Τελεσίγραφο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλαν με επιστολή τους 18 εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών, απειλώντας να βγάλουν εκτός Ευρώπης επενδύσεις άνω των 160 δισ. ευρώ, αν δεν πάρει θέση η ΕΕ έναντι των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
Η φαρμακευτική βιομηχανία φέρνει τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους, απαιτώντας να πάρουν θέση στον στρατηγικό διάλογο για τον φαρμακευτικό τομέα σε σχέση με τους δασμούς που επίκεινται από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η καινοτομία είναι σημαντική για τους ασθενείς, για τα συστήματα υγείας και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στην επιστολή της, η EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) τονίζει ότι εάν η Ευρώπη δεν κάνει μια ταχεία και ριζική αλλαγή στην πολιτική, η φαρμακευτική έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή είναι πολύ πιθανό να κατευθυνθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως λέει, οι αμοιβαίοι δασμοί που θα επιβάλει η Ουάσιγκτον θα αλλάξουν μια πολύ επισφαλή ισορροπία, επειδή οι ΗΠΑ είναι ήδη πολύ πιο ελκυστικές από την Ευρώπη σε κάθε επενδυτική παράμετρο, από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων έως την πνευματική ιδιοκτησία, την ταχύτητα έγκρισης και τις ανταμοιβές για την καινοτομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι 18 από τις μεγάλες και μεσαίες εταιρείες της Ευρώπης επενδύουν έως 85% του κεφαλαίου τους (περίπου 50,6 δισ. ευρώ) και έως και 50% των δαπανών Ε&Α (περίπου 52 δισ. ευρώ). Αν υπολογιστούν και οι επενδύσεις των υπολοίπων, συνολικά οι προγραμματισμένες επενδύσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην επικράτεια της ΕΕ φτάνουν τα 164,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, από το φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα καλό ρυθμιστικό περιβάλλον, αξιολόγηση της καινοτομίας, αλλά και να σταματήσουν τα παιχνίδια με την πατέντα και να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες, δεν θα επενδυθούν ούτε τα 16 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί να γίνουν άμεσα.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από πλευράς του τόνισε ότι τα ¾ των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών είναι στις ΗΠΑ και μόνο το 25% των κερδών τους είναι στην Ευρώπη και ο λόγος είναι ότι η Ευρώπη έχει βάλει κόφτες στην εισχώρηση φαρμάκων στην επικράτεια.