Skip to main content

Η Φαρμακοβιομηχανία αξιολογείται από τους φορείς

Το πώς βλέπουν οι φορείς τη φαρμακοβιομηχανία ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Stakeholders και Φαρμακοβιομηχανία: Ο εύκολος στόχος;», κατά τη διάρκεια του 4ου Reputation Pharma, του μοναδικού Συνεδρίου για τη φήμη και την εικόνα του φαρμακευτικού κλάδου, που συντόνισε η δημοσιογράφος της «Ναυτεμπορικής» Ανθή Αγγελοπούλου.

Στο τραπέζι συζήτησης συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, φαρμακοποιών, ιατρών, ασθενών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά, να επισημαίνει: «Ό,τι μαθαίνει ο κόσμος για τις φαρμακοβιομηχανίες εξαρτάται από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Αν ο πολίτης δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του, αυτό επηρεάζει και τη φήμη της εταιρίας» συμπληρώνοντας ότι  θα πρέπει να βρεθούν λύσεις όσον αφορά τις ελλείψεις και τις επιλεκτικές διανομές φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Η Νάντια Γκογκοζώτου, πρόεδρος ΕΟΠΠΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, επισήμανε ότι το φάρμακο δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα. Στο μυαλό του πολίτη είναι το αναγκαίο κακό που πρέπει να παίρνει πάντα. «Προσπαθούμε να δώσουμε στον ασθενή το φάρμακό του στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, για να μείνουν χρήματα ώστε να καλύψουμε το κόστος νέων και ακριβών φαρμάκων», εξήγησε η ίδια.

«Μετά την πανδημία βλέπουμε ένα παράδοξο φαινόμενο, μια επίθεση προς την επιστήμη και ειδικά από μία χώρα που είναι πρωτοπόρος στην επιστήμη», σημείωσε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ. Υπογράμμισε ότι η φαρμακοβιομηχανία μαζί με τους συνεργάτες της θα πρέπει να επιστρέψει στην επαφή της με το κοινό και τους πολίτες. «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά είναι και προϊόν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο ασθενής δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένος για το πώς δημιουργείται ένα φάρμακο. Τι επενδύσεις χρειάζονται και πόσα χρήματα και πώς αυτό επηρεάζει την τιμή. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να επενδύσει στην ενημέρωση των πολιτών, νωρίς, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου για το τι σημαίνει ανάπτυξη φαρμάκων».

Η Καίτη Θεοχάρη, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η σχέση των εταιρειών με τις Ενώσεις Ασθενών. «Εφαρμόζονται καλές πρακτικές, πιο ανθρωποκεντρικές, αλλά και πάλι είμαστε πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την ασθενοκεντρική προσέγγιση του συστήματος και η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε».

Ο Λευτέρης Θηραίος, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΔΙΠΥ, έκανε λόγο για μια ασύμμετρη πληροφόρηση στην οποία εκτίθεται το κοινό. «Ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τις φαρμακοβιομηχανίες προς όφελος των ασθενών, κάτι το οποίο δεν είναι αναγνωρίσιμο από τους ασθενείς. Μέσα από τα social media δημιουργείται επίσης μια αρνητική εικόνα για τις φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που συμβάλλει σε αυτή την ασύμμετρη πληροφόρηση».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξήγησε ότι για τον ΕΟΦ οι φαρμακοβιομηχανίες είναι συνεργάτες, δεν είναι αντίπαλοι, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες. «Σε αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο ΕΟΦ, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει το κύρος των εταιρειών στο ευρύ κοινό», τόνισε κλείνοντας.