Skip to main content

4 σημεία «διαρροής» στο επιχειρησιακό ρεύμα της ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Ενώπιον τεσσάρων βασικών προκλήσεων βρίσκεται η ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» των δομικών προβλημάτων που, αν και σοβούσαν εδώ και χρόνια, οξύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να την οδηγήσουν σε ζημίες ρεκόρ το 2018.

Έτσι, για να προσαρμοστεί στην πανευρωπαϊκή τάση απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή της στα ολοένα μεγαλύτερα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων, το «αντίδοτο» είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αύξηση του χαρτοφυλακίου της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Από την άλλη μεριά, για να αντιστρέψει τη διαρκώς συρρικνούμενη «παρουσία» της στην προμήθεια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναπόδραστα οδηγεί σε μείωση του κύκλου εργασιών, θα πρέπει να διευρύνει τους τομείς δραστηριοποίησής της με νέα αντικείμενα (όπως το φυσικό αέριο), που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ένα ποσοστό των εσόδων αλλά και της μείωσης του πελατολογίου στο ρεύμα.

Τέλος, πέρα από τις εφάπαξ ταμειακές ανάσες, με κινήσεις όπως η επιστροφή οφειλών του Δημοσίου, μακροπρόθεσμα η ανάκτηση της ρευστότητας της επιχείρησης περνά αναπόφευκτα από τον δραστικό περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, ώστε να αντανακλούν τα λειτουργικά της κόστη.

Βέβαια, με δεδομένο ότι τα σημάδια αλλαγής του τοπίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν έκδηλα εδώ και καιρό, η επιχείρηση αναμφίβολα έχει επιδείξει αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων – ξεκινώντας από την «ατροφική» της παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ στα χρόνια που άρχισε να «τρέχει» η εν λόγω αγορά, και φτάνοντας μέχρι την πρόσληψη συμβούλων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όταν τα χρέη είχαν ήδη «σκαρφαλώσει» στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, χωρίς αυτό να αποσείει τις δικές της ευθύνες, αναμφίβολα η «στενή εποπτεία» της από την εκάστοτε κυβέρνηση ανέκαθεν δημιουργούσε περιορισμούς στις επιλογές της και της προσέθετε νέα βάρη. Ενδεικτικό παράδειγμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία άρχισαν να γιγαντώνονται μόλις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ προστέθηκε το περιβόητο «χαράτσι» και απογειώθηκαν όταν η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ έθεσε ως «οριζόντιο πλαφόν» τα 1.000 ευρώ για την αποκοπή του ρεύματος.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, με εξαίρεση την αύξηση των τιμολογίων, θα πρέπει να υπάρξουν άλλες άμεσες λύσεις στην «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους», όπως αναφέρει η Ernst & Young στην έκθεση της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. Επομένως, με δεδομένο ότι στο τέλος του 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά 949 εκατ. και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, πέρα από μία ενδεχόμενη αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, οι κινήσεις στα υπόλοιπα τρία μέτωπα δεν ταυτίζονται αναγκαστικά με τα επιπλέον μέτρα που, όπως αναφέρει η έκθεση, πρέπει να ληφθούν το συντομότερο, για να «θωρακισθεί» η επιχείρηση από πιθανή περαιτέρω αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων ή της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Aν έχει αίσια έκβαση η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, τότε θα μειωθεί η επιβάρυνσή της από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.  

Βουτιά στο Χ.Α.

Τη «βουτιά» της μετοχής της ΔΕΗ προκάλεσε από τη Μεγάλη Τρίτη η ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για την περσινή χρήση. Έτσι, χθες «έκλεισε» με πτώση 17,93% διαμορφούμενη σε 1,3 ευρώ, με τις πιέσεις να προκαλούν πτώση στον Γενικό Δείκτη Τιμών, ο οποίος έγραψε απώλειες 0,48% κλείνοντας στις 772,66 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα 3,7 εκατ. τεμάχια, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 301 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή μέρα πήρε τη «σκυτάλη» από την πτώση της ημέρας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, όταν η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε απώλειες κατά 11,75%.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, συμπληρώνοντας ότι η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας ήταν αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018, με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (όπως η απομείωση αξίας προς πώληση μονάδων κατά 242,7 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη 164 εκατ. για την αποζημίωση μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού).
Σύμφωνα με την επιχείρηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διοίκησης που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον ορκωτό ελεγκτή, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 792 εκατ. το 2019. Επίσης η διοίκηση της επιχείρησης, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, είναι σε εγρήγορση ώστε -αν και όταν χρειαστεί- να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.