Μια νέα συνθήκη, η οποία δύναται να επιδεινώσει την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις των επόμενων τριμήνων, καλείται να διαχειριστεί η οικογένεια Γκινοσάτη, η οποία βρίσκεται πίσω από τη βιομηχανία πλαστικών Flexopack.
O λόγος για τους περιβόητους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ σ’ όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη, ύψους 20%, οι οποίοι αναγκάζουν τον πατριάρχη της εισηγμένης, Σταμάτη Γκινοσάτη, να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και να ετοιμάσει τις γραμμές άμυνας.
Η ιστορική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και σήμερα διαθέτει ετήσιο τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ, έχει αξιοσημείωτη εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο CEO και βασικός μέτοχος βλέπει το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών (28,2 εκατ. δολάρια το 2023) να προέρχεται από την αμερικανική θυγατρική, η οποία λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο κερδοφορίας υπολογίζεται περίπου στο 14% (2,3 εκατ. δολάρια το 2023).
Ενόσω σε λίγες ημέρες αναμένουμε και τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2024, είναι σαφές ότι οι δασμοί της Ουάσιγκτον είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις στα μεγέθη της εταιρείας, ενώ πρόσθετοι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από το σενάριο μιας πιθανής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα επιτείνει την ασθενή ζήτηση από τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Τα «όπλα» έναντι των δασμών
Ωστόσο, σ’ αυτήν την αρκετά περίπλοκη συγκυρία, η διοίκηση Γκινοσάτη φαίνεται ότι έχει τα δικά της «όπλα», τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως… buffer zone.
Το σημαντικότερο αφορά την πρόθεση δημιουργίας του πρώτου «made in USA» εργοστασίου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, όπου έχει ήδη αγοράσει την απαιτούμενη έκταση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επένδυση ύψους 33 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια, με την εταιρεία να έχει λάβει επιχορήγηση από την πολιτειακή κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον οι δασμοί δεν αρθούν σε εύλογο διάστημα, αναμφίβολα, θα παράσχει σημαντική στήριξη.
Παράλληλα, στα συν του Σταμάτη Γκινοσάτη, ο οποίος λειτουργεί μέχρι στιγμής τρία εργοστάσια σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία, συγκαταλέγεται αφενός η σταθερή κερδοφορία των τελευταίων ετών, αφετέρου η υγιής χρηματοοικονομική θέση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο καθαρός δανεισμός δεν ξεπερνά τα 3,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία α’ εξαμήνου 2024), την ίδια στιγμή που τα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται σε περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τους κραδασμούς της τεταμένης περιόδου που διανύουμε.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)