Η έλλειψη επαρκούς τεχνικού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και οι μεγάλες καθυστερήσεις των προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα για τη θεσσαλική βιομηχανία-μεταποίηση, όπως τονίζει μιλώντας στη «Ν» ο προσφάτως επανεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Γεώργιος Ρουπακιάς.
«Δεν μπορείς να μιλάς για αναπτυξιακή πολιτική, όταν τα αναπτυξιακά σου εργαλεία δεν λειτουργούν», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιάς για τον αναπτυξιακό νόμο και προσθέτει: «Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη και για ένα θελκτικό περιβάλλον όταν έχεις έναν αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θέλει περίπου δυο χρόνια για να σου δώσει αποτελέσματα. Ήδη τόσο στο κομμάτι της Αγροδιατροφής, όσο και στο κομμάτι «Επιχειρηματικότητα 360 μοιρών» που είχε ψηφιστεί το 2022 και οι προτάσεις είχαν κατατεθεί μέχρι και τον Μάρτη του 2023, δεν είναι δυνατόν δυο χρόνια μετά να μην έχουν βγει αποτελέσματα. Όποιο business plan και αν συζητάμε είναι ανεπίκαιρο και δεν ξέρω αν είναι δυνατή η υλοποίησή τους πλέον με τον τρόπο με τον οποίον αυξάνονται όλα τα κόστη. Κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν μπορεί να βοηθήσει καμία επιχείρηση όταν η ανταπόκρισή του είναι τόσο αργή. Οι ευκαιρίες διαμορφώνονται σήμερα και πρέπει να τις εκμεταλλευτείς χτες. Το κενό που μένει είναι δυσανάλογο. Κανείς δεν περιμένει στην παγκόσμια οικονομία το πότε θα εγκριθεί το επιχειρηματικό σου πλάνο για να μπορέσεις να αναπτυχθείς».
Πολύ καθυστερημένα ήταν επίσης τα αντανακλαστικά της πολιτείας, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, και όσον αφορά την ενίσχυση των θεσσαλικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ. Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει μεν τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος στον αναπτυξιακό νόμο για τις πληγείσες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, τον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές αλλά και αυτό, όπως επισημαίνεται, πάσχει στην υλοποίηση.
Στην κατεύθυνση αυτή η νέα διοίκηση του ΣΘΕΒ δηλώνει ότι θα εντείνει τις πιέσεις της προς τα αρμόδια υπουργεία για επίσπευση των διαδικασιών. Παράλληλα, ο ΣΘΕΒ θα συνεχίσει από την πλευρά του τους κύκλους τεχνικών σεμιναρίων σε κρίσιμες τεχνικές δεξιότητες (σ.σ. έχει ήδη υλοποιήσει δυο κύκλους σεμιναρίων για αυτοματιστές και συντηρητές σε συνεργασία με τον ΣΕΒ), ενώ επίσης προσπαθεί να αναπτύξει συνεργασία με τη ΔΥΠΑ για να λειτουργήσουν Κλαδικές Σχολές εκπαίδευσης των νέων, προκειμένου να καλυφθεί έστω εν μέρει το κενό στο εργατικό δυναμικό.
Το μεγάλο στοίχημα
«Από εκεί και πέρα – σημειώνει ο κ. Ρουπακιάς – θα κοιτάξουμε με παρεμβάσεις και με περισσότερες ενημερώσεις να «ωριμάσουμε» τις επιχειρήσεις για το νέο μέλλον που διαμορφώνεται, δηλαδή την ψηφιακή μετάβαση, περιβαλλοντική συνείδηση, ESG κ.ο.κ. Για εμένα το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση να ξεφύγει από τα στενά όρια της οικογενειακής επιχείρησης και να γίνει επιχείρηση. Είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν υστερούμε σε κάτι από τους Ιταλούς, τους Ισπανούς ή τους Γερμανούς. Στις χώρες αυτές εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες υπάρχουν πολλές μικρές που έχουν παγκόσμιο βεληνεκές και οι οποίες ξεκίνησαν ως οικογενειακές αλλά μπόρεσαν και λειτούργησαν πιο τεχνοκρατικά».
Παρά, ωστόσο, τις προαναφερόμενες καθυστερήσεις στον α.ν. και τις αντιξοότητες κάθε κλάδου η θεσσαλική μεταποίηση-βιομηχανία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, αναπτύσσεται, αποκτά παγκόσμια δίκτυα διανομής και κάθε χρονιά είναι και καλύτερη.
Το νέο δ.σ. του ΣΘΕΒ
Αντιπρόεδροι στο νέο δ.,σ. του ΣΘΕΒ, με θητεία μέχρι το 2028, αναδείχτηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Καρκανιάς, Βάϊος Μπρέτας και Βασίλειος Σαγρής, Γενική Γραμματέας η κα. Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαΐτη, Οικονομικός Επόπτης ο κ. Βασίλειος Γουγουλιάς και μέλη οι κ.κ. Χρίστος Γιαννίτσης, Ευάγγελος Γκάγκος, Αντώνιος Καντώνιας, Γεώργιος Μπίζιος και Γεώργιος Παπαγιάννης.