Ντεμπούτο έκανε χθες η Algida Ice Cream Company Μονοπρόσωπη Α.Ε, η οποία θα αποτελεί εφεξής την ελληνική θυγατρική που θα μπει στο «άρμα» της νέας οντότητας παγωτού που δημιουργεί ο όμιλος Unilever στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού που γνωστοποίησε πέρυσι.
Η νέα εταιρεία σύμφωνα με τα στοιχεία της σύστασης που γνωστοποιήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, ξεκινά με μετοχικό κεφάλαιο 50 χιλ ευρώ.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα της διαδικασίας διαχωρισμού του κλάδου παγωτού που ανακοίνωσε πέρυσι το Μάρτιο ο μητρικός όμιλος, που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού στο νέο μοντέλο λειτουργίας One Unilever.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, η δραστηριότητα του παγωτού θα διαχωριστεί παγκοσμίως με απόσχιση και εισαγωγή της νέας εταιρείας αρχικά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και θα ακολουθήσει και αυτό του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, δηλαδή στα ίδια τρία χρηματιστήρια στα οποία διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της Unilever PLC.
Εδρα στο Αμεστερνμαμ
Η επικεφαλής εταιρεία του παγωτού θα συσταθεί στην Ολλανδία και θα έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ. Προσδοκία του ομίλου είναι η απόσχιση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και η εισαγωγή της νέας εταιρείας παγωτού στα χρηματιστηριακά ταμπλό να προωθηθεί το 2026. Σημειώνεται ότι η κίνηση του πολυεθνικού ομίλου να προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου του παγωτού, έχει μεταφραστεί από την αγορά ως προοίμιο για την πώληση της δραστηριότητας, όπως συνέβη το 2017 με το χαρτοφυλάκιο ελαιόλαδου και μαργαρινών. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο εξελίξεις επ’ αυτού αναμένονται από το 2026 και μετά. Στη παρούσα φάση, η νεοσυσταθείσα Algida ICC διατηρεί τη στήριξη της ομάδας της Ελαΐς Unilever και του πολυεθνικού μητρικού ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» επικεφαλής με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Algida ICC αναλαμβάνει o κ. Γιώργος Γεραντώνης. Η νέα εταιρεία θα απασχολεί περί τους 60 εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι το «αποτύπωμα» των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην Ελαΐς Unilever εξαιτίας των κινήσεων μετασχηματισμού κυμαίνεται σε περίπου 40, αριθμός μικρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας που ανέφεραν ότι θα επηρεαστούν περίπου 75 θέσεις εργασίας. Η απόκλιση αυτή φέρεται ότι αποδίδεται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της αλλαγής στο μοντέλο λειτουργίας ορισμένοι εργαζόμενοι ανέλαβαν διεθνείς ρόλους στον όμιλο ή μετακινήθηκαν στον κλάδο του παγωτού, ενώ ένας αριθμός εργαζομένων περί τους 55 επέλεξαν την εθελουσία έξοδο. Ωστόσο, από τους εργαζόμενους που αποχωρούν μέσω της εθελουσίας 15 περίπου θέσεις θα αντικατασταθούν.
Ηγετικό μερίδιο αγοράς
Σε ό,τι αφορά στην δυναμική του παγωτού του βρετανικού ομίλου στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η δραστηριότητα αφορά σε περίπου 25% του συνολικού τζίρου της Ελαΐς Unilever ο οποίος το 2023 διαμορφώθηκα σε 379,5 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο παγωτού της εταιρείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τα δημοφιλή σήματα Algida, Ben and Jerry’s και ΕΒΓΑ και απολαμβάνει αθροιστικά το ηγετικό μερίδιο αγοράς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2024 ο τομέας παγωτού κινήθηκε θετικά με τα brands της εταιρείας να ενισχύουν τα μερίδιά τους. Μάλιστα η αύξηση οδηγήθηκε από την κατανάλωση καθώς η εταιρεία προχώρησε πέρυσι σε μείωση τιμών στο παγωτό της τάξεως του 3,5%.
Σημειώνεται ότι η Unilever δεν διαθέτει παραγωγική μονάδα παγωτού στην Ελλάδα, ωστόσο κάποια προϊόντα παράγονται στις εγκαταστάσεις της Menne (πρωην ΕΒΓΑ)της οικογένειας Φιλίππου στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελαΐς Unilever.
Ο τουρισμός φέρνει αναπτυξη στ
Να σημειωθεί ότι η συνολική εγχώρια αγορά παγωτού τοποθετείται στο επίπεδο των 250 εκατ.ευρώ εμφανίζοντας τη τελευταία διετία έναν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, λόγω του τουρισμού, στο κανάλι του Horeca.
Πέρα από την Algida ICC έτεροι βασικοί παίκτες στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα είναι η Froneri Hellas -κοινοπραξία των Νestle και R&R – αλλά και η Κρι-Κρι το συνολικό μερίδιο και των τριών αθροιστικά ξεπερνά το 70%. Ένα σημαντικό μερίδιο επίσης, αφορά σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στην αγορά παγωτού έχει επανέλθει και η ΔΕΛΤΑ του ομίλου Vivartia, μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Cold Sin ενώ και η παλιά ΕΒΓΑ μέσω της Menne επαναπροσδιορίζεται στο κλάδο. Δυναμική “επαναφορά” προσδοκά και η Παγωτά Δωδώνη που πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Βενέτη, ενώ με χρηστή διαχείριση εξαπλώνεται και η Kayak. Υποσχετική για το κλάδο παγωτού έχουν δώσει και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσα από την αναβίωση του σήματος ΑΓΝΟ.