Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) Grivalia Hospitality Fund, τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου υψηλού επιπέδου ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Γιώργος Χρυσικός, σε ενημέρωση των αναλυτών στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (Fairfax, Fidelity, Wellington Management κλ.π.) έχουν δεσμευτεί για την κάλυψη ολόκληρου του ποσού, ωστόσο η απόφαση είναι να διερευνηθεί το πιθανό ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών να συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα της εταιρείας.
Πρόσθεσε σχετικά πως παράλληλα γίνονται συζητήσεις για πιθανές εξαγορές τουριστικών ακινήτων. Η Grivalia θα συμμετέχει με 25 εκατ. ευρώ στη Grivalia Hospitality και θα συνεισφέρει την υφιστάμενη πλατφόρμα της για την εξεύρεση ευκαιριών με αντάλλαγμα έσοδο στα κέρδη, υψηλότερο της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε χθες στα δυνατά σημεία της ΑΕΕΑΠ. Μεταξύ άλλων σημειώθηκε πως έχει επικεντρωθεί στα ποιοτικά ακίνητα τα οποία σήμερα είναι μισθωμένα με όρους αγοράς, ενώ οι νέες επενδύσεις, κατά τη διάρκεια της κρίσης, συνολικής αξίας 296 εκατ. ευρώ, έχουν αποφέρει ήδη υπεραξίες 41 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ η εκτίμηση είναι πως η αγορά των ακινήτων έχει πιάσει πάτο, «εκτός αν έχουμε εκπλήξεις» όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε. Η άποψη της εταιρείας όμως είναι πως χρειάζεται να προηγηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια θετικές τάσεις στο real estate.
Οπως επίσης είπε τα ακίνητα τα οποία επιβαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα διατεθούν στην αγορά από τις τράπεζες, δεν θα είναι στην πλειοψηφία τους ποιοτικά και καθώς θα βγουν σταδιακά δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στην πορεία της αγοράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προ κρίσης εκτιμούσε το απόθεμα σε ποιοτικά γραφεία περίπου στο 1,5 εκατ. τ.μ. Σήμερα η έλλειψη ρευστότητας έχει παγώσει οποιαδήποτε ανάπτυξη, ορισμένα υφιστάμενα ακίνητα γραφείων δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, με αποτέλεσμα το σημερινό στοκ να υπολογίζεται σημαντικά μειωμένο στο 1,3 εκατ. τ.μ.