Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Τριγμούς προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά η υπόθεση της Folli Follie Group (FFG), με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητά πρόσθετα στοιχεία από την εισηγμένη μετά τη διπλή επίθεση που δέχθηκε από το αμερικανικό fund QCM, τη μετοχή της εταιρείας να χάνει χθες ένα ακόμη 29,99% της αξίας της, το χρηματιστήριο να πιέζεται εκ νέου και να κλείνει αρνητικά κατά 1,60%, τις τράπεζες να ανησυχούν και την αγορά εν γένει να αναζητεί νέο… βηματισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι η αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο είναι μισό δισ. μικρότερη. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε σε 503,45 εκατ. ευρώ από 1,027 δισ. ευρώ την Πέμπτη 3 Μαΐου, μια μέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Quintessential Capital Management (QCM) που έχει προκαλέσει κρίση στον ελληνικό όμιλο.
Αλυσιδωτές παρενέργειες
Ως αποτέλεσμα, έχουμε αλυσιδωτές παρενέργειες και εύλογες ανησυχίες σε όλο το φάσμα της αγοράς και προφανώς στις τράπεζες, οι οποίες δάνεισαν τον όμιλο όταν αυτός είχε διπλάσια αξία (συνολικός δανεισμός 612 εκατ. ευρώ). Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, δεν συντρέχει κανένας λόγος κινητοποίησης και λήψης μέτρων ούτε για τον μακροπρόθεσμο ούτε για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αποτελεί εγγύηση η συμμετοχή της FFG στον ελβετικό όμιλο Dufry, που αποτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ελέγχει επίσης μερίδια στις εταιρείες Qivos, Αττικά Πολυκαταστήματα, Cosmobrands, Μαρίνα Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η FFG αναμένεται να δημοσιεύσει επιπλέον οικονομικά στοιχεία, ενώ φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με διεθνή ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017.
Τα πρόσθετα στοιχεία ζήτησε μεταξύ άλλων από την εισηγμένη η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι με τον οικονομικό διευθυντή της FFG Φραγκίσκο Γρατσώνη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ομίλου (Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων και Ρένα Νιώτη, Treasurer και Financial Risk Manager). Ζητούμενο είναι βέβαια αν τα συγκεκριμένα νέα θα αλλάξουν το βαρύ κλίμα στην αγορά, καθώς χθες μετά το δεύτερο «χτύπημα» της QCM -σε απάντηση της διάψευσης από την FFG της αρχικής έκθεσης του αμερικανικού fund- είχαμε μια σειρά ανακοινώσεων από εγχώριους χρηματιστηριακούς οίκους (με πρώτες τις Beta Sec. και IBG), που έθεταν σε αναθεώρηση υφιστάμενες συστάσεις και τιμές-στόχους για τη μετοχή, με σκοπό να προστατέψουν τους πελάτες τους, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία ανησυχούν για την επάρκεια των ελέγχων στους ισολογισμούς εισηγμένων εταιρειών, αφού στην προκειμένη περίπτωση λόγος γίνεται για μια μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρεία με παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Προβληματισμός εκφράζεται επίσης για τον χρόνο διεξαγωγής του πρόσθετου ελέγχου, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-6 μήνες για να ολοκληρωθεί και εν τέλει να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για τα ακριβή οικονομικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές έχουν θέσει κατά καιρούς ερωτήματα σχετικά με τον συνδυασμό υψηλών εμπορικών απαιτήσεων και αποθεμάτων, 89 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, παρά το ότι είναι εταιρεία λιανεμπορίου, ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα και τα σημεία πώλησης.
Το limit down
Οι παραπάνω ανησυχίες άλλωστε προκάλεσαν δεύτερο limit down της μετοχής (7,52 ευρώ). Μάλιστα κινήσεις στήριξης της τιμής από τους βασικούς μετόχους δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός που συντηρεί φημολογία γύρω από τη στρατηγική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου διαθεσίμων και συμμετοχών. Επίσης δεν αρκεί ως αιτιολογία για τη στάση αυτή (αποστασιοποίηση) των μετόχων η διαφορά ώρας με το Χονγκ Κονγκ, καθώς εκεί βρίσκεται ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος της FFG. Αναμένεται να επιστρέψει εντός των επομένων ημερών, οπότε δρομολογείται και η αναλυτική ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών για τα τεκταινόμενα. Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν επίσης τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική επιχειρηματική οικογένεια η Fosun, γεγονός αναμενόμενο εν πολλοίς, αφού πρόκειται για τον μέτοχο του 13,886% και βασικό συνεργάτη του FFG στις ασιατικές αγορές. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί η FFG προχώρησε σε μήνυση κατά του QCM για τη ζημιά που της έχει προκαλέσει, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσε τη λίστα των σημείων πώλησης του brand Folli Follie, καλώντας όποιον επιθυμεί να τα επισκεφθεί.
Τι ζητά η Επ. Κεφαλαιαγοράς
Πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση 2017 ζήτησε από την εισηγμένη εταιρεία η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Mε αφορμή την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management για τη Folli Follie ABEE, τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν και με στόχο τη διασφάλιση των επενδυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι θα ζητήσει πρόσθετο έλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδας. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.
Aπό το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή του, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.
Τέλος, κατά πάγια πρακτική σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.