Skip to main content

Metron: Ανοδική η πορεία των ανελκυστήρων της ελληνικής εταιρείας

Πάνω από το 70% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές, διαθέτει παρουσία σε 50 χώρες και 5 ηπείρους

Στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου για την επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων που διατηρεί στη βιομηχανική περιοχή των Σερρών προχωρά η ελληνική εταιρεία ανελκυστήρων Metron.

Όπως τονίζουν οι Άννα Σάνδρου και Βασίλης Σάνδρος, co- CEO της εταιρείας, «το όραμα της Metron είναι να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, προσφέροντας ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις ανελκυστήρων που εξασφαλίζουν την ίση πρόσβαση σε όλους».

Αφετηρία ήταν το 1995, με πρώτη παραγωγή τμήματα ανελκυστήρων (πόρτες ανελκυστήρων) για την κάλυψης των αναγκών της αναπτυσσόμενης ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς,  σύμφωνα με τον εμπνευστή και δημιουργό της εταιρείας, πολιτικό μηχανικό, Γιάννη Σάνδρο.

Πλέον η Metron θέτει μακροπρόθεσμους στόχους, έχοντας καταφέρει να εδραιώσει την ελληνική υπογραφή της στην εγχώρια και τη διεθνή, ανταγωνιστική, αγορά ανελκυστήρων. Πάνω από το 70% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές, διαθέτει παρουσία σε 50 χώρες και 5 ηπείρους, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έως τον Καναδά και την Ασία. Έχει δημιουργήσει 1 θυγατρική εταιρεία και 2 γραφεία στη Γερμανία και 1 θυγατρική στην Πολωνία. Ο κύκλος εργασιών της το 2024 διαμορφώθηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 10%, συμμετέχει σε 4.300 διεθνή και ελληνικά projects. Από το 2015 έως το 2024 έχει δημιουργήσει 128 νέες θέσεις εργασίας και το 82% του εργατικού δυναμικού της προέρχεται από το νομό Σερρών.

Επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ

Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών, με επιφάνεια πάνω από 15.000 τετραγωνικά μέτρα παραγωγικών εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται επέκταση επιπλέον 3.000 τετραγωνικών μέτρων σε βιομηχανικά κτίρια, ενώ δημιουργούνται νέα φρεάτια δοκιμών για της ανάγκες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης καθώς και χώροι γραφείων.

Η επένδυση είναι ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχοντας ξεκινήσει από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Πέραν της ενίσχυσης της παραγωγής της, η εταιρεία επενδύει και στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού με συστήματα νέας γενιάς, ρομποτικά συστήματα και software.  Το 2009 η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικό προηγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και το 2018 ξεκίνησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Σύμφωνα με την κ. Άννα Σάνδρου η ελληνική αγορά ανελκυστήρων είναι ανοδική. Ωστόσο η Metron έχει θέσει ψηλά τον πήχυ της παρουσίας της στη διεθνή αγορά και σχεδιάζει την επέκτασή της στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τις ΗΠΑ και τον Καναδά, παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, με εφαλτήριο την τεχνογνωσία που διαθέτει αλλά και τη στρατηγική εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει με επιτυχία.

Όπως σημειώνει η κ. Σάνδρου, η Μetron συνεργάζεται με αντιπροσώπους – εγκαταστάτες και προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Κατασκευάζει μηχανικούς και υδραυλικούς ανελκυστήρες, μεταλλικά φρεάτια και εξαρτήματα, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.