Skip to main content

Talk of the market: Στην Alpha Bank τα «σκήπτρα» στις χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης

Σε φάση αποτίμησης περνά η γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η διαδικασία προβλέπει εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται από τις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

– Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επιτυχία των πειραμάτων της φαρμακοβιομηχανίας Moderna στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19 έδωσε ώθηση όχι μόνο στις μετοχές της ίδιας της εταιρείας αλλά και στο σύνολο της αμερικανικής αγοράς καλλιεργώντας προσδοκίες στο επενδυτικό κοινό της Wall Street. Η προεξόφληση εξόδου από την κρίση με αποφυγή αντίκτυπου αντίστοιχου με αυτόν της μεγάλης ύφεσης του 1929 – πρόβλεψη που συνόδευε το απαισιόδοξο σενάριο της Fed – δημιουργεί νέα δεδομένα που τροφοδοτούν το ενδιαφέρον στα χρηματιστήρια.

– Το momentum ευνοεί σε ένα βαθμό τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (όπου αίρεται από σήμερα η απαγόρευση του short selling) να βελτιώσει τη θέση του λαμβάνοντας απόσταση ασφαλείας από τις 600 μονάδες. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται υποστήριξη από τις τράπεζες.

– Η Alpha Bank φέρεται να απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στις χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης με κάλυψη επιτοκίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ για το οποίο έχουν κατατεθεί αιτήματα για εκταμιεύσεις σχεδόν μισού δισ. ευρώ, με πάνω από τα μισά να έχουν λάβει σχετικές εγκρίσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σημαντικό μερίδιο αντιστοιχεί στην Πειραιώς ενώ ακολουθούν Eurobank και Εθνική.

– Η Aegean μπαίνει στην μεταβατική φάση της επανεκκίνησης της δραστηριότητάς της με στόχο τον Σεπτέμβριο να λειτουργεί στο 50% του πτητικού έργου που είχε πριν την πανδημία. Ο επικεφαλής του ομίλου, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, αναφέρθηκε στις επιδόσεις του α’ τριμήνου, στην ρευστότητα που εξανεμίζεται κάθε μήνα που τα αεροσκάφη μένουν καθηλωμένα στο έδαφος (40 εκατ. ευρώ) και στην ανάγκη για εργαλεία και κρατική στήριξη για την διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης – που αποτυπώθηκε στις επιδόσεις του Μαρτίου, ήτοι 59% μείωση εσόδων με ζημιά 43 – 44 εκατ. ευρώ. 

– Μεγάλο στοίχημα είναι η επανεκκίνηση της εστίασης. Μετά τις αποφάσεις για επανεκκίνηση του κλάδου μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τώρα μερίδα της αγοράς ετοιμάζεται να ανοίξει επιχειρήσεις δύο ακόμη ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 23 Μαΐου. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το ΣΚ

– Δεδομένου ότι τα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης έχουν οριστικοποιηθεί, μια τέτοια εξέλιξη δεν κάνει ουσιαστική διαφορά. Αυτό που θα κάνει διαφορά είναι το πακέτο στήριξης του κλάδου, με παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα, από επιδοτήσεις μισθών και χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους μέχρι το ΦΠΑ, που ανάγεται σε κομβικό σημείο στο όλο πλαίσιο.

– Κρίσιμο ζήτημα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις αμιγώς ελληνικών συμφερόντων αποτελεί η φορολογία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργο Σκούρα. Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια μείωση του ΦΠΑ στο 9% από 24% που είναι σήμερα προκειμένου η ελληνική οινοποιία να πάρει ανάσα

– Τα παραπάνω, εν μέσω κρίσης στον τουρισμό, φαίνεται να αποτελούν προαπαιτούμενα για να κερδίσει η Ελλάδα «μεγαλύτερο μερίδιο σε μια μικρότερη πίτα» (όπως εύσχημα περιέγραψε το στόχο της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας).

naftemporiki.gr