Skip to main content

«Ξεπαγώνει» σε slow motion το deal της Avramar

Με σημαντική καθυστέρηση προχωρά η πώληση του ομίλου στην Aqua Bridge

Στο deal της υπομονής εξελίσσεται η υπόθεση πώληση του ομίλου της Avramar στην Aqua Bridge καθώς οι διαδικασίες εξακολουθούν να «γράφουν» σημαντικές καθυστερήσεις με την ανοχή των τραπεζών.

Χθες δημοσιοποιήθηκαν στο ΓΕΜΗ οι οικονομικές καταστάσεις της Avramar για τη χρήση 2023, όπου πέρα από την πιεστική εικόνα των μεγεθών στο πεδίο των υποχρεώσεων που ξεπερνούν τα 525 εκατ. ευρώ και των ζημιών, αναφέρουν ότι η περίοδο της αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων που αφορούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ ευρώ, η οποία ελήφθη μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2024 εκπνέει στις 30 Απριλίου 2025.

Μάλιστα πρόκειται για άτυπη παράταση της προθεσμίας που σε πρώτη φάση εξέπνευσε τον Οκτώβριο του 2024.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οικονομική έκθεση « Στις 24 Οκτωβρίου 2024 η Διοίκηση του Ομίλου Avramar αιτήθηκε επέκταση της αναστολής πληρωμών προς τις τράπεζες για άλλους 6 μήνες ή μέχρι το τέλος της διαδικασίας πώλησης.

Ο Όμιλος αναμένει να λάβει επισήμως έγκριση για την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2024 έως 30 Απριλίου 2025, αλλά μέχρι σήμερα (27/3/2025) που υπογράφεται η οικονομική έκθεση δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.

Νέο αίτημα παράτασης

Πάντως οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί ή αναμένεται να γίνει νέο αίτημα για παράταση στο stand –still προς τα πιστωτικά ιδρύματα για ένα ακόμα εξάμηνο.

Η στάση των τραπεζών, πάντως, δημιουργεί σκεπτικισμό στην αγορά -και δη στους προμηθευτές της εταιρείας-  καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα ανεκτικές στα χρονοδιαγράμματα που «χάνονται». Η αρχική επιδίωξη τοποθετούσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2025, ωστόσο το πλάνο αναπροσαρμόστηκε τοποθετώντας την καταληκτική ημερομηνία μέσα στο Μάρτιο, στόχος που βέβαια δεν επιτεύχθηκε.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τη τελευταία βδομάδα έχει επανέλθει μια κινητικότητα στις διαδικασίες, που για ένα περίπου μήνα φαίνονταν «παγωμένες».

Οι διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή

Όμως με γνώμονα ότι οι τράπεζες δε φέρεται να έχουν κάνει χρήση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από την ενεχυρίαση των μετοχών της Avramar,  αφήνοντας επί της ουσίας ενεργή τη συμμετοχή της Amerra στις διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή δυσκολεύουν και καθυστερούν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει ως ενέχυρο τις μετοχές της εταιρείας, αφού οι μέχρι πρότινος βασικοί της μέτοχοι, οι Αmerra και Μubadala, είχαν αποστασιοποιηθεί από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Ταυτόχρονα, το περασμένο καλοκαίρι η Mubadala πούλησε το ποσοστό της στην Amerra.

Aπό πλευράς της Aqua Bridge, στις αρχές του 2025 ο Διευθύνων Σύμβουλος του αραβικού ομίλου, Mohammad Tabish, επιβεβαίωσε επισήμως μέσα από τον λογαριασμό του στο Linkedin την εξαγορά της Αvramar. Αυτό αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική επίσημη τοποθέτηση για την υπόθεση καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμα SPA (Sales and Purchase Agreement), εξέλιξη που καθιστά ιδιαίτερα επισφαλές το μέλλον της συμφωνίας.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σε ο,τι αφορά στην εικόνα των μεγεθών του 2023, τα έσοδα του ομίλου Avramar υποχώρησαν κατά  14,77 % στα 340,2 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό EBITDA αναπροσαρμοσμένο από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα της χρήσης 2023 ήταν αρνητικό στα 13,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 σε 525,3 εκατ. ευρώ. Σε ενοποιημένο επίπεδο οι προ φόρων ζημιές διογκώθηκαν σε 90,3 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 96,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 102,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, λόγω ανεπάρκειας σε κεφάλαιο κίνησης, πέρα από το κομμάτι της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η εταιρεία και ο όμιλος δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων 75,5 εκατ. περίπου της. Ως αποτέλεσμα, έγινε αναταξινόμηση των  εν λόγω δανειακών υποχρεώσεων ύψους 292 εκατ. ευρώ περίπου σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αναταξινόμηση, η εταιρεία και ο όμιλος εμφανίζουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους  119,7 εκατ.ευρώ και 129,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.