Skip to main content

Attica Bank: Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους μέσω του Ταμείου Xαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ)

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Sponsored content

«Απάντηση» στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους δίνει ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. – ΕΑΤ.

Η Attica Bank συμμετέχει στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» και βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκούς όρους, υποστηρίζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια και ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.

Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021- 2027) και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ παρέχει  χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις για την επίτευξη της ομαλής και δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το πρόγραμμα παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, προσφέροντας την απαραίτητη στήριξη σε ένα ευρύ φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τα νέα δάνεια δύναται να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την ιδιωτική συμμετοχή του χρηματοδοτικού σχήματος των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις δράσεις επιχορήγησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, καθώς και άλλες δράσεις στήριξης με τη μορφή επιχορήγησης που υλοποιούνται στις περιοχές ΔΑΜ.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν δύο Ταμεία:

1. Το Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο παρέχει (α) Δάνεια κεφαλαίου κίνησης τακτής λήξης στο πλαίσιο λειτουργίας, ανάπτυξης ή επέκτασης επιχειρήσεων και (β) Επενδυτικά δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Μέσω τoυ Ταμείου αυτού προσφέρεται:

  • Άτοκη χρηματοδότηση για το 50% του δανείου, λόγω της άτοκης συμμετοχής των κεφαλαίων του Ταμείου
  • Επιδότηση μέρους του επιτοκίου για το υπόλοιπο 50% του δανείου που εφαρμόζει η Τράπεζα στο κεφάλαιό της (έως 3% και για μέγιστη διάρκεια 3 ετών)
  • Προνομιακή τιμολόγηση του δανείου που αφορά στα κεφάλαια της Τράπεζας

2. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο παρέχει δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης, το είδος της επένδυσης και το θεσμικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που υπάγεται. Μέσω τoυ Ταμείου αυτού προσφέρεται:

  • Προνομιακή τιμολόγηση του δανείου, με επιπλέον επιδότηση μέρους του επιτοκίου 3% για τα δύο (2) πρώτα έτη του δανείου.
  • Μειωμένες εμπράγματες εξασφαλίσεις, που δεν δύναται να υπερβαίνουν το 25% του ποσού του δανείου.
  • Δυνατότητα επιχορήγησης της Προμήθειας Εγγύησης.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αρχικά μέσω της πλατφόρμας KYC (Know your Customer) https://kyc.hdb.gr/ της ΕΑΤ, με την επιλογή της Attica Bank ως τράπεζας συνεργασίας. Μετά την αποδοχή της αίτησης από την Τράπεζα και την αποστολή της μη δεσμευτικής επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι απαραίτητη νέα αίτηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), στον ιστότοπο https://opske.gr/, πάλι με την επιλογή της Attica Bank ως τράπεζας συνεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στα καταστήματα του δικτύου της Attica Bank και ενημερωθείτε στο Αναπτυξιακά Προγράμματα – Attica Bank.

Το δάνειο παρέχεται μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027”