Skip to main content

ΔΕΗ: Δημοπρασία με το βλέμμα στους θεσμούς

Από την έντυπη έκδοση

Με το βλέμμα στραμμένο στο κλιμάκιο των δανειστών που έρχεται στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην οποία περιλαμβάνεται συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και ορυχείων της ΔΕΗ, όπως και το εναλλακτικό δομικό μέτρο της διάθεσης υδροηλεκτρικών σταθμών πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη οι δεύτερες φετινές δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) της ΔEΗ.

Η τρίτη κατά σειρά από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου δημοπρασία ΝΟΜΕ αφορά τη διάθεση πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ανεξάρτητους προμηθευτές ποσότητας 145 MWh/h, όπου εκτός απροόπτου θα τις διεκδικήσουν 14 προμηθευτές και έμποροι ρεύματος. Η τιμή εκκίνησης είναι τα 37,37 ευρώ ανά MWh/h. Η διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος είναι από 1/6/2017 έως 31/5/2018.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το YΠΕΝ, οι θεσμοί, αλλά και η αγορά αναμένουν τα αποτελέσματα συμμετοχής σε αυτές τις δημοπρασίες, τα οποία θα δείξουν κατά πόσο θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους ρεύματος να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προθεσμιακά προϊόντα ενέργειας για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων έναντι της ΔΕΗ.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, δύο στελέχη της ΡΑΕ έδωσαν απάντηση από το βήμα της Βουλής σχετικά με ερωτήματα που έχουν τεθεί αναφορικά με τη διαδικασία των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Σωτήρης Μανωλκίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το αν η τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ -τα 37,37 ευρώ ανά MWh/h- είναι κάτω του κόστους και ζημιώνουν τη ΔEΗ, υποστήριξε πως η ίδια η δημόσια επιχείρηση υπέγραψε συμβάσεις με τις μεγάλες βιομηχανίες Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΛΑΡΚΟ για προμήθεια ρεύματος σε τιμή κοντά στα 36 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος του δ.σ. της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη, απάντησε στο αν τα ΝΟΜΕ έχουν φέρει οφέλη στους τελικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με την ίδια, όταν αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα και οι ποσότητες κατανομής των δημοπρασιών, η ΔEΗ έκανε την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, με αποτέλεσμα η μοναδιαία χρέωσή της να πέσει από τα 94,7 ευρώ ανά MWh στα 80 ευρώ. Παράλληλα, ιδιώτες προμηθευτές διαμόρφωσαν ακόμη χαμηλότερα τιμές που έφτασαν έως και τα 70 ευρώ ανά MWh. Η κα Καρακατσάνη χρησιμοποίησε αυτές τις τιμές για νοικοκυριά που καταναλώνουν 1.250 KWh το τετράμηνο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για τη δημιουργία και διάθεση θυγατρικών εταιρειών λιανικής, ενώ εκτός από τη γνωστή συζήτηση για τις πωλήσεις λιγνιτικών (πιθανώς και υδροηλεκτρικών) σταθμών ζητείται η δραστική αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρατούμενων μέσω ΝΟΜΕ ποσοτήτων στα επίπεδα του 20% το 2017, του 33% το 2018, όπως και το 2019.