Σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση του ελληνικού κλάδου του αλουμινίου εν μέσω των διεθνών εξελίξεων αλλά και των παγιωμένων προβλημάτων που χρονίζουν και παραμένουν άλυτα εδώ και μήνες εστίασε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των εταιρειών του χώρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μεντζελοπουλο, είναι σημαντικό το σκραπ του αλουμινίου να συμπεριληφθεί στα Στρατηγικά Αποθέματα της Ευρώπης, να απαγορευτεί η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες και να θωρακισθεί ακόμα καλύτερα η ευρωπαϊκή παραγωγή. Όπως διευκρινίζει, το αλουμίνιο ανακυκλώνεται σε ποσοστό 99% απαιτώντας μόνο το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για την πρωτογενή του παραγωγή.
Οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη ανακυκλώνουν το σύνολο του παραγόμενου σκραπ αλουμινίου, εισάγοντας επιπλέον ποσότητες από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια το σκραπ αλουμινίου αποτελεί ουσιαστικά πρώτη ύλη που μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ευρώπης που η συγκυρία λόγω δασμών τις κάνει πιο επιτακτικές. Αν και ο κλάδος του αλουμινίου δεν αιφνιδιάστηκε από το νέο δασμολογικό κύμα των ΗΠΑ, μιας και αλουμίνιο και χάλυβας είχαν ήδη υποστεί δασμούς 20%. Μέχρι στιγμής οι παραγγελιοληψίες αλουμινίου συνεχίζονται μέχρι στιγμής κανονικά χωρίς έντονες διακυμάνσεις.
Ενεργειακό κόστος
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους υπάρχει η πρόταση να διατίθεται μέσω διαγωνισμών στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας μείγμα από ποσότητες ενέργειας ΦΒ, αιολικών αλλά και Υ/Η, δηλαδή φορτίο σταθερό όλο το 24ωρο, όπως το σχήμα που ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία.
Εκεί, διατίθενται για 3 έτη ποσότητες που καλύπτουν το 25% της κατανάλωσης σε πολύ ανταγωνιστική τιμή με υποχρέωση αντίστοιχων επενδύσεων σε νέες ΑΠΕ σε δύο έτη, διπλάσιας δυναμικότητας ως προς την ισχύ που πήραν με την υποχρέωση να επιστρέψουν τις ίδιες ποσότητες στην ίδια τιμή στα επόμενα 20 έτη. Ο κλάδος ζητά την επαναφορά του μέτρου των επιταχυνόμενων αποσβέσεων.
Επιταχυνόμενες αποσβέσεις
Το μέτρο για επιταχυνόμενες αποσβέσεις ίσχυε στην Ελλάδα από το 2003 και με τις τότε ισχύουσες διατάξεις μπορούσαν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν να αποσβένεται πλήρως ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους σε 4,5 6, 7 ή και 10 χρόνια. Καταργήθηκε αρχές του 2013, ως μνημονιακή υποχρέωση.
«Όλοι οι Υπουργοί και Πρωθυπουργός, έχουν επαλειμμένα αναγνωρίσει τη σημασία και το δίκαιο του αιτήματος. Έχουμε επανειλημμένα λάβει διαβεβαίωσης υλοποίησης, Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Σχετικά με την Εποπτεία/Έλεγχος αγοράς και πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού, η ηγεσία της Ένωσης τονίζει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από την εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων αλουμινίου (ημιέτοιμα αλλά και τελικά κουφώματα) από όμορες χώρες τα οποία είτε είναι παράνομες αντιγραφές Ελληνικών συστημάτων αλουμινίου ή/και χωρίς την σήμανση CE ή/και χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά δικαιολογητικά.
Ο αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός επηρεάζει όλους τους φορείς του κλάδου και βεβαίως το ελληνικό δημόσιο λόγω της μη είσπραξης ΦΠΑ. Η εποπτεία και ο έλεγχος της αγοράς πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση τόσο για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα όσο και για αυτά που διακινούνται από όμορες χώρες. Επιπλέον οι επιχειρήσεις του κλάδου εντάσσονται στο Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα και με την πλήρη εφαρμογή του θα αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους παραγωγής από τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής εκπομπών, ενώ οι επιπτώσεις στις τρίτες χώρες θα είναι αμελητέες.
Επιπλέον καταγράφεται προβληματισμός για τους κινδύνους καταστρατήγησης ή παράκαμψης του δασμού με νόμιμους ή παράνομους τρόπους από τις τρίτες χώρες. Στο πρόβλημα της Ποιότητας – Εκπαίδευσης – Πιστοποίησης η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου δίνει έμφαση εδώ και χρόνια με πρωτοβουλίες στην πιστοποίηση από κοινοποιημένους φορείς των κουφωμάτων αλουμινίου κλπ. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν ισχύουν ελάχιστες τεχνικές ποιοτικές προδιαγραφές στα κτίρια, ούτε μάλιστα στα δημόσια.
Η ΕΕΑ είναι διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ φορέας πιστοποίησης για προϊόντα αλουμινίου και πρόσφατα ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης για τους επαγγελματίες κατασκευαστές αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματιών.
Ελληνικός κλάδος αλουμινίου
«Η χώρα μας έχει έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο και αυτός είναι ο δικός μας, ο κλάδος του Αλουμινίου. Από την πρώτη ύλη, των βωξίτη μέχρι πληθώρα τελικών προϊόντων πολύ υψηλής προστιθέμενής αξίας, παράγονται από τις επιχειρήσεις μας, δίνοντας λύσεις σε πάρα πολλές εφαρμογές στην βιομηχανία συσκευασίας, στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές, την οικοδομή κ.α. εξάγοντας Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος.
Ο κλάδος του Αλουμινίου είναι ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με αξία εξαγωγών το 2024 τα 2,7 δις. ευρώ. Επίσης είναι ο 3ος κλάδος με το καλύτερο εμπορικό Ισοζύγιο, που έφθασε τα 900 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά του ότι η αξία των εξαγωγών της χώρας μειώθηκε καυτά 2% σε σχέση με το 2023, οι εξαγωγές του κλάδου μας αυξήθηκαν κατά 4,8%, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα το 5,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. της Το 80% των πωλήσεων του ελληνικού αλουμινίου εξάγεται σε όλο σχεδόν τον κόσμο, με μικρό ποσοστό προς τις ΗΠΑ.