Skip to main content

Αναπτύξεις 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Dimand

Πύργος Πειραιά / Yiorgis Yerolympos

Το 2025 η κερδοφορία θα είναι η ίδια ίσως και πιο ισχυρή και θα συνεχιστεί και τα έτη 2026 και 2027.

Σε διαπραγματεύσεις για την αγορά πέντε νέων ακινήτων προκειμένου να σχεδιάσει τις μελλοντικές αναπτύξεις της (2028 – 2031) βρίσκεται η Dimand, παράλληλα με την σε εξέλιξη υλοποίηση 13 έργων (σε διάφορα στάδια).

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας χθες στους αναλυτές στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, θα πρόκειται κυρίως για μικτές χρήσεις και αναπλάσεις με έμφαση την κατοικία, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία (πόλης και resort).

Η συνολική Ακαθάριστη Αξία Ανάπτυξης των πέντε αυτών αναπτύξεων εκτιμάται σε 1 δισ.  (Gross Development Value – GDV – η αξία τους όταν ολοκληρωθούν) ενώ το GDV των σε εξέλιξη 13 έργων με χρήσεις γραφείων, logistics, κατοικιών, ξενοδοχείων και μικτών χρήσεων είναι σήμερα 1.023,7 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Dimand δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την απόκτηση των νέων αυτών ακινήτων, αναφέρθηκε ωστόσο σε ένα εξ αυτών που είναι το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Η Dimand έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του. Σημειώνεται σχετικά ότι ο διαγωνισμός προχώρησε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν είναι γνωστό αν θα συνεχιστεί και μετά την εξαγορά της ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Dimand – σύμφωνα και με όσα είπαν τα στελέχη της, Νικόλαος Δήμτσας αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και Άννα Χαλκιαδάκη, γενική διευθύντρια Οικονομικών και Επενδυτικών Λειτουργιών – κατέγραψε το 2024 την ισχυρότερη έως σήμερα λειτουργική της επίδοση, με αύξηση των αποτελεσμάτων προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους, κατά 135%, από 17 εκατ. το 2023 σε 40 εκατ. το 2024.

Βάσει των εκτιμήσεών τους το 2025 η κερδοφορία θα είναι η ίδια ίσως και πιο ισχυρή και θα συνεχιστεί και τα έτη 2026 και 2027.

Τα έργα

Μεταξύ των έργων που έχει σε εξέλιξη η Dimand περιλαμβάνονται:

  • Σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων (γραφεία και πιθανώς πανεπιστήμιο) στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην περιοχή του Ελαιώνα (47 χιλ. τ.μ. η συνολική ανοδομή σε οικόπεδο 79 χιλ. τ.μ.).
  • Η ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αφορά σε γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχείο.
  • Συγκρότημα μικτών χρήσεων προβλέπεται και στο ακίνητο επιφανείας 10.642 τ.μ. στο Νέο Φάληρο. Στη Dimand ανήκει το 57,26% μέσω της θυγατρικής Alabana (το υπόλοιπο αποτελεί ιδιοκτησία της Άβαξ. Για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί και κατατεθεί στον οικείο δήμο πολεοδομικό σχέδιο που αφορά και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες (πρώην εργοστάσιο Αιγαίο και γήπεδο Καραϊσκάκη όσο αφορά το πάρκινγκ) προκειμένου να προχωρήσει ως συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.
  • Ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος Logistics, συνολικής επιφάνειας 120 χιλ. τ.μ. προβλέπεται για το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 355.648 τ.μ. στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησία της Βαλκάν Ακίνητα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand το έργο συναντά δυσκολίες λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λιμανιού της συμπρωτεύουσας (αναγκαία είναι η εμβάθυνση και η επέκταση της χερσαίας ζώνης), ενώ καταγράφεται ενδιαφέρον από εταιρίες με χημικά και τρόφιμα.
  • Αναφορικά με τα 100 στρέμματα στο Λαύριο (πρώην εργοστάσιο Αιγαίο) η Dimand έχει συμφωνήσει με την διαχειρίστρια εταιρία Strix, η οποία και ελέγχει την Euroterra ιδιοκτήτρια του ακίνητου, για την ωρίμανση του ακινήτου σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του κύριου λιμένα και την αξιοποίηση της μαρίνας. Εκπονεί ειδικότερα την πολεοδομική μελέτη που θα καθορίσει τις χρήσεις και την ακριβή δόμηση. Η επένδυση αυτή η οποία εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Πειραιώς και αφορά στην κατασκευή κατοικιών και ξενοδοχείου.
  • Με το κλειδί στο χέρι θα παραδώσει στην Τράπεζα Πειραιώς γραφειακούς χώρους στο ακίνητο επί της οδού Κοραή 4 (η Τράπεζα το αγοράζει από τη Dimand). Το συνολικό εμβαδό του ακινήτου είναι 15.000 τ.μ., από τα οποία περίπου 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση υπηρεσιών της Τράπεζας και 3.000 τ.μ. σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά Κοραή. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44.
  • Το project Skyline στο οποίο η Dimand διατηρεί ποσοστό 35,75%, η Premia ΑΕΕΑΠ 16,25%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) 13% και η Alpha Bank 35% υπεγράφη στο τέλος του 2024 με ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 298 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των ακινήτων του, τα περισσότερα πωλούνται, ενώ έχουν επιλεγεί 30 τα οποία θα αλλάξουν χρήσεις και θα ανακαινιστούν. Τα ακίνητα αυτά σήμερα αποδίδουν ετήσια έσοδα από μισθώματα 10,2 εκατ. και με την αξιοποίηση τους θα φτάσουν τα 23 εκατ. ευρώ. Δεν έχει αποφασιστεί αν στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πουληθεί. Στα ακίνητα που περιλαμβάνει είναι και αυτό που στέγαζε την Εμπορική Τράπεζα (Σοφοκλέους και Αιόλου) το οποίο θα μετατραπεί από γραφεία σε ξενοδοχείο πιθανώς σε συνδυασμό με επώνυμες κατοικίες. Η προσδοκώμενη απόδοση του project Skyline είναι της τάξεως του 25%.
  • Για τον Πύργο του Πειραιά η διοίκηση της Dimand ανέφερε ότι έχει μισθωθεί κατά 76% και σε μερικούς μήνες θα φτάσει το 100%. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την μεταβίβαση της παραχώρησης του η οποία εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή εντός του 2025. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο το περασμένο καλοκαίρι είχε συμφωνηθεί η μίσθωση 6.000 τ.μ. στο Πύργο σε εταιρία που θα εγκαθιστούσε εκεί το πανευρωπαϊκό κέντρο εξυπηρέτησης της VW, η οποία τελευταία στιγμή υπαναχώρησε, λόγω των γνωστών προβλημάτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αξία του Πύργου του Πειραιά διαμορφώνεται σε 120 – 135 εκατ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις στην κτηματαγορά από τους δασμούς

Ο κ. Ανδριόπουλος κληθείς να σχολιάσει τυχόν επιπτώσεις στην ελληνική κτηματαγορά από τους δασμούς που επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε 6 μήνες και πάντως αν υπάρξουν θα είναι έμμεσες – δευτερογενείς.

Π.χ. θα μειωθεί η ζήτηση η οποία τώρα είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, από εταιρίες που πιθανώς θα επηρεαστούν από τους δασμούς, για σύγχρονους γραφειακούς χώρους. Σημείωσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου παγκόσμιου βιώματος που κάποιοι το ονομάζουν αποπαγκοσμιοποίηση και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει».

Πρόσθεσε πως το κόστος κατασκευής έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο (από 1.100 ευρώ το τ.μ. το 2021 σε 2.000 ευρώ το τ.μ. το 2025). Κατά τον ίδιο δύσκολα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί υπό προϋποθέσεις εφόσον διορθωθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ομαλοποιηθεί η αγορά των εργατοτεχνιτών η έλλειψη των οποίων έχει αυξήσει κατά πολύ τα ημερομίσθια.

Όπως είπε επίσης καταλυτικός παράγοντας για την ελληνική κτηματαγορά είναι η πορεία του έργου του Ελληνικού. Εφόσον τα πρώτα έργα του αρχίσουν να παραδίδονται το 2027 αυτό θα εκληφθεί από τις διεθνείς αγορές ως ένα καλό σημάδι από την Ελλάδα, ότι δηλαδή ξέρει να σχεδιάζει και να παραδίδει.

Για την έλλειψη προσιτής κατοικίας σημείωσε ότι το μόνο «φάρμακο» είναι να κατασκευαστούν καινούργια συγκροτήματα πολυκατοικιών σε περιοχές που θα πολεοδομηθούν ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.