Skip to main content

Η κυριαρχία του εναέριου χώρου περνά στο επόμενο επίπεδο

Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων του μέλλοντος, επιτρέποντας την ακριβέστερη ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις συνεχώς να αυξάνονται, τις απειλές να πολλαπλασιάζονται και τους κινδύνους σε θέματα κυβερνοασφάλειας να παρουσιάζουν εκθετική αύξηση, οι ολοκληρωμένες τεχνολογίες αεράμυνας της Thales αποδεικνύονται πιο σημαντικές από ποτέ στη διατήρηση της ασφάλειας του εναέριου χώρου.

Τα κράτη γνωρίζουν, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους σύγκρουσης, πόσο σημαντική είναι η προστασία του εθνικού εναέριου χώρου τους απέναντι σε μια ευρεία γκάμα «παραδοσιακών» απειλών, αλλά και νέων , όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι κυβερνοεπιθέσεις. Αυτές οι νέες απειλές, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση των συγκρούσεων υψηλής έντασης, έχουν αλλάξει ριζικά το επιχειρησιακό τοπίο, καθιστώντας την αεροπορική υπεροχή απαραίτητη και αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης και των αμυντικών ικανοτήτων γενικότερα – ειδικότερα αυτών της αεράμυνας.

Ως ηγέτιδα εταιρεία σε αμυντικές τεχνολογίες στρατηγικής σημασίας, η Thales διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον.

Αντιμετωπίζοντας την απειλή των drones

Vincent Megaides, CEO της Thales Hellas.

Ένας βασικός τομέας στον οποίο η Thales δραστηριοποιείται είναι η καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής των drones που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Με την εξάπλωση των μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων (UAS) και την ικανότητα τους να πετούν με όλο και μεγαλύτερη διακριτικότητα και ευελιξία, η ανάγκη για πιο αποτελεσματική επιτήρηση και άμυνα χαμηλού ύψους γίνεται επιτακτική. Στόχος είναι η προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών και ευαίσθητων τοποθεσιών, όπως γήπεδα, αεροδρόμια αλλά και η κάλυψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Η Thales έχει αξιοποιήσει την εξειδίκευση της σε καινοτόμες τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πολλαπλών αισθητήρων Eagleshield CUAS για αεροδρόμια με το ολογραφικό ραντάρ Gamekeeper, των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου που απεικονίζουν το περιβάλλον απειλής και υποστηρίζουν συντονισμένες αντιδράσεις, καθώς και συστημάτων όπως το drone αναχαίτισης RapidEagle – για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων αντιμετώπισης drone, ικανών να ανιχνεύουν, να ταυτοποιούν, να ταξινομούν και να εξουδετερώνουν μη εξουσιοδοτημένα μη επανδρωμένα συστήματα. Για τις αναγνωριστικές αποστολές μονάδων πεζικού πρώτης γραμμής, η Thales έχει αναπτύξει τη σειρά Spy’Ranger των mini-UAS, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Κάλυψη του φάσματος των απειλών

Η ύπαρξη μιας πλήρους και ενημερωμένης εικόνας του πλήρους φάσματος των απειλών που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο του εναέριου χώρου, επιτρέπει στα κράτη την προστασία της ασφάλειας του δικού τους χώρου. Τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου βασίζονται σε ραντάρ επιφάνειας (βραχείας, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας) για την εξασφάλιση ακριβούς και πλήρους εικόνας εναέριας επιτήρησης 360°.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το SAMP/T, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Thales για την αντιμετώπιση απειλών μεσαίου βεληνεκούς, προσφέροντας ορατότητα σε όλο το φάσμα των εναέριων κινδύνων, επιτρέποντας έτσι συντονισμένες αντιδράσεις από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με οπλικά συστήματα που βασίζονται στο ρανταρ Ground Master 200 και εκτοξευτές όπως οι LMM (Lightweight Multirole Missile) και StarStreak High Velocity Missile, το σύστημα δημιουργεί μια «ασπίδα» προστασίας από τις αυξανόμενες απειλές επιθέσεων χαμηλού επιπέδου και εδάφους, όπως τα drones, οι ρουκέτες, το πυροβολικό, οι όλμοι και όλα τα είδη επιθέσεων εδάφους.

Ο δρόμος προς τα συνεργατικά συστήματα πολέμου (collaborative combat)

Νέες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας, ιδιαίτερα στην εποχή των συνεργατικών συστημάτων πολέμου, όπου όλα τα μέσα που αναπτύσσονται στο πεδίο της μάχης – οχήματα, drones, αισθητήρες, μονάδες πεζικού κ.λπ. – θα λειτουργούν διασυνδεδεμένα ως ένα ενιαίο δίκτυο. Από τον αέρα και το διάστημα έως τις χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις και τον κυβερνοχώρο, η συνεργατική μάχη θα αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, ιδίως στον πόλεμο υψηλής έντασης, και υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Η Thales, αξιοποιώντας τις ικανότητές της στο cloud, αναπτύσσει τώρα τις λύσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της συνεργατικής μάχης του αύριο, επιταχύνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και δίνοντας σε φίλιες δυνάμεις ένα σαφές πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Αξιοποιώντας τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων του μέλλοντος, επιτρέποντας την ακριβέστερη ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων από πολλαπλές πηγές και επιχειρησιακών καταστάσεων σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων διαφορετικές επιλογές δράσης. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τις δυνατότητες μας, οι άνθρωποι θα παραμείνουν υπεύθυνοι για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Η Thales, ως πρωτοπόρος στις καινοτόμες αυτές τεχνολογίες και με γνώμονα την προσέγγισή της για “TrUE AI” (Transparent, Understandable, Ethical AI), παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση του εναέριου χώρου των κρατών, συμβάλλοντας στην προστασία, τη διαχείριση και την άμυνά τους απέναντι στις απειλές του μέλλοντος.