Skip to main content

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Επιταχύνεται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για το Ελ. Βενιζέλος

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πολλαπλά οφέλη από την ενσωμάτωση των δύο φάσεων επέκτασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Με γνώμονα την ισχυρή ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προχωρεί σε στρατηγική επιτάχυνση των φάσεων του «Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου», με τον σχεδιασμό επέκτασης του τερματικού σταθμού να ενσωματώνει τις φάσεις επέκτασης 33MAP και 40MAP.

Το «Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου» βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan), το οποίο έλαβε την έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την 27η Δεκεμβρίου 2019 και προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του αεροδρομίου έως και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο συνδυασμός των 2 φάσεων, όπως υποστηρίζει ο ΔΑΑ, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη:

● Βελτιστοποίηση της δυναμικότητας (40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έναντι των 33 εκατομμυρίων επιβατών) με σταδιακή υλοποίηση ταχύτερα από την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού,

● Επιτάχυνση της ανάπτυξης των χώρων «Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων» (από 13.500 τ.μ. τώρα σε 34.000 τ.μ., αύξηση της τάξης του 150% έναντι +60% στο αρχικό σχέδιο), με βελτιωμένες επιβατικές ροές,

● Καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών – με την έγκαιρη εφαρμογή βελτιστοποιημένων διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των επιβατών και τη μείωση των οχλήσεων κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής,

● Αποφυγή διακοπής εργασιών έως και την επέκταση του 40MAP, επιτρέποντας συνέργειες κατασκευής και σταδιακής υλοποίησης,

● Σταδιακή αύξηση δυναμικότητας εξυπηρέτησης των επιβατών, νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση των αναγκών της επιβατικής κίνησης.

Όπως υποστηρίζει ο ΔΑΑ, η επιτάχυνση του 33MAP και του 40MAP συμμορφώνεται πλήρως με το Χωροταξικό Σχέδιο. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.

Τα άλλα μέρη του «Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου», που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β’ τριμήνου του 2027.

Η κερδοφορία

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΔΑΑ, εκτός από τα καταστήματα στον χώρο του αεροδρομίου, διαχειρίζεται όλο το πλέγμα εμπορικών κέντρων (ΙΚΕΑ, Factory Outlet, Κωτσόβολος κ.ά.), τους χώρους στάθμευσης που μισθώνει ο Όμιλος Μήτση (για το ξενοδοχείο) και το «δικαίωμα» για μελλοντική ανάπτυξη και δεύτερης μονάδας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μειωμένη κερδοφορία και αυξημένο Capex προβλέπει το guidance του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το 2025 και το 2026, το οποίο παρουσιάσθηκε στους αναλυτές από τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) του ΔΑΑ, Γιάννη Παράσχη.

Σύμφωνα με το guidance, τα καθαρά κέρδη του ΔΑΑ θα μειωθούν κατά 15,22% φέτος, από τα 235,9 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το 2026. Η επιτάχυνση του νέου επενδυτικού προγράμματος του αεροδρομίου, που στοχεύει στην αύξηση της ετήσιας επιβατικής χωρητικότητας στα 40 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2032 -νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που τοποθετούσε τον στόχο στα μέσα της δεκαετίας του 2030- οδηγεί σε αυξημένο Capex.

Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, έως το 2028 προβλέπεται επένδυση περίπου 650 εκατ. ευρώ για την αύξηση της χωρητικότητας από 26 εκατ. επιβάτες σε 33 εκατ. επιβάτες ετησίως, ενώ έως το 2032 το συνολικό επενδυτικό ποσό θα φτάσει το 1,28 δισ. ευρώ για την περαιτέρω αύξηση στους 40 εκατ. επιβάτες. Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα διπλασιάζεται, καθώς από τα 650 εκατ. ευρώ έως το 2028 αυξάνεται σε 1,28 δισ. ευρώ έως το 2032, με μια επιπλέον επένδυση 630 εκατ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Παράλληλα, για την επέκταση της χωρητικότητας στα 50 εκατ. επιβάτες, θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ από το επίπεδο των 33 εκατ. επιβατών.