Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Όλα τα μέτωπα του σκανδάλου «Folli Follie» παραμένουν ανοιχτά ακριβώς έναν χρόνο μετά την έκθεση του αμερικανικού fund QCM (Quintessential Capital Management) με αποκαλύψεις για το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου στην Ασία καθώς και τη χρηματοοικονομική θέση του, που έμελλε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την εισηγμένη εταιρεία, με παράπλευρες απώλειες στο σύνολο της αγοράς.
Ήταν 4 Μαΐου του 2018, σαν σήμερα δηλαδή – ημέρα που έχει καθιερωθεί και ως Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών, τουλάχιστον για ορισμένες (καθολικές και προτεσταντικές) χώρες της Δύσης. Η «φωτιά» που άναψε η QCM στον ελληνικό όμιλο δεν λέει να σβήσει, καθώς η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί στο επενδυτικό περιβάλλον. Εξάλλου, δεν ήταν μόνο η έρευνα της QCM που αμφισβήτησε τα σημεία πώλησης της οικονομικής έκθεσης 2016 της εταιρείας, από 630 σε 289, αλλά και τα χρηματοοικονομικά της στοιχεία, μιλώντας για μη κερδοφόρα, ταχύτατα συρρικνούμενη επιχείρηση, με μειούμενα έσοδα και αρνητικές ταμειακές ροές. Ακολούθησαν κι άλλες εκθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η μετοχή βρέθηκε στο limit down (-29,9%) και ετέθη εκτός διαπραγμάτευσης 20 μέρες αργότερα, στις 25 Μαΐου, όταν είχε φθάσει κάτω από τα 5 ευρώ (4,8 από 15,34 πριν ξεσπάσει η κρίση).
Η επιβεβαίωση
Το πόρισμα της Alvarez & Marsal (σε συνέχεια έρευνας που ζήτησε η EY, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει στοχευμένο έλεγχο στη μητρική) όχι απλώς επιβεβαίωσε το αμερικανικό fund αλλά αποκάλυψε ακόμη μεγαλύτερη «ένδεια», εάν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που τοποθετούν την αφετηρία των μεθοδεύσεων πολλά χρόνια πριν, αναδεικνύοντας ευθύνες βασικών μετόχων της εταιρείας και στελεχών της διοίκησης.
Δικαστικό μέτωπο
Ένα βήμα παραπέρα πήγε την έρευνα ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος στο πόρισμά του μιλούσε για ισχυρές ενδείξεις αναφορικά με την προσπάθεια της Folli Follie να «χτίσει» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς, μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Σήμερα το δικαστικό δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο για την εταιρεία. Εξάλλου, αν και η διοίκηση διατείνεται ότι οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. διευθετούνται ή ρυθμίζονται, είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση είναι οξύτατο πρόβλημα, ειδικά μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα ομάδας 56 επενδυτών, διατάσσοντας συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του ορκωτού ελεγκτή της την επίμαχη περίοδο, για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ.
Η ρευστότητα
Από την άλλη μεριά ανοιχτό παραμένει το σενάριο πώλησης των θυγατρικών Folli Follie Cosmetics, Links of London και ορισμένων ακινήτων (που δεν έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές) ανάμεσα στα οποία έχει εμπλακεί το Μινιόν – αν και αναρωτιέται κανείς πώς θα ρευστοποιηθεί σήμερα ένα ακίνητο (που αποτιμάται περί τα 25 εκατ. ευρώ) που ο όμιλος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες είτε λόγω της υποβαθμισμένης περιοχής είτε λόγω νομικών και πολεοδομικών θεμάτων. Τον Μάιο του 2013 η εταιρεία είχε φθάσει κοντά σε συμφωνία με το Υπ. Περιβάλλοντος του οποίου οι υπηρεσίες θα συγκεντρώνονταν στο εν λόγω κτήριο. Όμως η συμφωνία ναυάγησε, μεταξύ άλλων και εξαιτίας έλλειψης σύμπλευσης ως προς την αρχιτεκτονική πρόταση.
Εν κατακλείδι, αυτήν τη στιγμή η μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης της εταιρείας είναι το δίκτυο καταστημάτων, το οποίο τελεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Κεφάλαια από περιουσιακά στοιχεία που εκποιήθηκαν πρόσφατα (το ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ, το ελικόπτερο της οικογένειας) εξανεμίζονται. Aν και πηγές της εταιρείας μεταφέρουν στη «N» ότι οι υποχρεώσεις είναι τακτοποιημένες και με το παραπάνω, ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλιστεί συνέχεια σε αυτές τις ροές.
Καλό καλοκαίρι
Αυτό αποτελεί βασική μέριμνα της τρέχουσας διοίκησης, η οποία έχει κάνει αρκετές περικοπές, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων (σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του έργου π.χ. της Deloitte, Synergon, νομικών γραφείων κ.ά.).
Ας σημειωθεί ότι έπειτα από σχεδόν είκοσι αλλαγές προσώπων εξακολουθεί να συμμετέχει στο Δ.Σ. ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ως μη εκτελεστικό μέλος, ο οποίος φέρεται να απέχει από κρίσιμες ψηφοφορίες. Συμμετοχή διατηρεί και η Fosun, που εκ των πραγμάτων έχει καλύτερη «εικόνα» για τις εξελίξεις στην Ασία, όπου το νομικό γραφείο Robertson Solicitors, σε συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε με τα στοιχεία που παρέλαβε από την Alvarez & Marsal, έχει τροφοδοτήσει τις τοπικές δικαστικές αρχές, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προβεί σε διαδικασίες διώξεων όπως και στην Ελλάδα. Για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών ωστόσο θα πρέπει να έχουμε… υπομονή. Ανάλογη υπομονή επιδεικνύουν απ’ ό,τι φαίνεται οι ομολογιούχοι της εταιρείας, με τους οποίους η τελευταία συνάντηση έγινε τον Απρίλιο, χωρίς όμως πρόοδο σχετικά με το term sheet, απαραίτητο στοιχείο για την προσφυγή στο άρθρο 106 β του πτωχευτικού κώδικα.
Εξάλλου, μεσούσης της διαδικασίας επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017, η δημοσιοποίηση των οποίων προσδιορίστηκε -κατόπιν συνεννόησης με την PwC- μέχρι τις 15 Ιουλίου, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα σημαντικές εξελίξεις.