Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 166 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και το μεγάλο έργο -της τάξης των 30 εκατ. ευρώ- της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, δρομολογεί για την επταετία 2017-2023 η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η οποία ζητεί επίσης να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας και τονίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.
Όπως ανακοίνωσε σχετικά κατά τη χθεσινή παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Κρεστενίτης, το εν λόγω έργο κρίνεται απολύτως αναγκαίο διότι το σύστημα υδροδότησης της πόλης επαρκεί οριακά για την κάλυψη του πολεοδομικού συγκροτήματος και δεδομένου ότι είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ θα το υλοποιήσει τελικά η εταιρεία μέχρι το 2021 και αφού επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη.
Πού θα πάνε τα κεφάλαια
Στο σύνολό του το επενδυτικό πρόγραμμα των 166 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, μέσω του ΕΣΠΑ και από χαμηλότοκο δανεισμό της ΕΤΕπ και αρθρώνεται σε πέντε κατηγορίες έργων: 72,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις αναβάθμισης και συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου, 23,9 εκατ. ευρώ για επέκταση της ζώνης δραστηριότητας της εταιρείας, 29,4 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση της ΕΕΝΘ που θα προσθέσει 150.000 κ.μ. νερού/ημέρα στις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη, 8 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και την παρακολούθηση του αγωγού της Αραβησσού και 32 εκατ. ευρώ για τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου. Παράλληλα, η ΕΥΑΘ A.E. έχει προτείνει να εκτελεστούν με χρηματοδότηση της ΕΥΑΘ Παγίων επενδύσεις σε δίκτυα ύψους 19,3 εκατ. ευρώ.
Στόχος της εταιρείας είναι οι επεκτάσεις ανατολικά στους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος και Πυλαίας) και δυτικά σε Χαλάστρα, Άγιο Αθανάσιο, Εχέδωρο και Ωραιόκαστρο.
Τα οικονομικά μεγέθη
Το 2016 ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ. το 2015, ενώ τα μικτά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 13,15%, ανερχόμενα σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. Παρά, ωστόσο, την αύξηση στα μικτά κέρδη, όπως και στα λειτουργικά-EBITDA (26,5 εκατ. έναντι 25,3 εκατ. ευρώ), τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν λόγω της αυξημένης φορολογίας και διαμορφώθηκαν σε 12,45 εκατ. έναντι 13,5 εκατ. ευρώ το 2015 (μείωση 7,62%).
Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε ότι στη γενική συνέλευση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 35% επί των κερδών, που αντιστοιχεί σε 0,114 ευρώ/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι είχε προταθεί η διανομή του 35%, αλλά η συνέλευση με πρόταση του βασικού μετόχου είχε εγκρίνει τη διανομή του 50%.
Όσον αφορά, δε, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για μεταφορά της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την πώληση ποσοστού 23%, ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε και πρέπει να γίνει σεβαστή από την ελληνική κυβέρνηση η τοποθέτηση αυτή, όπως και να ενταχθεί σχετική πρόβλεψη στη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το διαχειρίζεται δημόσια επιχείρηση. Θα λάβουμε μέρος στη συζήτηση που αναμένουμε να γίνει, με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της πώλησης του 23%».