Skip to main content

Metlen: Market Changer ο κλάδος των μετάλλων – Circular Metals το νέο δημιούργημα

Στα 970 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στον τομέα των μετάλλων- Στόχος νικέλιο, χαλκός, κοβάλτιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, πυρίτιο, σκάνδιο και γερμάνιο-  Έμφαση στον τομέα της άμυνας 

Market Changer αποτελεί για τη METLEN o κλάδος των μετάλλων, που αναμένεται να ενισχυθεί με συνολικές επενδύσεις ύψους 970 εκατ. ευρώ έως το 2028, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί για το νέο business unit υπό την ονομασία Circular Metals με έμφαση στην Κυκλική Μεταλλουργία και την αξιοποίηση της παγκοσμίου βεληνεκούς καινοτόμου τεχνογνωσίας της METLEN για παραγωγή μετάλλων από ανακύκλωση δευτερογενών πρώτων υλών, έναν Game Changer για τον ελληνικό όμιλο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο του Capital Market Day στο Λονδίνο «η METLEN εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Με στρατηγικές επενδύσεις στις κρίσιμες πρώτες ύλες, την κυκλική μεταλλουργία και την άμυνα – σε συνδυασμό με τις ισχυρές μας βάσεις στις ΑΠΕ, το βωξίτη, την αλουμίνα και το αλουμίνιο, καθώς και τις υποδομές και τις παραχωρήσεις, βρισκόμαστε σε μια μοναδική θέση ώστε να ανταποκριθούμε στις διαρκώς μεταβαλλόμενες βιομηχανικές ανάγκες της Ευρώπης και, με αυτόν τον τρόπο, να επιτύχουμε EBITDA €2 δισ. σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Διεθνής πρωτοπορία

Η METLEN με τη Circular Metals εκκινεί μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα. Η διαδικασία αυτή θα παράγει σειρά κρίσιμων πρώτων υλών που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM Αct της ΕΕ καθώς επίσης και βασικά μέταλλα, μειώνοντας τη στρατηγική εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη αλλά και το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Στεφανίδη, Γενικό Διευθυντή Μεταλλουργίας της Metlen Energy & Metals, στα 10 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η αξία των μετάλλων που μπορούν να ανακτηθούν και η τεχνολογία της METLEN επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάκτηση διάφορων μετάλλων σε ποσοστά 98%, με χαμηλό κόστος από τη στιγμή που δεν υπάρχει εξόρυξη και ηλεκτρόλυση, όπως στην πρωτογενή παραγωγή και ταυτόχρονα μηδενική εκπομπή ρύπων.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εστιάζει στη δημιουργία δύο εργοστασίων, ένα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης όπου έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του και θα παράγει νικέλιο, χαλκό, κοβάλτιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ένα στη Ρουμανία για την παραγωγή ψευδάργυρου, χαλκού, σιδήρου, πυρίτιου. Και έπεται η ανάκτηση με την ίδια μέθοδο σκάνδιου και γερμάνιου.

Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα επιφέρει EBITDA 220 εκατ. ευρώ ετησίως με παραγωγή 290.000 τόνων μετάλλων ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι δευτερογενείς πρώτες ύλες (βιομηχανικά υπολείμματα) περιέχουν ποσότητες από κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι πολύτιμα αρκεί να μπορείς να τα πάρεις, χωρίς μάλιστα το ρίσκο του υψηλού κόστους αλλά και τη μεταβλητότητα τιμών που συνοδεύει πάντα τα εμπορεύματα.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 296 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, η METLEN γίνεται ο μοναδικός παραγωγός γαλλίου στην Ευρώπη, σε θέση να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από την Κίνα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές αλυσίδες τεχνολογικού εφοδιασμού, ενισχύει τη θέση της ως κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, και επεκτείνει περαιτέρω τις ικανότητες εξόρυξης βωξίτη, διαθέτοντας τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ε.Ε. Τα 90 εκατ.ευρώ της συγκεκριμένης επένδυσης θα προέλθουν από επιχορηγήσεις, ενώ αναμένεται η χρηματοδοτική ανταπόκριση της Ευρώπης.

Άμυνα

Στον τομέα της άμυνας, η METLEN βασίζεται σε 5 νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βόλου με έμφαση τις αμυντικές μεταλλουργικές κατασκευές καθώς και νέες συνεργασίες με ευρωπαϊκά προγράμματα άμυνας και καινοτομίας. Ο αμυντικός τομέας της εταιρείας προσβλέπει σε EBITDA περίπου 150 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, μέσω της επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας, στον εκσυγχρονισμό, την επισκευή και την ανακατασκευή καθώς και μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και επέκταση σε νέους τομείς, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα.