Skip to main content

Ο άνθρωπος που φέρνει (;) το… κρασί στο Χρηματιστήριο

Επί προσωπικού: Ο Ηλίας Γεωργιάδης έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα πριν μια 5ετία-6ετία

Με σταθερό βηματισμό συνεχίζει ο Ηλίας Γεωργιάδης τη διείσδυση στους κλάδους των ακινήτων (Premia) και της οινοποιίας (Ελληνικά Οινοποιεία), με τον ομογενή από τη Σουηδία να εμφανίζεται έτοιμος για νέα deals, τα οποία αφενός μπορούν να προσδώσουν επιπλέον αξία στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο, αφετέρου μπορούν να φέρουν το ελληνικό κρασί ξανά στο επίκεντρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η περιήγηση του δραστήριου επιχειρηματία στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν μια 5ετία-6ετία από το real estate, όταν αποφάσισε να εξαγοράσει την πρώην Pasal από την οικογένεια Θεοδωρίδη (SATO).

Ηλίας Γεωργιάδης

Αφού άλλαξε την επωνυμία σε Premia, αμέσως έβαλε μπρος για το… χτίσιμο, αξιοποιώντας φυσικά την «πλούσια» εμπειρία στη Σουηδία, όπου διατηρεί μετοχικό μερίδιο σε δύο εισηγμένες του κλάδου (23% στη Stenhus Fastigheter και 3,1% στη FasadGruppen Group).

Σήμερα, ο 47χρονος επιχειρηματίας βλέπει την Premia να ελέγχει δεκάδες ακίνητα, με τη συνολική αξία των επενδύσεων να υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ μην ξεχνάμε τη συμμετοχή στο project Skyline, το οποίο αφορά τη διαχείριση 460 ακινήτων της Alpha Bank.

Από τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε αφενός την απόκτηση των Village στο Ρέντη, αφετέρου το πολύπλευρο deal με τον νορβηγικό ξενοδοχειακό όμιλο NLTG, ο οποίος πλέον κατέχει το 9,66% της ελληνικής εισηγμένης.

To… παιχνίδι στα κρασιά

Όμως, ο Ηλίας Γεωργιάδης παίζει… μπάλα και στον χώρο των ελληνικών κρασιών. Μέσω της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., η οποία έχει στην κεντρική «βιτρίνα» τον super-star του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο (κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου), έχει προβεί σε μια σειρά σημαντικών εξαγορών, όπως η Μπουτάρης Οινοποιητική, το μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ και η διαχείριση των αμπελώνων του Costa Navarino.

Όλα τα παραπάνω deals έχουν την ίδια δομή, με την Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. να κρατά την οινοποιητική δραστηριότητα και την Premia να αποκτά το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων.

Δεν αποκλείεται, δε, το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει κίνηση και για την Τσάνταλης Οινοποιητική, η οποία τελεί σε τροχιά εκκαθάρισης.

Έχοντας όλα αυτά στα υπόψη, η αγορά ήδη συζητά το ενδεχόμενο ο Ηλίας Γεωργιάδης, σε βάθος χρόνου, να γίνει CEO ακόμη μίας εισηγμένης εταιρείας, δηλαδή της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., η οποία δεν αποκλείεται να περάσει τις πύλες της Λεωφόρου Αθηνών και να φέρει τον ελληνικό οίνο ξανά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Βέβαια, μέχρι αυτό να καταστεί πραγματικότητα απαιτούνται αρκετά βήματα ακόμα. Όμως, το όραμα ήδη… ξεδιπλώνεται επί χάρτου.

Το νέο «παιδί» του Κόκκαλη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)