sky Express, Εllinair συμμετέχουν στο «μεταφορικό ισοδύναμο». Οι αερομεταφορείς ενημερώνουν τους επιβάτες μέσω των ιστοσελίδων τους για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ειδικότερα για τις αεροπορικές εταιρείες, ο τρόπος εγγραφής των πολιτών παραμένει ο ίδιος και χρειάζεται η δήλωση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη κατά την κράτηση.

Ειδικότερα, η Sky Express σε ανακοίνωσή της,  ενημερώνει για τη συμμετοχή της στο «Μεταφορικό Ισοδύναμο» και ενημερώνει τους επιβάτες της για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μέσω του website της, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: www.skyexpress.gr/travel-info/before-the-flight/taxidiotika-eggrafa/

Ειδικότερα για τις αεροπορικές εταιρίες, ο τρόπος εγγραφής των πολιτών παραμένει ίδιος (στο https://metaforikoisodynamo.gr), χρειάζεται δήλωση Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη κατά την κράτηση και επιλογή μεταξύ ακτοπλοϊκού/αεροπορικού απ’ τις διαθέσιμες διαδρομές, ενώ η επιδότηση θα είναι ίση με το ακτοπλοϊκό ταξίδι.

Πιο συγκεκριμένα, από 20 Μαΐου 2019, δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ για τις αεροπορικές μετακινήσεις τους είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις όλων των νησιών της επικράτειας, εξαιρουμένων της Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. 

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Η συμμετοχή των αερομεταφορέων ανακοινώθηκε μετά τις σχετικές εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στις αερομεταφορές και την ένταξη στο θεσμό και της Κρήτης για τη μεταφορά διά θαλάσσης επιλεγμένων προϊόντων από την 1η Ιουλίου.