Skip to main content

«Πόλεμο» με τους ανεξάρτητους παρόχους ρεύματος άνοιξε η ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Κατατέθηκε χθες από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νόμου για τον Ιδιοκτησιακό Διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ στέκεται επικριτικά έναντι του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή, «γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην επιχείρηση και την αγορά. Πρόκειται για μία κατάφωρα εχθρική ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ενεργειών και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος των καταναλωτών και της οικονομίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζεται πως ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν. Αντίθετα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι γνωστή η γενναία εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα την έκπτωση του 15% προς όλους τους συνεπείς καταναλωτές της και, πρόσφατα, την επιπρόσθετη έκπτωση του 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς τους για ένα χρόνο. «Μάλιστα», προσθέτει η ΔΕΗ, «αυτή η εκπτωτική πολιτική επικρίνεται, εντελώς αβάσιμα, γιατί δήθεν εμποδίζει στο άνοιγμα της αγοράς ή γιατί πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν τελευταία σε μερίδα των καταναλωτών όλων των παρόχων και όχι μόνο της ΔΕΗ οφείλονται στις μεγαλύτερες καταναλώσεις λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες υποκατέστησαν το ούτως ή άλλως πολύ ακριβότερο πετρέλαιο».

Σε σχέση, εξάλλου, με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αναφέρεται πως εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια η γνωστή πρακτική, να επωμίζεται η ΔΕΗ τα βάρη κοινωνικών πολιτικών. Έτσι, όπως εξηγεί η ΔΕΗ, «προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος αφέθηκε να συσσωρευτεί ένα συνολικό χρέος σε βάρος της ΔΕΗ από το 2012 ως το 2015, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις μας, είναι της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις καθώς επίσης και για λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, συντηρήσεις κτλ.) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να τις έχει ανακτήσει, προκειμένου η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας».

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα για πρόσληψη εργαζομένων σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε συνέχεια σχετικής υπουργικής απόφασης διευκρινίζεται ότι η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες και είναι υποχρεωμένη διά νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5,4 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών. Οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Στο τραπέζι η πώληση υδροηλεκτρικών

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, όπως απεκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος προανήγγειλε παρέμβαση για τη διόρθωση των στρεβλώσεων στις κλιμακωτές χρεώσεις της ΔΕΗ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ρυθμιστική αρχή θα σχεδιάσει νέο τρόπο οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου και θα προωθήσει τις διασυνδέσεις στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την έκθεση πεπραγμένων της αρχής για τα έτη 2015 και 2016, αποκάλυψε στη συνέχεια στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών. «Γνωρίζω ότι το θέμα είναι στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο» είπε κληθείς να αποκαλύψει τι μέλλει γενέσθαι με τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ο κ. Μπουλαξής προανήγγειλε επίσης ότι η ΡΑΕ θα σχεδιάσει και θα ξεκινήσει την υλοποίηση μιας νέας οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου με την αποκάλυψη των τιμών.