Ενόσω σιγά – σιγά ολοκληρώνεται το α’ τρίμηνο του 2025, ένας από τους CEO που μπορεί να χαμογελά πλατιά είναι ο Χρήστος Μεγάλου της Τρ. Πειραιώς, ο οποίος όχι μόνο βλέπει τη μετοχή της τράπεζας να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021 (>5 ευρώ), αλλά και να προχωρά σε μία από τις πλέον εντυπωσιακές κινήσεις των τελευταίων ετών, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ο έμπειρος τραπεζίτης, ο οποίος βρίσκεται στα «ηνία» της διοίκησης εδώ και μία 8ετία (από 2017), οδηγεί εκ του ασφαλούς την Τρ. Πειραιώς σε ετήσια κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ (3η υψηλότερη σ’ όλες τις εισηγμένες) και σε χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ (4η μεγαλύτερη σ’ όλο το ταμπλό).
Σε ποια κατάσταση ήταν η τράπεζα το 2017, όταν ανέλαβε καθήκοντα CEO; Οριακά κερδοφόρο αποτέλεσμα (κάτω των 5 εκατ. ευρώ) κι αποτίμηση μόλις 1,7 δισ. ευρώ.
Βέβαια, οι δύο εποχές είναι τελείως διαφορετικές, καθώς μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν συμβεί πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα των τραπεζών.
Αλλάζει… πίστα το Χρηματιστήριο – Τα 6 «όπλα» των long και τα ρεκόρ 17ετίας
Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Μεγάλου έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο σ’ αυτό το εντυπωσιακό λίφτινγκ.
Από την απόφαση για την ΑΜΚ του 2021 έως το ξεφόρτωμα των «κόκκινων» δανείων και την αποεπένδυση του δημοσίου, ο 66χρονος manager έχει ξεχωριστή συμβολή στη μεταμόρφωση της Πειραιώς.
Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο το αναγνωρίζει και η ίδια η αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη απόφαση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής -ένα deal που έκανε μεγάλο «γκελ» στη Λεωφόρο Αθηνών και που πρόκειται να βελτιώσει την καθαρή κερδοφορία κατά 5% ετησίως.
Τα μερίσματα προς τους μετόχους
Φυσικά, απ’ αυτήν την ανοδική πορεία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα μερίσματα, με τον Χρήστο Μεγάλου να ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να επιστρέψει στους μετόχους το 35% της ετήσιας κερδοφορίας, δηλαδή 0,298 ευρώ/μετοχή (ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 26η Μαΐου). Μάλιστα, για την επόμενη 3ετία έχει δεσμευτεί για payout ratio της τάξης του 50%, κάτι που θα μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση πέριξ του 10%.
Επομένως, μόνο ως τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το ράλι της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. (αγγίζει το +35% στο 2025), το οποίο φέρνει την υπογραφή του CEO.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)