Skip to main content

Δώδεκα «μνηστήρες» για ΑΙ 47,39 εκατ. στο Δημόσιο

Με έως πέντε φορείς πρόκειται να συνεργαστεί η ΚτΠ

Κινητοποίηση του συνόλου της αγοράς των εταιριών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει προκαλέσει το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) «Ανάπτυξη δράσεων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης».

Στο πλαίσιο της σε εξέλιξη διαγωνιστικής διαδικασίας εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει συνολικά 12 φορείς (10 κοινοπραξίες και 2 εταιρίες). Το έργο, προϋπολογισμού 47,393 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης) χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 και θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο.

Η ΚτΠ θα επιλέξει να συνεργαστεί με έως πέντε φορείς από τους παρακάτω: 1) Deloitte Business Solutions – Cognity, 2) Diadikasia Business Consulting – QNR – Cosmos Business Systems, 3) Netcompany – Intrasoft – ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ – Pragma – IοT, 4) Mckinsey & Company – KPMG Σύμβουλοι – Planet – Λαμπαδάριος και Συνεργάτες Εταιρία Δικηγόρων, 5) Profile, 6) Unisystems – Grant Thornton, 7) Vodafone – IknoWhow, 8) Ubitech – Pricewaterhousecoopers Business Solutions – Nvisionist, 9) European Dynamics, 10) Dataverse – Priority Quality Consultants, 11) OTE – Accenture και 12) Ernst & Young – Nova ICT.

Στόχος του έργου είναι η παροχή προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, υπηρεσιών ανάλυσης, σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών και λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι υπηρεσίες στοχεύουν στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών του δημόσιου τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στις περιπτώσεις που η χρήση τεχνολογίας ΤΝ προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων και τεχνικών.

Όπως επισημαίνεται στην προκήρυξη του έργου είναι σημαντικό ο δημόσιος τομέας να εξετάσει από μία πρακτική σκοπιά την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να διερευνήσει την προστιθέμενη αξία που αυτή θα μπορούσε να προσδώσει σε συγκεκριμένες  περιοχές της λειτουργίας του κράτους. Να κάνει προσεκτικά βήματα υιοθετώντας και δοκιμάζοντας συγκεκριμένες λύσεις βασισμένες σε ΤΝ και να αυξήσει σταδιακά την ωριμότητα και ετοιμότητά του για μία πιο διευρυμένη χρήση της στο μέλλον, ακολουθώντας ορθές πρακτικές και θέτοντας συγκεκριμένα όρια στη χρήση της.

Στους βασικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, για τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η υλοποίηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, περιλαμβάνονται οι έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση, παροχή υπηρεσιών υγείας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση – συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο, διαχείριση των οικονομικών του κράτους, κοινωνική πολιτική, μεταφορές και επικοινωνίες, πολιτική προστασία και εσωτερική ασφάλεια.

Οι φορείς που θα επιλεγούν θα προχωρήσουν στον εντοπισμό των ευκαιριών, την αξιολόγηση σεναρίων και σε ανάλυση σκοπιμότητας, στο σχεδιασμό, την υλοποίηση ενώ θα παρέχουν υποστήριξη και νομικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι με χθεσινή απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, το προαναφερόμενο έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027.

Διακυβέρνηση – ταξινόμηση κυβερνητικών νεφών

Σε έναν άλλο διαγωνισμό, μικρότερου αντικειμένου, που διενεργεί απευθείας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), προσφορές έχουν καταθέσει δύο κοινοπραξίες: 1) Cognity – Ernst & Young  – Pricewaterhousecoopers και 2) KPMG  – Nova ICT. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη Κεντρικού Πλαισίου Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων των Υποδομών Κυβερνητικών Υπολογιστικών Νεφών και Εκπόνηση Μελετών Ταξινόμησης Δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων που φιλοξενούνται στο Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα» συνολικού προϋπολογισμού 14,357 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος του είναι η δημιουργία αξίας από τα δεδομένα που παράγει το δημόσιο ώστε να προωθηθεί η ευρεία χρήση τους από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει η ΓΓΠΣ «το έργο αποσκοπεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής διακυβέρνησης των δεδομένων των Κυβερνητικών Υπολογιστικών Νεφών (G-Cloud, H-Cloud, RE-Cloud), ως μέρος της ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την οικονομία των δεδομένων (data economy), καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ψηφιακής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στην αποτελεσματική, ασφαλή και προτυποποιημένη επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων δεδομένων. Η ευρεία χρήση των δημόσιων δεδομένων θα έχει μετασχηματιστική επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης».