Την ανέγερση μεγαλύτερων και σύγχρονων εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα Βοιωτίας στην ιδιόκτητη έκταση των 149χιλ. τ.μ. η αγορά της οποίας πραγματοποιήθηκε εντός του 2023, δρομολογεί η ΕΛΤΟΝ, σύμφωνα με το επενδυτικό της πλάνο, με στόχο τη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών της.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, οι εγκαταστάσεις θα κατασκευασθούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός της. Ήδη η EΛΤΟΝ έχει λάβει την αδειοδότηση της ανέγερσης των μελλοντικών εγκαταστάσεων και στα μεσοπρόθεσμα σχέδια της είναι η ανάθεση του έργου σε κατασκευαστική εταιρεία με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα. Επιπλέον, η εισηγμένη επενδύει στην πλήρη εγκατάσταση ενός σύγχρονου ERP συστήματος που θα συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και στις συνέργειες σε επίπεδο Ομίλου και η υλοποίησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες μέχρι τα τέλη του 2026.
Αναφορικά με τις επιδόσεις του 2024 η διοίκηση της EΛΤΟΝ τονίζει ότι η εταιρεία διατήρησε τα μερίδια αγοράς της, παρά την μείωση των πωλήσεων και παράλληλα βελτίωσε τη μικτή κερδοφορία και τα λειτουργικά αποτελέσματά της. Ειδικότερα οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 87,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 15,2% σε σχέση με το 2023 και του Ομίλου σε 161,2 εκατ. ευρώ, μείωση 8,6% σε σχέση με το 2023. Πτώση κατά 2,1% σημείωσαν και οι ποσότητες/όγκοι που διακινήθηκαν σε επίπεδο ομίλου στη χρήση 2024. Η πτώση οφείλεται στα αποτελέσματα της θυγατρικής της Τουρκίας λόγω της ριζικής αναδιάρθρωσης της τοπικής εταιρείας, χωρίς την οποία ο όμιλος παρουσιάζει αύξηση ποσοτήτων κατά 2,9%.
Ωστόσο το περιθώριο της μικτής κερδοφορίας ομαλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2024, μετά τις διακυμάνσεις τιμών που χαρακτήρισαν τα προηγούμενα δύο έτη 2022-2023 και επανήλθε στον ιστορικό μέσο όρο της μικτής κερδοφορίας των τελευταίων ετών, σε ποσοστό 15,8% για την εταιρεία, σημειώνοντας αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2023 και 15,9% για τον Όμιλο, αύξηση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023. Η βελτίωση του ποσοστού μικτής κερδοφορίας καθώς και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών για το έτος 2024, απέφεραν αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο Ομίλου σε 8,4 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το έτος 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν σημαντικά για τον Όμιλο και ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 181% για τον Όμιλο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία σημειώνοντας μείωση 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Την 31/12/24 τόσο η εταιρεία όσο και ο όμιλος εμφάνισαν ιδιαίτερα ενισχυμένο κεφάλαιο κίνησης και ήδη η εταιρεία εντός του 2024 προέβη σε έκτακτες αποπληρωμές δανείων για μείωση των ξένων κεφαλαίων. Την 31-12-2024 ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ και την 31-12-2023 σε 12,9 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο 2024 η εταιρεία προέβη σε νέο ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά 100% της εταιρείας «Ν.ΛΕΚΟΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕ» αξίας 6,3 εκατ. ευρώ (0,8 εκ. ευρώ ίδια συμμετοχή) που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παραγωγής και διανομής Α’ υλών και χημικών Α’ υλών στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΤΟΝ η συγκεκριμένη εξαγορά θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις εμπορικές δραστηριότητες της τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.