Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ιδιαίτερα κρίσιμος θα αποδειχθεί ο Μάιος για τις τράπεζες, που και αυτές με τη σειρά τους κινούνται σε ρυθμό ευρωεκλογών.
Τα πάντα προσδιορίζονται με βάση την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, που, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και με βάση τα όσα πιστεύουν οι ξένοι επενδυτές, θα κρίνει πολλές από τις κινήσεις τους, αφού θα προσδιορίσει σαν τη μόνη έγκυρη δημοσκόπηση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά δύσπιστοι ως προς τα πολιτικά πράγματα όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν υποστεί την κρίση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα roadshows που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Τα κρισιμότερα συμπεράσματα είχαν ως εξής:
* Η ελληνική τραπεζική αγορά έχει αρχίσει να ανακτά το επενδυτικό της ενδιαφέρον, μιας και οι συνθήκες στις αγορές βελτιώνονται αλλά και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτυγχάνουν τους στόχους και σταδιακά βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους.
* Εμφανίζονται στο προσκήνιο long επενδυτές, οι οποίοι δεν πλησίαζαν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
* Οι μέτοχοι θεωρούν πως έπειτα από πολύ καιρό έχουν έστω και ένα μικρό περιθώριο ανάκτησης κεφαλαίων.
* Το story των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την πορεία τους στις αγορές αρχίζει και πάλι να πείθει.
Όμως οι στόχοι για τις τράπεζες βρίσκονται μπροστά και απαιτείται μεθοδική δουλειά για να επαληθευτούν. Μέσα στο 2018 τα πιστωτικά ιδρύματα μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 11,8 δισ. ευρώ, ως τμήμα των στόχων για τους οποίους δεσμεύτηκαν στον SSM (Πειραιώς 5 δισ., Alpha 3,1 δισ., Eurobank 2,8 δισ. και ΕΤΕ 1,9 δισ.). Ωστόσο οι μεγάλες μειώσεις μένει να συντελεστούν.
Πώς όμως θα αντιδράσουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα μάλιστα που κάποιες έχουν δεδομένες κεφαλαιακές ανάγκες;
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως οι εκδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες δυστυχώς δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, παρά τις προγραμματισμένες ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων να προβούν σε μειώσεις «κόκκινων» δανείων και εξυγιάνσεις των ισολογισμών τους. Οι επενδυτές είναι γενικότερα δύσπιστοι σε ό,τι αφορά τέτοιες εκδόσεις με όλες τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου.
Δύσκολα τα μονοψήφια επιτόκια
Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόσφατη έκδοση της πορτογαλικής Montepio Bank διαμόρφωσε ένα επιτόκιο της τάξης του 12%, ενώ κολοσσοί όπως η ιταλική Unicredit βρίσκει επιτόκια για δανεισμό της τάξης του 6%-7%. Στη χώρα μας λοιπόν, με «κόκκινα» δάνεια που κινούνται στο 40%-50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν εκδόσεις Core Tier II με μονοψήφια επιτόκια, στην παρούσα τουλάχιστον φάση.
Ωστόσο μια ακόμη νέα επιτυχημένη έκδοση από την Ελληνική Δημοκρατία υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει και τις εγχώριες τράπεζες να επιτύχουν έστω και μετά τις εκλογές μια ικανοποιητικότερη τιμολόγηση, καλύπτοντας τελικώς τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Εκτιμάται πως το αποτέλεσμα για εκδόσεις σταθερού εισοδήματος θα ήταν καλύτερο σε πιστωτικά ιδρύματα χωρίς άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες και ίσως να είναι αυτές οι τράπεζες που πρέπει να ξεκινήσουν πρώτες τις εκδόσεις.
Πάντως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν και τα περιθώρια να «παίξουν» μεγάλη καθυστέρηση επί του θέματος: α. Διότι δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι διεθνείς συνθήκες την επόμενη ημέρα (το Brexit αποτελεί μόνιμη απειλή και οικονομίες όπως η Ιταλία μπορεί να δώσουν και νέες αρνητικές εκπλήξεις). β. Διότι δεν μπορούν να πάρουν νέες παρατάσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών αν τελικώς η συγκυρία δεν διαμορφωθεί όπως θα το επιθυμούσαν για μια καινούργια έκδοση.