Σε τροχιά μερικής ανάκαμψης εισέρχεται η ελληνική γουνοποιία μετά την ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία της επετειακής 50ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς (9-11 Απριλίου 2025), που αποτέλεσε μια σημαντική ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι τεράστιες απώλειες πωλήσεων στα τρία χρόνια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τρεις ημέρες Έκθεσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας , Απόστολος (Άκης) Τσούκας, το βασικό είναι ότι οι τρεις ημέρες της Έκθεσης επανέφεραν τα χαμόγελα στους γουνοποιούς, λόγω της μεγάλης ένεσης ρευστότητας και αποτέλεσαν ένα σημαντικό και σηματοδότησαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα ανάκαμψης.
Η Έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, πήγε καταπληκτικά και «εάν υπήρχε στο παιχνίδι και η Ρωσία, που δυστυχώς δεν υπήρχε, θα μιλούσαμε για την καλύτερη Έκθεση όλων των εποχών», ενώ πλέον και χάρη στο γεγονός ότι το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Καστοριάς είναι ιδιότκητο, η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, όπως προσθέτει ο πρόεδρος των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, «παίζει μόνη της μπάλα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του κλάδου», καθώς μπόρεσε να κρατηθεί στα πόδια της κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και του πολέμου, ενώ όλες οι άλλες διεθνείς Εκθέσεις γίνονται σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις και έχουν γενικότερα υποστεί μεγάλα πλήγματα. Μόλις προ ολίγων ημερών ο ίδιος δέχθηκε αίτημα συμμετοχής στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς του 2026 από την Ομοσπονδία Γούνας του Χονγκ-Κονγκ, ενώ πριν το 2019 οι καστοριανοί γουναράδες έσπευδαν να συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Γούνας του Χονγκ-Κονγκ.
Άνοιγμα νέων αγορών και αύξηση των εγχώριων πωλήσεων
Στο μεταξύ, χάρη στην αγαστή συνεργασία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς με το Enterprise Greece, όπως επισημαίνει ο κ. Τσούκας, στην πρόσφατη Διεθνή ΛΕκθεση Γουνας Καστοριάς έδωσαν το «παρών» πολλοί εμπορικοί από επισκέπτες από την Ιαπωνία και τη Ρουμανία. Ιδιαίτερα, δε, η ρουμανική αγορά σύμφωνα με σχετική πολύ πρόσφατη Έκθεση του εμπορικού ακολούθου στο ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στο Βουκουρέστι, Κωνσταντίνου Δίκαρου, η Ρουμανία είναι μια αρκετά μεγάλη, αποκεντρωμένη και σαφώς ενδιαφέρουσα αγορά, με πραγματικές εξαγωγές ελληνικής γούνας ύψους 2-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, οι εμπορικοί επισκέπτες που συμμετείχαν στην πρόσφατη Έκθεση Γούνας στην Καστοριά, πραγματοποίησαν κυρίως δοκιμαστικές αγορές μιας ποικιλίας ειδών, συνολικής αξίας περί τα 84 χιλ. ευρώ, ενώ με βάση την τρέχουσα ζήτηση και τις ετήσιες πωλήσεις τους, προβλέπουν να προβούν σε αγορές της τάξης των 700 χιλ. ευρώ εντός των προσεχών 12 μηνών.
Αισιοδοξία γεννά επίσης στους γουνοποιούς η έντονη επιστροφή ανά την υφήλιο της μόδας στα vintage ρούχα που περιλαμβάνουν φυσική γούνα, ενώ επίσης το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα καταγράφηκε θεαματικά μεγάλη αύξηση των πωλήσεων γούνας στην εγχώρια αγορά, ιδίως στην Αθήνα.
Το 2019 (χρονιά-ορόσημο, καθώς ακολούθησε η πανδημία Covid-19 και στη συνέχεια ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) οι εξαγωγές ελληνικής γούνας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, άγγιζαν τα 110 εκατ. ευρώ.
Αιτήματα
Παρά τη σημαντική αυτή ένεση ρευστότητας που επέφερε η φετινή Έκθεση Γούνας Καστοριάς στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της δυτικής Μακεδονίας, οι απώλειες από τα τρία χρόνια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου παραμένουν πολύ μεγάλες. Χάρη στην φετινή πολύ επιτυχημένη – όπως προαναφέρεται – Έκθεση Γούνας Καστοριάς εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του κλάδου μπόρεσαν να φτάσουν το 30% του επιπέδου των πωλήσεων προ του πολέμου.
Γι αυτό και ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ζητεί αφενός τη συνέχιση των αναστολών των εργαζομένων για όσο διάστημα συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όπως επίσης και την παροχή δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις του πολέμου, καθώς στα τρία αυτά χρόνια έλαβαν μόνο μία οικονομική βοήθεια υπό τη μορφή αποζημιώσεων.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, προσεχώς – μέχρι το τέλος του 2025 – αναμένεται η κατοχύρωση της ένδειξης ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για τα γουνοδέρματα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εύλογα θα προσδώσει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής γουνοποιίας έναντι των μη πιστοποιημένων και των συνθετικών προϊόντων.
Σύσσωμη, εξάλλου, η ελληνική γουνοποιία προσβλέπει σε ευόδωση των σχεδίων επίτευξης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουν να εξομαλυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη ρωσική αγορά, που παραδοσιακά της έδινε το 90% των πωλήσεών της.
Η φετινή-50ή Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ συνδιοργανώθηκε με τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Βοΐου και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα της διοργάνωσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Με 101 εκθέτες από 12 χώρες, προσέλκυσε 672 εμπορικούς επισκέπτες από 36 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Καστοριάς ως διεθνές meeting point του κλάδου.