Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, συνολικού ύψους ετησίως 1,4 εκατ. ευρώ, παρουσίασε πριν λίγη ώρα η διοίκηση του Ομίλου Aktor.
Θα παρέχει κατ’ έτος χρηματοδότηση ανά υπότροφο, έως και 50.000 ευρώ για το εξωτερικό και έως 20.000 ευρώ για την Ελλάδα, καλύπτοντας τα δίδακτρα πλήρους φοίτησης για συνολικά 40 επιλεγμένους υποψηφίους, οι οποίοι, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα προσλαμβάνονται (υποχρεωτικά) στον Όμιλο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, σημείωσε πως για τον Όμιλο «το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα» και εξήγησε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το φυτώριο στελεχών του Ομίλου, το οποίο θα είναι επαρκώς και κατάλληλα καταρτισμένο για το μέλλον του Ομίλου και να γίνουμε ένας εκ των πλέον ελκυστικών εργοδοτών στην αγορά. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους επιστήμονες για να αποκτήσουν την καλύτερη γνώση που υπάρχει στον κόσμο, όχι μόνο για να εργαστούν μαζί μας, αλλά και για να διατηρήσουμε στον τόπο μας τα ικανά μυαλά, ώστε να δουν το μέλλον τους στην Ελλάδα και να μην καταφεύγουν στο εξωτερικό. Για εμάς στον οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε».
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος υποτροφιών ανέλυσε διεξοδικά η Chief HR Officer του Aktor, Έλενα Στάσση.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Υποτροφιών AKTOR4TheFuture θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα δίδακτρα μεταπτυχιακών σπουδών σε κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια, αλλά και σε πανεπιστήμια (ΑΕΙ) στην Ελλάδα , εξασφαλίζοντας, παράλληλα, στους υποτρόφους επαγγελματικό μέλλον στον Όμιλο.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε από σήμερα στο www.aktor4thefuture.gr, ενώ η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο, με στόχο οι υπότροφοι να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου ΑΕΙ (ή αντίστοιχου και ισοδύναμου από το εξωτερικό) σε συναφείς επιστημονικούς κλάδους του προτεινόμενου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 θα χορηγηθούν έως 40 υποτροφίες, 20 για σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια (ΑΕΙ) και 20 για σπουδές στο εξωτερικό.
Κάλυψη διδάκτρων
Οι υποτροφίες καλύπτουν τα δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές (MSc, MPhil, MA ή άλλος ισότιμος τίτλος, εκτός MBA), που διεξάγονται στην Ελλάδα (ΑΕΙ) ή στο εξωτερικό, εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία (on-site) και σε συγκεκριμένους τομείς, όπως
Engineering, με έμφαση σε ειδικότητες όπως Construction Quality & Planning, Quality Surveyors Information Technology & Artificial Intelligence (AI), με έμφαση σε νέες τεχνολογίες όπως Primavera, BIM, SAP Energy & Environment (RES, Sustainability) Business, Finance & Management, με έμφαση σε ειδικότητες όπως Project Finance, Cost Control, M&A.
Αποδοχή Φοίτησης
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εξασφαλίσει επίσημη αποδοχή φοίτησης (οριστικής ή υπό όρους/conditional offer) στο επιδιωκόμενο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα πρέπει να είναι πλήρους παρακολούθησης και να διεξάγεται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
- Να είναι κάτοχοι ελληνικής ιθαγένειας ή/και εθνικότητας.
- Να μην έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 31/12/24 (δηλαδή να έχουν γεννηθεί από το 1995 και μετά).
- Να διαθέτουν επίσημο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αντίστοιχου επιπέδου με αυτό που απαιτείται από το πανεπιστήμιο του επιδιωκόμενου προγράμματος σπουδών.
- Να είναι κάτοχοι:
Πτυχίου ΑΕΙ (ή αντίστοιχου και ισοδύναμου από το εξωτερικό) με ελάχιστο μέσο όρο 7,50/10 (ή ισότιμη βαθμολογία, αν είναι από πανεπιστήμιο του εξωτερικού), σε συναφείς επιστημονικούς κλάδους του προτεινόμενου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών ή εναλλακτικά,
Μεταπτυχιακού τίτλου ΑΕΙ (ή αντίστοιχου και ισοδύναμου από το εξωτερικό) με ελάχιστο μέσο όρο 8,00/10 (ή ισότιμη βαθμολογία, αν είναι από πανεπιστήμιο του εξωτερικού) σε συναφείς επιστημονικούς κλάδους του προτεινόμενου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών
Δυνατότητα υποβολής αίτησης έχουν και οι υποψήφιοι που διανύουν το τελευταίο εξάμηνο σπουδών, βάσει της ελάχιστης προβλεπόμενης διάρκειας φοίτησης στο πρόγραμμα, και πρόκειται να αποφοιτήσουν στην εξεταστική Ιουνίου-Ιουλίου 2025, υπό την προϋπόθεση πως ο τρέχων Μ.Ο. βαθμολογίας πληροί τα εκάστοτε ελάχιστα όρια που αναφέρονται παραπάνω.
Δέσμευση Εργασίας στον Όμιλο Aktor
Οι υποψήφιοι που θα λάβουν την υποτροφία υποχρεούνται να εργαστούν στον Όμιλο Aktor για διάστημα 5 ετών, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Επιτροπή Αξιολόγησης
Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από ανώτατα, εξειδικευμένα στελέχη του Ομίλου, τα οποία αξιολογούν τις αιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που συνθέτουν την υποψηφιότητα κάθε υποτρόφου, με βάση την εμπειρία και την ελεύθερη κρίση τους.
Κριτήρια Αξιολόγησης
- Ολοκληρωμένες & επιδιωκόμενες σπουδές
- Περιεχόμενο συστατικών επιστολών
- Κείμενο αιτιολόγησης της αίτησης
- Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (εφόσον υπάρχει)
- Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις (εάν υπάρχουν)
Θα δοθεί προτεραιότητα σε υποψήφιους που έχουν εξασφαλίσει οριστική αποδοχή στο επιδιωκόμενο πρόγραμμα σπουδών.
Επιπλέον, προτεραιότητα θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων ο συνολικός χρόνος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τρέχουσες σπουδές), δεν υπερβαίνει κατά 2 ακαδημαϊκά έτη την ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστημιακό πρόγραμμα.
Συνεντεύξεις
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι υποψήφιοι ενδέχεται να κληθούν σε ατομική συνέντευξη (προσωπικά, τηλεφωνικά ή/και διαδικτυακά) ή/και σε κέντρο αξιολόγησης, εφόσον κριθεί απαραίτητο από την Επιτροπή Αξιολόγησης.