Skip to main content

«Προκαταβολή» μερισμάτων 4 δισ. ευρώ

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Έκρηξη στις φετινές διανομές βάσει των όσων ανακοίνωσαν οι πρώτες 40 εισηγμένες - Αισιοδοξία για το πού μπορούν να φτάσουν οι συνολικές διανομές προς τους μετόχους φέτος

Η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. την τελευταία τριετία προκάλεσε μία έκρηξη στις διανομές μερισμάτων τη φετινή χρονιά, που -όπως εκτιμάται- θα καταγραφεί ως η δεύτερη καλύτερη επίδοση χρηματικών διανομών στην ιστορία του Χρηματιστηρίου μετά τη «χρυσή χρονιά» του 2007.

Τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από 40 εισηγμένες ανέρχονται συνολικά στα 3,916 δισ. ευρώ και ενώ απομένει ακόμη αξιόλογος αριθμός εισηγμένων να ανακοινώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου τη μερισματική τους πολιτική. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανεβάζουν φέτος τον πήχη των μερισμάτων στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2023. Μπορεί η αγορά να απέχει ακόμα από το ιστορικό ρεκόρ των μερισμάτων του 2007, με τα 5,36 δισ. ευρώ, ωστόσο ο αριθμός των εισηγμένων ήταν υπερδιπλάσιες (295) απ’ όσες είναι σήμερα (144).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ανέκαθεν τα μερίσματα αποτελούν βασική παράμετρο στις επενδυτικές αποφάσεις και η αύξηση τόσο του πλήθους των εισηγμένων που ανακοινώνουν κέρδη όσο και της ρευστότητας που διανέμεται λειτουργεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία. Οι περισσότερες εισηγμένες φαίνονται διατεθειμένες να συνεχίσουν τη μερισματική τους πολιτική και δη όσες μοιράζουν υψηλά σε απόδοση και σε κεφάλαια μερίσματα, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση της οικονομίας και των επιχειρηματικών συνθηκών.

Εξάλλου η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική λειτουργεί αποτελεσματικά για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών funds και βοηθά στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής. Η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές εισηγμένες που είναι διαχρονικά συνεπείς στη μερισματική τους πολιτική τείνουν να «χωνεύουν» το μέρισμα στις τιμές τους σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα ακόμα κι αν το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι το πλέον ευοίωνο, όπως είναι οι συνεδριάσεις που διανύουμε μέχρι τώρα τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας αριθμός εισηγμένων επιλέγει την πολιτική του SCRIP dividend, δηλαδή την επανεπένδυση του μερίσματος, για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς χρηματοδοτικό κόστος.

Ισχυρή κερδοφορία

Η καθαρή κερδοφορία των 40 εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ετήσια αποτελέσματα 2024 διαμορφώνεται στα 9,7 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη μετά από φόρους που θα υπερβούν τα 11 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσουν το ιστορικό υψηλό των 11,3 δισ. ευρώ του 2007. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις που θεωρούν πολύ πιθανό να καταρριφθεί αυτό το ρεκόρ δεδομένου ότι απομένουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα -μέχρι τέλος Απριλίου είναι η διορία- σχεδόν 104 εισηγμένες.

Όπως αναφέρει η BETA AXEΠΕΥ, η υπέρβαση της κερδοφορίας έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για τη λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη, με το 58% των εταιρειών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Από τις περίπου 40 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη της περσινής χρονιάς προκύπτει πως ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κ.λπ.) καθαρά κέρδη, ωστόσο, παρουσιάζουν αύξηση 5,1%, στα 9,7 δισ. ευρώ.

Πίνακας με τα πρώτα μερίσματα για το 2024