Skip to main content

HΠΑ: Tα Starbucks αλλάζουν πνεύμα και εποχή με στόχο την επιστροφή στις ρίζες

Νές πολιτικές και μενού και σφαγή των... φραπουτσίνο

Το μεγάλο στοίχημα των Starbucks για την επανίδρυση των καφέ τους ως αρχίζει να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με αριθμητικά μεγέθη που περιήλθαν σε γνώση του κοινοποιήθηκαν στον ιστότοπο Axios.

Ο γίγαντας του καφέ με την ιστορική του έδρα στο Σιάτλ προσπαθεί να αναστρέψει τη μείωση κίνησης και πωλήσεων με μια «επιστροφή στις ρίζες».

Η Starbucks βλέπει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ότι ο αριθμός των πελατών που επιλέγουν κεραμικές κούπες και ποτήρια για να καθίσουν και να πιουν το ρόφημά τους μέσα στην καφετέρια έχει κατά μέσο όρο αυξηθεί κατά περισσότερο από 3 φορές στις ΗΠΑ

Η νέα πολιτική λέει τα εξής: Αγοράζοντας ένα ποτό σερβιρισμένο σε κούπα ή σε γυάλινο ποτήρι, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν δωρεάν αναπλήρωση του ροφήματος ενόσω βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, μια κίνηση που ενθαρρύνει πολλούς να παραμείνουν.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Μπράιαν Νίκολ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας ότι «είναι ευχαριστημένος με την αντίδραση που έδειξαν στις αλλαγές τόσο οι πελάτες όσο και οι συνεργάτες».

Πράγματι υπό τον Νίκολ η εταιρεία έκανε μια σειρά αλλαγών στο πλαίσιο του σχεδίου της για «επιστροφή στα Starbucks».

Εισήγαγε έναν νέο κώδικα δεοντολογίας (που παλαιότερα απαγόρευε διά… ροπάλου να παραμένουν στο κατάστημα άτομα που δεν πληρώνουν για κάποια υπηρεσία ή πωλούμενο αγαθό) έφερε τα δωρεάν γεμίσματα καφέ και άλλων ροφημάτων, επανέφερε σε δημόσια θέα και χρήση τις μπάρες ζάχαρης και καρυκευμάτων και απέσυρε την έξτρα χρέωση για τα προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Η… σφαγή των φραπουτσίνο

Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία αφαίρεσε 13 ροφήματα για να απλοποιήσει το μενού της. Κύριο «θύμα» τα πάσης φύσεως φραπουτσίνο (Espresso, Caffè Vanilla, Java Chip, White Chocolate Mocha, Chai Crème) και άλλα ων ουκ έστι αριθμός.

Κεντρική λογική πίσω από τη μείωση του μενού και την η απλοποίησή του είναι να συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, στη βελτίωση της ποιότητας και της συνέπειας και στην ευθυγράμμιση με την κύρια ταυτότητα της εταιρίας ως εταιρεία καφέ.

Το όλο κόνσεπτ, όπως το περιγράφει η Τρέσι Λίμπερμαν, επικεφαλής brand officer της εταιρείας, είναι : Αποκαθιστούμε τα Starbucks ως το κοινοτικό καφενείο και επαναφέρουμε τα Starbucks στον κόσμο»

Τα προωθητικά σχέδια προβλέπουν διαφημίσεις στην τηλεόραση και σε πλατφόρμες streaming με στόχο να προκαλέσουν ξανά την αίσθηση ότι «θέλω να πάω στα Starbucks».

Επιπλέον η εταιρία σχεδιάζει να επαναφέρει πιο άνετα καθίσματα (και πρίζες ρεύματος) για να διασφαλίσει ότι τα καταστήματά της θα είναι ένας χώρος όπου οι πελάτες θέλουν να κάθονται, να εργάζονται και να συναντώνται.

Με πληροφορίες από Axios