Skip to main content

H METIS οδηγεί τη ναυτιλία με πυξίδα την Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft

Με πυξίδα την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η METIS Cyberspace, εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων, βοηθά τα πλοία να ταξιδεύουν αποδοτικά και με ασφάλεια. Το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας στοιχεία προβλεπτικής ανάλυσης που παράγονται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) με την υποστήριξη του Microsoft Azure και ενός εικονικού ψηφιακού βοηθού ο οποίος λειτουργεί μέσω του Microsoft Teams. Mε τον τρόπο αυτό η METIS αναλύει και αξιολογεί σε βάθος το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραγωγικότητας ενός πλοίου και βοηθά τους πελάτες της να πλοηγούνται με αυτοπεποίθηση στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας το προϊόν της. Να σημειωθεί ότι η ΜETIS έχει ήδη περισσότερα από 246 πλοία εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα της. 

Αξιοποίηση δεδομένων

Για να καταφέρει όμως ένα πλοίο να ταξιδέψει με ασφάλεια, υψηλή απόδοση, χαμηλό λειτουργικό κόστος και ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απαιτείται να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό. Η πλατφόρμα που δημιούργησε η METIS χρησιμοποιεί την ανάλυση της απόδοσης ενός πλοίου σε πραγματικό χρόνο και προτείνει επιλογές για προληπτικές λήψεις αποφάσεων. Από τεχνολογικής πλευράς η υπηρεσία αναπτύσσεται στην αρχιτεκτονική του Azure Kubernetes και, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες και δομές όπως Java και Python, επεξεργάζεται πρωτογενή δεδομένα από ευφυείς συλλέκτες που βρίσκονται στο πλοίο. Η χρήση βάσεων δεδομένων χρονοσειρών όπως η InfluxDB και η Prometheus σε συνδυασμό με event-driven architecture, επιτρέπει στην υπηρεσία να διασφαλίσει τη συνέπεια στη συλλογή και την αποτελεσματικότητα των δεδομένων. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, CEO, METIS Cyberspace Technology, «τα ακατέργαστα δεδομένα από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα. H Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τους κανόνες, μετατρέποντάς τα σε πολύτιμη και δυναμική πληροφορία». «Τα δεδομένα αναλύονται μέσω της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) για να δημιουργηθούν δυναμικές πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές επιλογές διαδρομών, τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει το πλοίο, την ταχύτητά του, την κατανάλωση καυσίμου και πολλές ακόμη παραμέτρους πλοήγησης. Η πλατφόρμα εξετάζει τις παραμέτρους και δοκιμάζει εναλλακτικά σενάρια ταξιδιού για να καταλήξει στον βέλτιστο τρόπο πλοήγησης ώστε το πλοίο να φτάσει στον προορισμό του με τις καλύτερες συνθήκες», εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οφέλη

Η ΜΕTIS τονίζει ότι τα οφέλη είναι άμεσα και μετρήσιμα, αλλά και οικονομικά και ενισχύουν το προφίλ της αειφόρου ανάπτυξης των ναυτιλιακών εταιρειών. Η βασισμένη σε δεδομένα υποστήριξη μεταφράζεται σε κέρδη για τους πελάτες. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις του συστήματος μία εταιρεία μείωσε την κατανάλωση καυσίμου κατά 27,5%, ενώ μία άλλη εξοικονόμησε 1,5 ημέρες ταξιδιού, καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα. Σύμφωνα με τη METIS, οι προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης και ανάλυσης επιτρέπουν επίσης στις εταιρείες να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές CO2 ή την επεξεργασία του θαλάσσιου έρματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) που έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για την επίτευξη μείωσης από τη διεθνή ναυτιλία, των συνολικών ετήσιων εκπομπών αερίου (GHG) τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050 (σε σύγκριση με το 2008).

Όπως τονίζει ο Ανδρέας Συμεωνίδης, Marketing Manager της METIS «οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των εκπομπών που παράγονται από ένα πλοίο και των σχετικών όρων χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, η ποσοτικοποίηση και η πρόβλεψη κρίσιμων μετρήσεων που σχετίζονται με τις εκπομπές σε σχέση με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του πλοίου είναι καίριας σημασίας για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και την εφαρμογή μιας ανταγωνιστικής στρατηγικής τοποθέτησης στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Βοήθεια σε πραγματικό χρόνο

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο κ. Συμεωνίδης «η ψηφιοποίηση στη ναυτιλία μοιάζει με ένα τεράστιο κύμα. Κάποιοι απλά το κοιτάζουν με δέος κάποιοι άλλοι θέλουν να το δαμάσουν. Όσοι το δαμάσουν, θα είναι και αυτοί που θα αποκτήσουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», συμπληρώνει ο κ. Συμεωνίδης. Οι ανάγκες των στόλων που βρίσκονται εν πλω είναι μεγάλες και απαιτούν άμεση κάλυψη σε πραγματικό χρόνο. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω ο κ. Νίκος Πατεράκης, COO της Neptune Lines και πελάτης της METIS, επισημαίνει πως «Η χρήση συσκευών IoT και της τεχνολογίας NLP βοηθά τη Neptune Lines να παρακολουθεί καλύτερα την επιχειρησιακή απόδοση του στόλου, να βελτιστοποιεί τα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμων και να βελτιώνει τη συνολική απόδοση του στόλου σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας τις οποίες τηρεί η εταιρεία». Σύμφωνα με τη METIS «το σύστημα παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες των μηχανημάτων και έχει τη δυνατότητα να παρέχει ειδοποιήσεις για κρίσιμες καταστάσεις σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί αμέσως σε κάποια απόκλιση από το ναυλοσύμφωνο, όταν το καράβι συναντά αναπάντεχα κακές καιρικές συνθήκες ή όταν εισέρχεται σε ζώνες που υπόκεινται σε έλεγχο καυσαερίων για παράδειγμα, βελτιστοποιώντας την απόδοση».