Skip to main content

Ιnditex και H&M στρέφονται στα ιατρικά ενδύματα και τις μάσκες 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Όταν η αυτοκινητοβιομηχανία, από την Nissan, τη Ferrari και τη Fiat μέχρι την Tesla, στρέφεται στην παραγωγή αναπνευστήρων και οι οίκοι καλλυντικών και ειδών πολυτελείας όπως η Hermes και η Louis Vuitton στα αντισηπτικά οι εταιρείες ένδυσης προσαρμόζουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα σε προστατευτικά ενδύματα και μάσκες “παγώνοντας” άλλες δραστηριότητες, αφού τα καταστήματά τους κλείνουν στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο της εξάπλωσης γτου Covid – 19 και διενεργούν πωλήσεις online.   

Το παράδειγμα δίνει ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του πλανήτη στο χώρο της ένδυσης, ο όμιλος Inditex, που αναγκάζεται να προβεί σε μείωση προσωπικού αναβάλλοντας ταυτόχρονα την καταβολή μερίσματος στους μετόχους του. Η δραματική επιδείνωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα έδρας του, την Ισπανία, οδηγεί στην ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, την ίδια ώρα που στην Ιταλία συνδράμει ο ρωσικός στρατός και γιατροί από την Κούβα. 

Η διοίκηση του ομίλου Inditex δήλωσε ότι θα συνδράμει δυναμικά το ισπανικό κράτος να ξεπεράσει την κρίση προκρίνοντας σχέδια άμεσης δράσης, όπως η εκκίνηση παραγωγής προστατευτικών ενδυμάτων για τους εργαζομένους υγείας, στα οποία παρατηρείται έλλειψη. Πέραν τούτου, η εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα η αντίστοιχη της Κίνας, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τα αναγκαία προϊόντα τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της ένδυσης. Τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία δώρισε 100.000 μάσκες και αναμένεται να δωρίσει επιπλέον 300.000 εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος – ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται συνολικά η βιομηχανία μόδας στην Ισπανία, που ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδιοκτήτη της Ιnditex, Amancio Ortega, θέτουν στη διάθεση της ισπανικής κυβέρνησης τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις τους για την παραγωγή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η H&M, η οποία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας ξεκινά άμεσα την παραγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού τον οποίο θα διαθέσει σε νοσοκομεία και σε εργαζόμενους στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο όμιλος H&M θα χρησιμοποιήσει τη δυναμική της εφοδιαστικής του αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων αγοραστικών λειτουργιών και των συστημάτων εφοδιασμού και διανομής, για να ξεκινήσει να παραδίδει τον εξοπλισμό το συντομότερο. Οι ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας σε όλο τον κόσμο εργάζονται συλλογικά σε αυτή την πρώτη προσπάθεια που γίνεται, για να υποστηρίξουν χώρες και κοινότητες παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα ήδη δεκάδες επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν σπεύσει να δηλώσουν παρόν στις έκτακτες ανάγκες, αν και το παράδειγμα της Inditex και της H&M δεν μπορεί να βρει εύκολα εφαρμογή δεδομένου ότι η εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά στον τομέα ένδυσης, εξαρτάται εν πολλοίς από τις εισαγωγές καθώς οι λίγες βιοτεχνίες που έχουν απομείνει δεν είναι επουδενί σε θέση να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση για είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό ισχύει για ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Ακόμη και τα φαρμακεία, δεν είναι σε θέση να παρασκευάσουν αντισηπτικά, κατά τις υποδείξεις της συνταγής του ΠΟΥ, χωρίς την πρώτη ύλη που είναι σε έλλειψη – όχι μόνο στην Ελλάδα.