Skip to main content

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην οδό της Φήμης

Οι βραβεύσεις ήταν το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που έκαναν οι ίδιοι οι επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Reputation Pharma, του μοναδικού συνεδρίου για τη φήμη και την εικόνα στον φαρμακευτικό κλάδο.

Την επιτυχία επιβεβαιώνουν οι συμμετοχές, ο πλούτος των απόψεων που κατατέθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι ο κλάδος εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνουν η εταιρεία επικοινωνίας Reputation Unique και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας.

Ο σκοπός και η στόχευση της φετινής διοργάνωσης, όπως αντανακλά ο τίτλος “Transforming Karma”, προσέλκυσε εξ αρχής το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς η φήμη για τις εταιρείες του κλάδου είναι ένα μετρήσιμος δείκτης και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στην αγορά, ο οποίος εκδηλώνει τη δυναμική του, αλλά δεν είναι στατικός, «διεκδικείται» καθημερινά και εξελίσσεται διαρκώς.

Σε αυτή την οπτική εστίασε ο Μάνος Σιφονιός, διευθύνων σύμβουλος της Reputation Unique, ανοίγοντας εκ μέρους των διοργανωτών τις εργασίες του συνεδρίου.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του οικοσυστήματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τόνισε επίσης ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πυλώνες για την περαιτέρω εξέλιξη και υπογράμμισε την υποστήριξη και δέσμευση της κυβέρνησης στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας.

«Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας αναβαθμίστηκαν, κάτι που δείχνει την υποστήριξη προς το σύστημα δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι το 50% των ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης παράγονται στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η χώρα μας κατέχει το 10% της πανευρωπαϊκής παραγωγής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις νέες επενδύσεις σε εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα οι οποίες υλοποιούνται, και σημείωσε τον στόχο της κυβέρνησης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους ανθρώπους του κλάδου, είπε μεταξύ άλλων: «Ο τομέας του φαρμάκου είναι πολύ κρίσιμος για πολλούς λόγους: α) για τους ασθενείς, β) για τον προϋπολογισμό του κράτους, γ) ως επιστήμη γιατί μπορεί να μας συνδέσει με την καινοτομία, δ) για την οικονομία εν γένει – και είμαι υπερήφανος γιατί ως υπουργός συνέδεσα το όνομά μου με το επενδυτικό clawback. Η δουλειά μας στο υπουργείο είναι να κάνουμε το περιβάλλον για τις εταιρείες πιο διαφανές. Οι ανάγκες είναι μεγάλες αλλά οι προϋπολογισμοί περιορισμένοι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάμε καλά και η δαπάνη του 2025 μέχρι σήμερα πάει καλά».

Με τη λήξη του συνεδρίου, o κ. Γεωργιάδης απένειμε τα ειδικά βραβεία φήμης, σε ένα κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης, καθώς, εκτός από εταιρείες, τιμήθηκαν και οι κορυφαίες προσωπικότητες για τον κλάδο.

Οι βραβεύσεις ήταν το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που έκαναν οι ίδιοι οι επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών, και γι’ αυτό τα βραβεία είχαν ακόμη μεγαλύτερη αξία, κάτι που σημειώθηκε και από τους βραβευθέντες.

Βραβεύσεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα και νόημα

Αναλυτικά οι βραβεύσεις:

1ο Πρώτο βραβείο Αξίας και Φήμης (Πολυεθνικές εταιρείες – Επενδύσεις στην Ελλάδα) απονεμήθηκε στην Boehringer Ingelheim. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και δουλεύουμε σκληρά ώστε να δίνουμε την καλύτερη εικόνα για τη χώρα και να πείθουμε την εταιρία σε κεντρικό επίπεδο να επενδύει στην Ελλάδα».

2ο Βραβείο Αξίας και Φήμης (Πολυεθνικές εταιρείες – Επενδύσεις στην Ελλάδα) απονεμήθηκε στην Pfizer. Ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε ότι ελπίζει την επόμενη χρονιά να βελτιωθεί η φήμη για την φαρμακοβιομηχανία.

Βραβείο κορυφαίας προσωπικότητας (κλάδος: Πολυεθνικές) απονεμήθηκε στον Διονύση Φιλιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Το σκεπτικό για τη βράβευση ήταν ότι έκανε ένα joint venture μοναδικό στην κόσμο, μεγάλωσε την εταιρεία του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ΣΦΕΕ, άλλαξε την εικόνα του κλάδου προς τα έξω. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχημένη συνεργασία της Lilly στο εξωτερικό.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης για το Kοινωνικό Aποτύπωμα απονεμήθηκε στη ΒΙΑΝΕΞ. Το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση ήταν ότι η εταιρεία κράτησε τους εργαζομένους της μέσα στην κρίση, στηρίζει την εθνική οικονομία, προωθεί κοινωνικές δράσεις. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Γιαννικόπουλος, Head of Business Excellence της εταιρείας, ο οποίος τόνισε τη συμβολή της ΒΙΑΝΕΞ στην οικονομία, καθώς συνεισφέρει περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης στην κατηγορία Eξωστρέφεια απονεμήθηκε στην ELPEN. Το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση ήταν ότι κατάφερε να ανεβάσει το γενόσημο φάρμακο σε υψηλά επίπεδα, πέτυχε στο κομμάτι του μάρκετινγκ και της φήμης, και έχει αλλάξει την εικόνα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την επικοινωνία και την παρουσία της στην αγορά. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Κοντογιώργος, Senior public governmental affairs manager, ο οποίος σημείωσε ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και έτσι θα συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης για τις Eπενδύσεις απονεμήθηκε στην εταιρεία DEMO με το σκεπτικό ότι έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ορών στην Ευρώπη, και κάνει τα πιο καινοτόμα βήματα μακράν. Το βραβείο παρέλαβε ο Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων 356 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας, θα αυξηθεί και θα φτάσει με τη βοήθεια του επενδυτικού clawback στα 410 εκατομμύρια ευρώ.

Βραβείο κορυφαίας προσωπικότητας (κλάδος: Ελληνικές εταιρείες) απονεμήθηκε στον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο, τον πρωτοπόρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα που δημιούργησε την μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Το βραβείο παρέλαβε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, μεταφέροντας μήνυμα του προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στο οποίο επισημαίνει ότι παραλαμβάνει το βραβείο με μεγάλη συγκίνηση, καθώς η έρευνα έδειξε ότι το όνομα του πατέρα του είναι η πρώτη αυθόρμητη σκέψη των ανθρώπων του κλάδου όταν τους ρωτούν για την κορυφαία προσωπικότητα στη φαρμακοβιομηχανία.