Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Σε συμφωνία με τον Όμιλο Βιοχάλκο κατέληξε η ΔΕΗ για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης είναι η τριετής διάρκεια, που ικανοποιεί πάγιο αίτημα της μεγάλης βιομηχανίας, η αύξηση της τιμής του ανταγωνιστικού τμήματος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, καθώς και η διατήρηση των λοιπών παραμέτρων των τιμοκαταλόγων περιόδου 2016 – 2018, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση του ομίλου ως συνόλου.
Όπως αναφέρουν στη «Ν» κύκλοι της Βιοχάλκο, το στοιχείο που έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η τριετής διάρκεια της σύμβασης, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2018 (όταν έληξε η προηγούμενη σύμβαση) έως τον Δεκέμβριο του 2020. Κάτι που σημαίνει ότι για ενάμιση και πλέον χρόνο, η βιομηχανία θα έχει πλέον σαφή εικόνα για ένα σημαντικό λειτουργικό της κόστος, δηλαδή την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Βιοχάλκο συναίνεσε στην επιπλέον επιβάρυνση κατά 10% της τιμής του ρεύματος, κάτι που είχε θέσει η ΔΕΗ εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι, επικαλούμενη την αύξηση του κόστους προμήθειας, λόγω της ανόδου κατά 30% της Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά). Πάντως, οι πηγές της βιομηχανίας τονίζουν πως, για την αποδοχή της αύξησης, προϋπόθεση ήταν η κυβερνητική δέσμευση για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, αν δεν είχε δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για την παράταση του μέτρου, τότε η βιομηχανία δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την αύξηση, αφού δεν θα μπορούσε να την καλύψει.
Μακροπρόθεσμη εικόνα
Η μακροπρόθεσμη «ορατότητα» του κόστους ηλεκτροδότησης αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία για τις ελληνικές βιομηχανίες, με δεδομένο ότι από το επόμενο φθινόπωρο θα αλλάξει εκ βάθρων η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την εφαρμογή του Target Model.
Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου σημαίνει πως το ισχύον μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool) θα αντικατασταθεί από τέσσερις νέες αγορές (Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια, Εξισορρόπησης, Προθεσμιακή). Έτσι, τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας των νέων αγορών, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση που θα έχει αυτή η μετάβαση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, με τη νέα σύμβαση η Βιοχάλκο «θωρακίζει» το κόστος προμήθειας ρεύματος από τυχόν κλυδωνισμούς που θα προκληθούν κατά την έναρξη εφαρμογής του Target Model. Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, πως το ζήτημα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης κάθε άλλο παρά κοινά αποδεκτό ήταν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της βιομηχανίας με τη ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση ζητούσε πιο «στενό» χρονικό ορίζοντα.
Όπως είναι φυσικό, η σύμβαση ΔΕΗ-Βιοχάλκο «αγγίζει» και τις διαπραγματεύσεις της επιχείρησης με τις υπόλοιπες βιομηχανίες που θα πρέπει επίσης να υπογράψουν νέες συμβάσεις, καθώς τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η ετήσια παράταση ισχύος των τιμολογίων πελατών υψηλής τάσης.
Έτσι, η σύμβαση δίνει έδαφος στο να διεκδικήσουν και οι υπόλοιποι βιομηχανικοί πελάτες τριετείς συμβάσεις προμήθειας, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν στο αίτημα της ΔΕΗ για αύξηση 10% του κόστους προμήθειας, με το οποίο κατέρχεται η επιχείρηση σε όλες τις διαπραγματεύσεις, με βάση την πρόταση που ενέκρινε το διοικητικό της συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου.